Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DINAMOVA RIZNICA U MAXU!

Slavna povijest je pod ključem jer su trofeji počeli nestajati!

Plavi salon Dinama
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/16
11.05.2016.
u 16:40

Do Plavog salona nalazi se ured Zdravka Mamića. Trenutačno je prazan jer prvi je čovjek Dinama odstupio s mjesta izvršnog predsjednika, sada je savjetnik, a k tome zbog istrage ne smije komunicirati s dijelom zaposlenika.

Nakon jedanaestog uzastopnog naslova prvaka Hrvatske u Dinamu su nam odlučili otvoriti svoje trofejne sobe, Plavi salon u kojem je kroz razne suvenire ispisana povijest Dinama te VIP ložu u kojoj su najnoviji trofeji, ali i onaj najvredniji.

No, krenimo redom. Plavi salon je nakrcan uspomenama. Nisu to samo nekakvi trofeji, ali je lijepi dio povijesti, uspomene na razne turnire, na utakmice, te brojne turneje Dinama po svijetu. Ima ih doista sa svih strana, a salon koji je nekoć uredio kroničar Dinama Fredi Kramer i dalje ima istu formu.

Salon je prilično velik i svi su zidovi nakrcani vitrinama. I to zaključanim jer se ljudima u klubu učinilo da neke od uspomena nedostaju. Stoga je napravljena inventura, sve je popisano i potom zaključano. Jer, u Dinamu žele sačuvati svu tu svoju povijest, svaka ta od brojnih stvarčica nekome budi uspomene.

Klokan umjesto zvijezde

Ima svega u tim zaključanim vitrinama, ogromnih pehara koje su plavi osvajali na raznim turnirima. Među najstarijima je i pehar koji su plavi 1955. osvojili u Saarbrückenu, pored njega je onaj za Trofeo Arsenal iz 1963. Ima tu i istarskih “kažuna”, zastavica velikih i malih klubova, a da ne govorimo o manjim peharima koje su razne generacije Dinama donosile u Maksimir.

Mnogo ih je iz Australije, zanimljiv je uradak koji je napravljen od školjki, u obliku klokana, a u sredini je zastavica NK Dinamo Južna Australija. I grb je isti kao što je bio Dinamov, samo umjesto zvijezde u grbu je – klokan.

Do Plavog salona nalazi se ured Zdravka Mamića. Trenutačno je prazan jer prvi je čovjek Dinama odstupio s mjesta izvršnog predsjednika, sada je savjetnik, a k tome zbog istrage ne smije komunicirati s dijelom zaposlenika. I u toj je sobi dio uspomena, dio plave povijesti, pehari, a nama se najzanimljivijim čini plava generacija koja se 1982. okitila naslovom prvaka Jugoslavije.

Svih 11 igrača i trener Ćiro Blažević izrezbareni su i obojeni, kipići su doista jako slični tadašnjim igračima, a Ćiru s bijelim šalom ne može se promašiti.

U VIP loži koja u dnevnom ritmu Dinama služi i kao veliki salon za sastanke, prevladavaju trofeji, oni osvojeni u bivšoj državi te oni koji su osvojeni nakon hrvatske samostalnosti. Među njih se umiješao i jedini međunarodni – onaj iz 1967. kada je ta slavna generacija osvojila tadašnji Kup velesajamskih gradova. Smješten je na gornju policu staklene vitrine između pehara koje je Dinamo osvojio u prvenstvima i kup natjecanjima u bivšoj državi.

Drugi red su pehari za osvojene naslove prvaka u Hrvatskoj, natiskalo ih se 17, a plavi su već sad osigurali i 18. pehar, 11. zaredom. Stoga će u Dinamu morati malo poraditi na rasporedu pehara jer dosadašnjih 17 ispunilo je cijeli red, na toj polici više mjesta nema.

Treći red su Rabuzinova Sunca. pehari za osvojene kupove. Kao i oni za osvojena prvenstva, tako su i ovo replike, umanjene.

Na donjoj polici su pehari za osvojeni Superkup.

Otvaraju vrata posjetiteljima

Sve viđeno je zanimljivo, kad bi netko želio pročitati što piše na svakom peharu ili uspomeni, trebalo bi mu nekoliko sati. U Dinamu su odlučili da će i posjetitelji moći obići Maksimir, vidjeti kako sve to izgleda iznutra. Tako će dobiti priliku i sami pogledati kako izgleda Plavi salon, teren i sve ostalo. A koliko smo čuli od ljudi u klubu, uskoro namjeravaju prikupiti i dresove igrača koji su otišli u velike europske klubove.

Nesumnjivo da bi i to za posjetitelje bilo zgodno vidjeti, pa i za strance koji ne znaju otkud su se probili Modrić, Mandžukić, Lovren, Kovačić... Cijeli tekst pročitajte u sportskom tjedniku Max!

>>Zoran Mamić: Za dva dana nitko neće pitati kako smo igrali, najvažnije da smo osvojili naslov

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije