Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE POLOŽIO

Bilić je najprije napredovao, pa stagnirao, a na kraju - propao

Slaven Bilić
Foto: AFP
1/11
07.11.2017.
u 22:05

Prva sezona na klupi West Hama: 51 utakmica, 22 pobjede, 17 remija i 12 poraza. U drugoj: 46-15-10-21

Nisam zaljubljenik u statistiku u sportu, no nekad će biti egzaktna i potkrijepit će, kao što je to u ovom slučaju Slavena Bilića, da je najprije napredovao, pa stagnirao, a na kraju propao. Prva sezona na klupi West Hama: 51 utakmica, 22 pobjede, 17 remija i 12 poraza. U drugoj: 46-15-10-21.

I u trećoj: 14-5-3-6. To je ukupan broj odigranih utakmica, ne samo nogometnog prvenstva Engleske, iako je ono ipak presudno u konačnoj odluci da David Sulivan u ponedjeljak 6. studenoga uruči Slavenu Biliću otkaz. I neće šefovi čekićara previše razbijati glavu. Platit će 2,3 milijuna eura otpremnine, kako navode engleski mediji, da im Nane isprazni trenersku svlačionicu.

Slaven Bilić
1/8

Nije pronašao zamjenu

Slaven Bilić, tada trener Beşiktaşa, koji je nakon njega osvojio dvije titule prvaka Turske, želio je igru svoje momčadi bazirati oko jednog ekstra veznog igrača. Dmitrija Payeta. Turci ga nisu doveli, ali jest Nane nakon potpisivanja ugovora s čelnicima West Hama.

Stigao je uoči posljednje sezone na Upton Parku s hipotekom srčanog borca nekoć u dresu tog londonskog kluba, te simpatičnog trenera koji voli rock’n’roll i koji je Engleze smazao na Wembleyu. I dok je igrao Payet, igrao je taj mali simpatični klub iz istočnog dijela Londona.

Francuz je bio najbolji u stvaranju prigoda, sjajnog osjećaja za igru, jak na lopti, dobrog pregleda i kvalitetnog udarca. Iza njega je u tom trenutku bio izvrsni Danac Eriksen, uzdanica Tottenhama. Dogurao je do reprezentacije, za koju je igrao na Euru 2016., ali i stao na pretposljednjoj stubi. Portugal je bio bolji u finalu.

Padali su engleski velikani, sedmo mjesto označeno je kao svojevrsna renesansa. Posljednje utakmice na starom dobrom Upton Parku nosile su miris nostalgije praćene uspjesima. Čekala se nova sezona, novi stadion, jer stari je otišao u povijest. Olimpijski stadion, ambicije svakako ne prema izvornim olimpijskim načelima. Ne, nije bilo važno sudjelovati, nego pobijediti. A onda se dogodio prijelomni trenutak. Payet je pod pritiskom obitelji odlučio otići. Duga trakavica i na kraju razlaz.

- Ne možemo naprijed s nekim tko nije s nama, tko ne živi za momčad i suigrače - rekao je Slaven Bilić na rastanku s Payetom.

Promašio s novim igračima

Odlazak Francuza je sve više vraćao coubertinovsko geslo na Olimpijski stadion. Uglavnom je West Ham samo nastupao. Chicharito i Arnautović su zajedno koštali 50 milijuna eura, a s njima i bez pravog veznog igrača (Lanzini je dobra polušpica) jednostavno se nije moglo bolje. Pokazao je Bilić da još nije vrstan menadžer (u Engleskoj on određuje koga će klub kupiti), ali je trener s renomeom i potencijalom.

>> Pogledajte najveće promašaje u povijesti nogometa

Komentara 13

NO
Noštromo
22:33 07.11.2017.

Vidjet ćemo koji će Biliću biti slijedeći klub kad je nekima propao.

TA
takaf
22:10 07.11.2017.

pomalo kada upropasti jos 2,3 kluba nauciti ce zanat...

Avatar DŠ.....
DŠ.....
22:36 07.11.2017.

Ja bih također rado propao za 15-ak milijuna kuna koliko je iznosila odšteta u funtama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije