Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BILIĆEV TRIJUMF

Je li Bilić genijalac ili nije? Na Emiratesu smo dobili odgovor...

Slaven Bilić
Foto: Reuters/PIXSELL
10.08.2015.
u 08:25

Nokautirati legendarnog Arsenea Wengera, za kojeg je i sam splitski pravnik tvrdio da mu je bio uzor kad je počinjao trenerski posao, velika je stvar

Genijalac ili ne, koplja se lome na imenu Slavena Bilića po kafićima i novinskim stupcima gotovo desetljeće i pol. Jedni čvrsto drže da se radi o stručnjaku par excellence, a drugi da je tek riječ o treneru koji je majstor u bildanju vlastitog imidža... A on šuti i radi. Diže se i pada. Popne na vrh, kao što je to učinio kada je nokautirao Englesku na Wembleyu ili kao trener Beşiktaşa izbacio Liverpool, ali je i imao kikseva, pogotovo u epizodi vlakovođe Lokomotive s kojom je završio na sporednom kolosijeku u Rusiji.

5008 dana je učio

No nakon ove nedjelje afirmativna skupina ima neoboriv adut. Nokautirati legendarnog Arsenea Wengera, za kojeg je i sam splitski pravnik tvrdio da mu je bio uzor kad je počinjao trenerski posao, i to na njegovu terenu, s rivalskom momčadi, dokazat će da je najbolji hrvatski trener s bradom/naušnicom/gitarom u svom poslu pravi genijalac. Gorepotpisani autor pratio je Bilićevu karijeru u doba kada je zbog operacije kralježnice kao izbornik mlade reprezentacije iz bolničkog kreveta pripremao utakmicu mladih Hrvata protiv Srbije, bio s njime onog srpanjskog utorka 2006. godine kada je ustoličen kao nasljednik Cice Kranjčara na poziciji izbornika, gledao kako afirmira Modrića, Dudua, Vukojevića, Kranjčara, Ćorluku, slušao ga i one ponoći u Beču kada je ispao u ruletu jedanaesteraca protiv Turske u Beču, pratio uživo na klupi moskovskog Lokomotiva...

No sve je to bila Bilićeva priprema za dan kojim će se i konačno dokazati. Na stranu renomirana titula izbornika Hrvatske, klupski angažmani, ali ovu je nedjelju Slaven Bilić čekao ravno 5008 dana. Od kraja studenog 2001., kada je sjeo na klupu ispod zapadne tribine na Poljudu, do dana kada je na Emiratesu sjeo na klupu engleskog prvoligaša West Hama i poveo svoju prvu utakmicu kao trener u Premiershipu, najjačoj i najskupljoj ligi svijeta, njegovoj omiljenoj. Posao su odbili Marcelo Bielsa, Rafael Benitez, Jurgen Klopp, Carlo Ancelotti i Unai Emery, a on ga prihvatio objeručke. I uspio. Lijepo je vidjeti kad nekome ide. Kad se trudi i radi te mu se to i vrati.

Bilić ima magičan dodir

Javila se odmah struka pa tako BBC-jev komentator Allen Bradley kaže:

– Slaven Bilić je rekao: ‘Izađite i pokažite što znate’. Povezali su linije, a prečesto su klubovi dolazili na Emirates i to zaboravili...

Imao je hrabrosti u igru poslati 16-godišnjeg (!) Reecea Oxforda, a pobjedu u debiju donijeli su mu Kouyate, koji je zabio za vodstvo nakon pogreške Petra Čecha, a Zarate je povisio kad je sa 20 metara pogodio nakon što je ‘iščeprkao’ loptu braničima Arsenala. Stigao je kao potpuni autsajder, još su ga na zub uzeli i navijači iz istočnog Londona jer je s drugom momčadi ispao iz Europske lige od rumunjske Astre, ali Biliću više nitko ništa ne zamjera. Pobijedio je Arsenal, koji je prošli tjedan slavio protiv Chelseaja. Proučio je i nadmudrio starog lisca.

– Slaven Bilić ima magičan dodir – raspisali su se Englezi, a Arsene Wenger je čvrsto držao svoj sako te brzo pobjegao na kraju susreta. Nisu Wengeru protiv Bilićeve igre pomogli ni Čech, Ramsey, Özil, Giroud, Walcott... Ni Walcott koji je Bilića razmontirao u Maksimiru. Naučio je Nane, 5008 dana je dugo vremena. A nakon utakmice na ljestvici Premiershipa iza njega bili su Manchester United, Chelsea, Tottenham, Arsenal... Bilić je od danas svjetski hit. A ako je strancima dobar, onda očito vrijedi. Sad smo i mi Hrvati ponosni... Tako to ide.

>>Slaven Bilić potvrdio klasu i sa West Hamom šokirao Arsenal!

Komentara 40

MA
mamunamegalo
09:21 10.08.2015.

ovi novinari su panjevi žešći. .napuhavaju šuplji balon. .a za koji dan druga pjesma. .pa ne može netko biti genijalac zbog jedne tekme. ..pa on ni nezna imena svih igrača. .

DU
Deleted user
09:40 10.08.2015.

Odlično su odigrali, iskontrirali su Arsenal totalno, šteta i onog minimalnog zaleđa iz kojeg je također pao gol, bilo bi lijepo vidjeti tricu u mreži Arsenala. O lastama i proljeću nećemo, početak je sezone, vidjet ćemo koliko će izdržati. Uglavnom ovo jučer je bilo dijametralno suprotno od blamaže neki dan protiv Astre.

Avatar littleMORGEN
littleMORGEN
10:25 10.08.2015.

Genijalac je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije