Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako održati televiziju?

Skupština HOO-a ima priliku srušiti projekt Sportske televizije

zlatko mateša
Igor Kralj/PIXSELL
18.11.2013.
u 16:08

Mateša je previdio novinarima kazati da je Vijeće za elektroničke medije 6. studenog ponovo dodijelilo koncesiju tvrtki HOO TV d.o.o.

S obzirom da sjednice Skupštine i Vijeća u Hrvatskom olimpijskom odboru prolaze poprilično glatko i traju kratko, činjenica da je Vijeće o jednoj jedinoj točki dnevnog reda vijećalo više od dva sata upućuje na tešku materiju. A ta teško svariva tema bila je, dakako, Sportska televizija i rasprava o održivom modelu njenog poslovanja.

Kako održati, po resornom ministarstvu, neodrživu televiziju? Koji je to drugi model osim strateškog partnera kojeg nema niti na vidiku? Po onome što najavljuje predsjednik HOO-a Zlatko Mateša to je dodatno stezanje remena, između ostalih i kod novinara SPTV-a koji od srpnja nisu dobili plaću.

- Kontrakcija svih mogućih troškova, paziti na svaku kunu. Dakako, pri tome treba održati model koji će omogućiti normalno emitiranje, sa suženim područjem djelovanja, ali da se i pri tome zadovolje uvjeti zadani prigodom dodjele koncesije.

A upravo je ta koncesija bila predmetom spora na Visokom upravnom sudu koji je, još u srpnju, taj natječaj poništio pa je tako Sportska televizija nekoliko mjeseci emitirala program, a da na to formalno nije imala pravo. No, u toj priči nije samo SPTV već je tu i drugi dobitnik koncesije dodijeljene 17. prosinca 2010. a to je Autor d.o.o. sa svojim CMC kanalom (treći dobitnik Kapital Network je u međuvremenu izgubio nacionalnu koncesiju).

- Povodom tužbe jednog trgovačkog društva iz Splita (op.p. Montura d.o.o.), Visoki upravni sud poništio je odluku o dodjeli koncesije i pri tome obvezao regulatornu agenciju da dodijeli nove koncesije svima koji su bili u tome natječaju. Ova je presuda otvorila čitav niz pitanja pravnog karaktera jer ovo je sada vrlo čudna pravna situacija. Mi smo o tome obaviješteni prije desetak dana pa smo se na Vijeću dogovorili da ćemo kod naših pravnih savjetnika tražiti prosudbu o efektima ove odluke na poslovanje Sportske televizije. Vezano je to i uz moguće potraživanje naknade štete - najavio je Mateša.

Kada smo nakon predsjednikova nastupa pred novinarima otišli na internetsku stranicu Agencije za elektroničke medije shvatili smo da Mateša novinarima nije prenio vrlo važnu činjenicu da to je da je Vijeće za elektroničke medije već donijelo odluku o dodjeli koncesije tvrtki HOO TV d.o.o. Učinjeno je to 6. studenog kada je dat 15-dnevni rok za tehnički pregled te rok od 60 dana za potpisivanje novog ugovora. A da bi se novi ugovor s Agencijom potpisao mora ga odobriti Skupština HOO-a koja će se održati potkraj studenog.

Dakle, eto lijepe prilike za Matešinu opoziciju da opozove projekt Sportske televizije. I prilika za ministra Jovanovića i njegove suradnike da uz dosta lobiranja ugase ključni predmet spora između Ministarstva i HOO-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije