Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Košarkaška renesansa

Skelin: Jako je dobro za košarku da svi igraju ligu od početka

Ivica Skelin
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/8
02.02.2017.
u 00:24

– Iskreno, ovo mi je najljepši trenutak trenerske karijere. Uživam, ali sam i svjestan odgovornosti, kod mene je ona zapovjedna odgovornost

Tog vrelog ljeta krajem 80-ih, taman u predvečerje rata, jednom 16-godišnjem klincu u trenutku su srušeni snovi o košarkaškoj karijeri. Nemilosrdni glas trenera kadeta Jugoplastike Ivice Bavčevića kao da ga je probadao.

– Ivica, nema ništa od tebe, nećeš nikada biti igrač – obratio se mlađahnom Ivici Skelinu trener Bavčević.

Splitov trener prisjetio se tog trenutka.

– Bio sam dobar đak, volio košarku, svaki slobodan trenutak bio sam u dvorani. Rekao mi je da ide selekcija i da me mora odstraniti. Ali, upitao me želim li volontirati, biti mu pomoćni trener. Valjda je nešto vidio u meni – kaže Skelin.

Od tog dana prošlo je više od 27 godina, Skelin je danas autor velikog košarkaškog čuda na Gripama. Split je vodeća momčad prvenstva, pobijedio je Zadar, Cibonu i Cedevitu. Ali, kada mu se spomene ABA liga, Skelinu odmah skoči tlak na tristo.

– Ova pozicija nam je izazov, ali mene zanima samo sljedeća utakmica. Prvi put susrećemo se s takvom situacijom. Do sada smo živjeli u potpunoj anonimnosti, često s naših utakmica nije bilo ni izvještaja, a kamoli što više. Nismo postojali, ali osjećam na igračima da ih ova nova situacija motivira.

Prije sezone nitko se nije usudio pogledati prema vrhu. Bilo je i onih koji su sumnjali da Split može među osam najboljih.

– Plan je bio plasman među osam, za mene bi uspjeh bio da smo ponovili prošlu sezonu kad smo bili šesti. Nemam logično objašnjenje za ovaj rezultat, radili smo isto kao i prošle godine.

Radio je u Splitovim mlađih kategorijama, sredinom prošlog desteljeća vodio žute, bio u Belgiji, u Nizozemskoj je dvaput proglašen trenerom godine.

– Iskreno, ovo mi je najljepši trenutak trenerske karijere. Uživam, ali sam i svjestan odgovornosti, kod mene je ona zapovjedna odgovornost. U izazovu sam, želim vidjeti koliko možemo napraviti. Euforija je nepotrebna i da nije dobra. Moramo ostati isti, i dalje smo ista momčad, koja je hladno izgubila od Zagreba, jedva pobijedila Škrljevo i slavila protiv Cedevite.

Hrvatska liga u ovom formatu, s najjačim klubovima, pokazala se kao pun pogodak.

– To je plus i za nas i hrvatsku košarku. Liga se digla, publika se vratila u dvorane. Vidite da su se sada svi klubovi pojačali, da su ulagali... Najgora je ona učmala atmosfera kada se kaže da nema novca, da je važno samo ostati u ligi. Ciboni i Cedeviti nije lako, imaju dosta utakmica, to je nenormalan broj. Ali, shvatili su da s drugim momčadima ne možeš baš tako lako igrati u hrvatskoj ligi. Pitanje je što će biti sljedeće sezone, odgovor leži i u odnosu Uleba i Fibe, a nama može biti drago što su u Hrvatskoj dvorane punije.

Komentara 1

SV
svitilnik
14:36 02.02.2017.

Ovdje ću Vam prikazati kako „ Hrvatska“ izvještajna novinska agencija, Hina, izvještava javnost. Tako piše:„Hrvatski predstavnik u regionalnoj košarkaškoj ABA ligi Zadar objavio je kako je za novoga trenera imenovao Aramisa Naglića“. Mislim da se tu nema što dodati, zaza Hinu je potpuno beznačajna 1. Hrvatska košarkaška liga ili najblaže rečeno manje značajna od ABA lige. Dalje piše: „zbog samo jedne pobjede u posljednjih osam utakmica u ABA ligi zbog čega je momčad pala na posljednje mjesto s ukupnim omjerom 6-14, te za Zadar vrlo slabog učinka od samo 8-6 u prvenstvu Hrvatske“, opet Hina omalovažava 1.HKL u odnosu na ABA ligu. I zato nije čudno da gospodinu Skelinu odmah skoči tlak na tristo kada mu novinari spomenu ABA ligu. Velike čestitke treneru Skelinu i upravi Splita na renesansi splitske košarke. Također čestitke i Šibenčanima. Čekamo na Osječane i Riječane. Gledajte što se dogodilo Zadru čija je uprava godinama forsirala igranje u ABA ligi. Svake sezone su kupovali i dovodili nove igrače a zanemarivali svoje mlade igrače i tako stvorili ogromne dugove a sada kada je pipa presušila, nema ni dobrih stranaca ni novih domaćih igrača. Sada imaju šipak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije