Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'MOJ ŽIVOT JE AVANTURA'

Sjećate se legendarnog Vlade Šole? Evo što danas radi

Vlado Šola
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
07.08.2019.
u 22:41

Ovo je prvi slučaj da jedna azijska momčad igra u nekoj europskoj ligi. Kinezima će domaći parket biti u Zagrebu – trenirat će u Kutiji šibica, a vodit će ih Vlado Šola

Od početka kolovoza novi stanovnici Zagreba su rukometaši Sveučilišta Peking, momčadi koja će se u novoj sezoni natjecati u SEHA Gazprom ligi. Ovo je prvi slučaj da jedna azijska momčad igra u nekoj europskoj ligi. Kinezima će domaći parket biti u Zagrebu – trenirat će u Kutiji šibica, a utakmice igrati u dvorani II Sportskog doma. S klupe će ih voditi Vlado Šola, proslavljeni hrvatski rukometni vratar, osvajač pet medalja. Bio je s Hrvatskom svjetski i olimpijski prvak, srebrni na SP-ima 1995. i 2005. te brončani na EP-u 1994. Ima i dvije trenerske medalje, broncu s Igara u Londonu 2012. i broncu s EP-a iste godine u Srbiji.

Moguća i hrvatska pojačanja

– Još se nisam pošteno ni upoznao s igračima. Došlo ih je 15, a petorica su otkazala zbog privatnih obveza ili ozljeda. Sad čekam da dođu još petorica igrača, tako da ću na raspolaganju imati dvadesetak igrača. Svi su Kinezi i većinom su članovi kineske reprezentacije. Možemo se pojačati i dvojicom naših igrača, no o tom potom. Zasad se dečki muče s prilagodbom na vremensku razliku i obavljaju kojekakve preglede, a prave pripreme počet će u četvrtak kada odlazimo na Roglu. Došli su i prilično umorni, ali ne od puta nego od utakmica. Naime, prije dolaska u Zagreb igrali su na nekoliko jakih turnira u Kini – kaže Vlado Šola.

Vođenje kineske momčadi je u jednu ruku zanimljiva avantura?

– Cijeli moj život je avantura. Avantura je bio i odlazak u Katar pa sam ondje ostao četiri godine. Avantura je bio i odlazak u Rusiju, u ženski sastav, a avantura je bila i kada sam preuzeo Dubravu u trenutku kada je klub napustilo osam ključnih igrača – ističe Šola.

Igračku karijeru počeo je u Budućnosti iz Sesvetskog Kraljevca. Nakon što su ga uočili veći klubovi, zaigrao je za Medveščak, Sisak i na kraju za Zagreb. Nakon Zagreba, odlučio je sreću iskušati u inozemnim klubovima pa je tako u Njemačkoj igrao za Minden i Willstätt. Kasnije je igrao i u francuskom Chambéryju i mađarskom Veszpremu. Oprostio se od rukometne karijere 2008. godine, i to nakon šest operacija oba koljena zbog kojih je danas 33-postotni invalid. Ipak, nije se oprostio od rukometa pa je tako bio sportski komentator RTL televizije. Kasnije je na istoj televiziji bio glavni akter game showa “Pobijedi Šolu” u kojem su natjecatelji morali pobijediti njega u raznim igrama kako bi osvojili određeni iznos novca. Ove je godine u Istri počelo snimanje RTL-ove emisije “Fittest Family”, gdje se Šola, uz našu bivšu skijašicu Niku Fleiss, pojavljuje u ulozi trenera.

– Kada me pitate kakvi su nam ciljevi u SEHA ligi, odgovorit ću ovako – unaprijediti igru svih igrača, podignuti je na višu razinu. Jedan od mojih trenera je i kineski izbornik i želio bih da i njihova reprezentacija ima neke koristi od tog projekta. Naravno, želio bih postići i poneku pobjedu u SEHA Gazprom ligi. Vjerujem da će naša prava kvaliteta doći do izražaja u drugom dijelu sezone. U skupini smo s Meškovom, Rabotnikom, Metaloplastikom, Veszpremom i PPD Zagrebom. Priliku za pobjedu tražit ćemo u domaćim utakmicama s Metaloplastikom i Rabotnikom – napominje Šola.

Barem nisam morao u Kinu

Hoćete li učiti kineski?

– Ne, pretežak je. Inače, zbog jezika zasad imam velikih problema. Kineski igrači ne znaju engleski. Imam prevoditelja koji baš dobro ne razumije sportski rječnik pa nekad ne zna točno prevesti. Njegov engleski zbog toga ponekad ispadne malo smiješan. Zamislite Al Pacina da govori njemački...

Kako ćete zapamtiti sva ta kineska imena koja su vrlo slična?

– Imao sam sličan problem i u Kataru gdje svakom igraču prezime započinje prefiksom Al. Nekako ću se snaći, bitno je samo da ne moram odlaziti iz Zagreba. Bolje je da se oni naviknu na našu sredinu i naše običaje nego da sam morao ići u Kinu.

U stručnom stožeru okupili ste Hrvate?

– Pomoćni trener je Tonči Valčić. Na ispomoći će mi, kao trener vratara, biti Mario Kelentrić. Naši su ljudi i dvojica fizioterapeuta i kondicijski trener, kao i glasnogovornik i Katica za sve Goran Roknić koji je taj posao sjajno obavljao u PPD Zagrebu – zaključio je Vlado Šola.

Sigurno ćete jednim okom pratiti i što se događa u Dubravi, klubu u kojem ste zadnjih godina ostavili dubok trag?

– Naravno. Na klupi me naslijedio još jedan mladi trener, Krešimir Ivanković.

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
22:43 07.08.2019.

Sjećamo li se Šole??????? Daj ponovo probaj sa naslovom........

Avatar Ironman0105
Ironman0105
23:12 07.08.2019.

Kak ga se nebi sjecal. Isli smo skup u Primjenjenu.

Avatar BosnaArgentina
BosnaArgentina
05:24 08.08.2019.

"Sjećate li se legendarnog...?" Probam već sat pronaći nepismeniji naslov i ne uspijevam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije