Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport domaći nogomet

Šimić: Nogometaši u Hrvatskoj baš i 
ne žive u izobilju

Predsjednik je udruge Nogometni sindikat Dario Šimić, a tajnik Mario Jurić, mjesečna članarina za igrače bit će 50 kuna
09. lipnja 2011. u 14:21 11 komentara 34 prikaza
Dario Šimić
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL

Predstavljen je Nogometni sindikat, udruga kojoj je na čelu predsjednik Dario Šimić, a glavni je tajnik Mario Jurić. O ciljevima je najprije govorio Šimić:

– Želimo izmijeniti iskrivljenu sliku o hrvatskim nogometašima. Smatra se, naime, da žive u blagostanju, no većina igrača u našim klubovima gotovo da nema ni za kruh, klubovi su im dužni novac i mali su izgledi da će bilo što naplatiti. Želimo uspostaviti partnerski odnos s HNS-om i Udrugom prvoligaša, jer samo čisti odnosi jamče boljitak nogometa i zaobilaženje novih "Offsidea". U kontaktu smo s udrugom FIFPro (Međunarodno udruženje nogometaša) i očekujemo da ćemo za dvije godine postati stalni član – rekao je Šimić, a Jurić je dodao:

– Želimo igračima omogućiti prelazak iz samostalne djelatnosti u radno-pravni status, s ugovorom o radu. Želimo ubrzati i učiniti neovisnim arbitražne postupke te uvođenje privremenih mjera, čime bi se sankcionirali klubovi koji ne izvršavaju obveze. Mjesečna članarina za igrače je 50 kuna.

Kakvu pomoć možete pružiti igračima Varaždina, koji mjesecima nisu dobili plaće, odnosno igračima Hajduka, kojima je najavljeno smanjenje ugovora?

– Trenutačno samo pravnu pomoć, no vjerujem da ćemo uskoro biti i konkretniji – kaže Šimić.

Mario Jurić izdvojio je slovenski primjer:

 – Osnovali su Sindikat prije sedam godina, promijenili su Pravilnik o statusu i registraciji igrača. Nakon uvođenja privremenih mjera, arbitražni postupak traje im dva-tri mjeseca, a kod nas godinama.  Kakve bi trebale biti te privremene mjere?  – Klubovi koji su dužni igračima trebali bi dobiti zabranu registriranja novih igrača, oduzimali bi im se bodovi, a svi bi sporovi trebali biti rješavani po hitnom postupku – kaže Jurić.

Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane
  • vidimškoj:

    a za blagajnika uzmite sraminja.

  • gary1:

    ovo mi sve smrdi na mamića, možda je on zadužen za blagajnu

  • jozinho:

    > Kako ce imati za Kruh kada i vama moraju jos 50 Kuna placati??