Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MATEJ DODIG

Šesti junior svijeta za VL: 'Ljubičić često dolazi i daje savjete. Prvi reket kupila mi je baka'

Foto: Tournament office Rovinj
1/2
22.03.2023.
u 14:22

'Počeo sam s pet-šest godina. Baka mi je kupila teniski reket i njime sam nabijao loptice po zidu. A jednom me pogledao tatin bratić, koji živi u SAD-u, i vidio je da sam prilično dobar u tome, pa me odveo u Teniski klub Olimpiju'

U Poreču je trijumfirao Splićanin Dino Prižmić, a Rovinj je pripao još jednom našem 17-godišnjaku, ali osječkom, Mateju Dodigu. A oba puta je u konkurenciji parova do naslova stizao Luka Mikrut. Istarska rivijera tako se još jednom pokazala kao inkubator hrvatskih teniskih talenata. Jer Dodig će s bodovima osvojenim u Istri (1 za drugo kolo Poreča i 15 za naslov u Rovinju) napraviti skok na ATP listi od čak 753 mjesta i prvi put u karijeri ući u Top 1000. Točnije bit će 876. na svijetu; u konkurenciji vršnjaka već šesti.

U Poreču sam vidio da mogu

– Matej zbilja ima sve predispozicije da bude veliki tenisač. U Rovinju je uvjerljivo, bez izgubljenog seta, stigao do naslova iako se sastajao s ozbiljnim suparnicima kao što su Austrijanac Pichler i Talijani Tabacco i Arnaboldi. Uz to vrlo je skroman, dolazi iz krasne obitelji, koja nije bogata pa teško može pratiti Matejevo tenisko odrastanje. Zasad se nekako krpaju, nešto dobivaju i od Saveza, ali trebat će ozbiljnog financijera ako žele da Matej ima i osobnog trenera – kaže nam direktor Istarske rivijere Branimir Horvat.

I što nam je ostalo drugo nego stupiti u kontakt s mladim Osječaninom i kroz opširniji ga razgovor približiti našim čitateljima, posebno onima koji vole sport, vole tenis i znaju kako je trnovit put teniskog odrastanja. Za početak smo ga zamolili da nam da svoje viđenje finalnog dvoboja s Arnaboldijem, koji je dobio sa 6:0, 6:2.

– U finalu sam igrao onako kako sam želio i baš sam zadovoljan. Retern mi je bio jako dobar, najbolji, i zato sam imao toliko breakova protiv Arnaboldija. A zapravo, sličan sam tenis igrao cijeli tjedan – kaže Matej.

Jeste li očekivali ovako uvjerljive igre i naslov već na svom drugom profesionalnom turniru?

– Uoči početka Istarske rivijere nisam to očekivao, ali kad sam na prvom turniru u Poreču vidio da se mogu nositi s konkurencijom, onda sam i ambicije u nastavku postavio na višu razinu. Možda baš naslov ne, ali očekivao sam dobar rezultat.

Istarska rivijera nastavlja se ovaj tjedan u Opatiji, možete li ponoviti pothvat iz Rovinja?

– Mislim da mogu. Dobro mi ide i nema razloga da tako ne bude i u Opatiji.

Već ste ušli u Top 1000 profesionalnog tenisa, kanite li i dalje igrati i juniorske turnire ili ćete se sasvim prebaciti na profesionalni kolosijek?

– Moram sjesti sa svojim timom i vidjeti kako dalje. Najradije bih još, prije oproštaja, odigrao Roland Garros i Wimbledon u juniorskoj konkurenciji, ali da bih imao plasman za to, morao bih odigrati još neke juniorske turnire. Vidjet ćemo.

Trenirao sam s Donnom

Kako ste uopće postali tenisač, kako je izgledao vaš početak?

– Počeo sam s pet-šest godina. Baka mi je kupila teniski reket i njime sam nabijao loptice po zidu. A jednom me pogledao tatin bratić, koji živi u SAD-u, i vidio je da sam prilično dobar u tome, pa me odveo u Teniski klub Olimpiju.

Ondje je počela i Donna Vekić, jeste li se često sretali s njom?

– U posljednje vrijeme ne, ali trenirao sam s njom nekoliko puta jer s njom radi moj bivši trener Stjepan Pavičić. Drago mi je da Osijek postaje uspješan i u tenisu.

No, odnedavno ste zapravo Lošinjanin, ondje provodite cijelo vrijeme, trenirate u teniskoj akademiji Ivana Ljubičića, kako vam je tamo?

– Odlično. Zadovoljan sam. Trenirao sam s Ivanom više puta, on često dolazi u akademiju i dao mi je neke naputke. A inače za mene je zadužen Luka Cvjetković.

Kako provodite slobodno vrijeme u Lošinju, je li vas možda zarazio ribolov?

– Nije, nisam za to. Kad sam slobodan, s prijateljima malo prošetam, odemo na pizzu ili sladoled

A škola?

– Učenik sam trećeg razreda privatne gimnazije Gaudeamus u Osijeku. Ona je prilično fleksibilna, pa nastavu mogu pratiti online.

Je li vam Ivan Dodig u nekom srodstvu?

– Nije mi ništa iako je moj djed iz tih krajeva oko Međugorja.

Bavi li vam se još tko u obitelji sportom?

– Sestra je tri godine mlađa i radije se druži s prijateljicama. A ni roditelji nisu bili neki sportaši, onako više rekreativno.

Koja vam je omiljena podloga?

– Zemlja. Na njoj sam i počeo, a i sad najviše treniram. No, dobro se snalazim i na ostalim podlogama, a na travi se baš lijepo osjećam – otkrio nam je Matej.

Njegov prvi trener Domagoj Wagner kazao je za Mateja da “ima talent i zlatnu ruku”, i to se sad i potvrđuje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije