Naslovnica Sport Košarka

Sesar: Izgubili smo kult, tražimo ga godinama

Sumnje u kvalitetu odnosa prema reprezentaciji pojavile su se i nakon poraza, s četiri NBA igrača u sastavu, od Litve i Poljske s četiri NBA igrača
04. ožujka 2019. u 16:15 1 komentara 703 prikaza

Sport nedjeljom, jedina sveobuhvatna sportska emisija u Hrvata, ove je nedjelje imao tematsku emisiju o stanju u hrvatskoj košarci.

Dino Rađa i Stojko Vranković PAD HRVATSKE KOŠARKE Paradoks: Bolje bi prošli da nemamo nijednog NBA igrača

A neodlaskom na SP ono se pogoršalo pa su o tome (mi smo izdvojili samo temu reprezentacije) govorili glavni tajnik HKS-a Josip Vranković, sportski direktor Cedevite Veljko Mršić i nadareni trener Gorice Josip Sesar.

>> Pogledajte video: Hrvatska klapa himnom otvorila NBA utakmicu u kultnoj njujorškoj dvorani, plesao se i linđo

Sva trojica bili su i reprezentativci Hrvatske pa su bili relevantni sugovornici voditelja Ante Breke koji je prvo pitanje postavio Vrankoviću.

A on je podsjetio na situaciju u svjetskoj košarci kakvu nema nijedan veliki svjetski sport, a to je da je Fiba u svom sportu tek treća organizacija po snazi utjecaja, iza NBA lige i Eurolige.

Treba istrpjeti 3-4 godine

– Odluke o kojima govorimo na Fibinu boardu izglasane su još 2012., no tada se nije reagiralo. Mi smo nekad u klubovima naše lige imali dovoljno kvalitetne igrače da prođemo kvalifikacije, no kako kompletne nacionalne lige nismo imali već 15 godina, sada smo u problemu. Trebat će istrpjeti 3-4 godine da pojačamo proizvodnju i povećamo bazu – ustvrdio je Vranković kojem je Mršić predbacio “greške u koracima” nadležnih:

Cibona - Partizan ABA liga Cibona uvjerljiva protiv Mege, Markota ubacio 22 koša

– Kod selekcije igrača napravljene su pogreške i to još kod prvog okupljanja uoči Nizozemske i Italije. Ta dva poraza izazvale su lančanu reakciju pa se počelo mijenjati igrače, a potom se mijenjalo i izbornika.

Sumnje u kvalitetu odnosa prema reprezentaciji pojavile su se i nakon poraza, s četiri NBA igrača u sastavu, od Litve i Poljske s četiri NBA igrača. Je li tada bilo iskakanja iz kućnog reda?

1 / 5
Ante Žižić

– Bio sam član stožera i tvrdim da dosta toga što se povlačilo po medijima, iskarikirano, nije istina. No, istina je da smo izgubili kult reprezentacije i da ga ne možemo pronaći već godinama, o čemu pet različitih kapetana u ovim kvalifikacijama govori samo po sebi. U reprezentaciju se teško ulazi, još teže ispada, a kod nas su vrata otvorena stalno pa je veći problem od neodlaska na SP taj što mi niti nakon toliko isprobanih igrača nismo iskristalizirali tko će nam biti razigravač u kvalifikacijama za EP – kazao je Sesar na kojeg se pak nadovezao Mršić:

– Pa nama se dogodilo da smo između dva kvalifikacijska prozora promijenili devet igrača.

Kareem Abdul-Jabbar Predivna gesta Košarkaška legenda prodala najdraže uspomene da pomogne sirotinji

Hoće li Anzulović ostati izbornik ili neće, odlučit će Stručni savjet na čelu s Dinom Rađom, a da je Zula dobio priliku sustavom eliminacije, potvrđuje i ova Vrankovićeva konstatacija:

Stojko imao uteg

– Prva osoba koju je Rađa tada kontaktirao bio je Spahija. Kod Trinchierija je bilo da je on tražio razrješenje kod svog kluba pa ga se nije moglo čekati, a slično je bilo i s Repešom i Perasovićem.

Ivica Zubac Nba liga Zubac i Šarić odigrali solidno

Očito je da HKS tom rangu trenera nije mogao ponuditi ni približno nešto slično njihovoj tržišnoj cijeni.

– Kada je Stojko Vranković postao predsjednik HKS-a, zatekao je takvu situaciju da je morao osigurati sa strane 4,5 milijuna kuna zbog tekućih problema i sudskih procesa. Da nije bilo tih utega, možda se nešto i moglo riješiti sa spomenutim trenerima. No, Stojko se ponašao u maniri dobrog gospodara pa se nije upuštao u financijske rizike – objasnio je Vranković.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • Avatar links
    links:

    Mudri Vranković nabraja sa kojim su trenerima pričali i tako jača, ionako jaku i autoritativnu, poziciju trenutnog izbornika, hahahahah..kakva skupina genijalaca.... ali on bi još 3-4 godine, hahahaa.....strašno