Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SERGIJE KREŠIĆ:

Najveća opasnost za Furiju je umor glavnih igrača

Diego Costa
Foto: Reuters/Pixsell
13.12.2015.
u 13:00

U španjolskoj reprezentaciji na djelu je smjena generacija. Ali ima dovoljno izvrsnih mladih igrača gladnih trofeja, kaže Sergije Krešić

Kad smo posljednji put igrali protiv njih, prije tri i pol godine u Gdanjsku, Španjolci su bili najbolja svjetska reprezentacija.

Danas je na snazi neki novi poredak, pa su branitelji naslova europskog prvaka tek treća reprezentacija na Fifinoj ljestvici (Hrvatska 18.) i u očitom silaznom trendu u posljednjih godinu dana. Dokaz tome bilo je šokantno ispadanje u skupini na SP-u u Brazilu, kada je branitelj naslova bio glatko poražen od Nizozemske (1:5) i Čilea (0:2), pa je pobjeda nad Australcima (3:0) bila slaba utjeha.

Među tri najveća favorita

Španjolci su, istina, uvjerljivo bili pobjednici kvalifikacijske skupine za EP, ali opet nisu izdržali bez poraza: pali su od Slovaka u Žilini (1:2).

- Španjolci su za mene među tri najveća favorita Eura, iza Nijemaca i Francuza - kaže ugledni splistki stručnjak Sergije Krešić (69), čovjek s prebivalištem u Marbelli koji je gotovo cijelu trenersku karijeru proveo u španjolskim klubovima.

No, jesu li Španjolci još uvijek moćni kao prije četiri godine?

- U ovom trenutku nisu, no do prvenstva je još šest mjeseci, a dobro znam kakav je Del Bosque trener: izvanredan, inteligentan, prava ljudina, čovjek koji će sigurno pronaći način da iz svojih igrača izvuče maksimum kad to bude najpotrebnije - dodaje Krešić.

Zašto se to nije dogodilo na SP-u u Brazilu?

- Španjolcima se tamo dogodio strahovit fizički pad. Njihova liga je strašno fizički zahtjevna i duga, a njihovi najveći igrači već su bili pomalo zasićeni ogromnim brojem klupskih i reprezentativnih trofeja. Sada je, međutim, na djelu smjena generacija i mnogo je među njima vrhunskih igrača gladnih trofeja. Del Bosque će sigurno u Francuskoj imati izvrsnu i jako motiviranu momčad, bez obzira na još jednu zahtjevnu sezonu - zaključio je Krešić.

Nevjerojatan je podatak kako roster španjolske reprezentacije vrijedi više od 560 milijuna eura (izvor: Transfermarkt), sa čak četvoricom kapitalaca od 50 milijuna eura: Busquetsom, Fabregasom, Kokeom i Diegom Costom.

U nižu vrijednosnu kategoriju svrstani su Pique (40 mil. eura), Alba i Iniesta (35), Mata (34), De Gea (30)...

Imamo samo jednu pobjedu

U odnosu na protekla dva velika natjecanja, Španjolcima će nedostajati dva klasna igrača sredine terena, Xavi Hernandez i Xabi Alonso. Pronalaženje zamjena za njih dvojicu Krešić smatra najdelikatnijom Del Bosqueovom zadaćom.

Hrvatska i Španjolska međusobno su se sastale pet puta. Naša je reprezentacija slavila samo jednom, 1994. godine u prijateljskoj utakmici Valenciji (2:0), 1999. godine poraženi smo u Sevilli (1:3), potom je 2000. godine u Splitu bilo 0;0, 2006. godine, u prijateljskoj uoči SP-a u Njemačkoj, slavila je Španjolska 2:1, kao i u posljednjem ogledu, 2012. godine, na EP-u u Poljskoj 1:0.

Španjolci su u nizu od sedam uzastopnih pobjeda u prijateljskim i kvalifikacijskim utakmicama. U posljednjoj svladali su Engleze 2:0 u Alicanteu.

Del Bosque je izveo ovu postavu u formaciji 4-1-3-2: Casillas - M. Gaspar, Pique, Bartra, Alba - Busquets - Thiago Alcantara, Iniesta, Fabregas - Diego Costa, Paco Alcacer.

Moćna reprezentacija, i nije ni čudo što Del Bosque uoči svoga oproštajnoga turnira najavljuje:

- Idemo po treći naslov eurospkog prvaka zaredom. To nikome još nije uspjelo - kaže 64-godišnji stručnjak.

>> Koja će biti Hrvatska u skupini s Turskom, Češkom i Španjolskom?

Komentara 5

DE
derin
16:32 13.12.2015.

Pa kao da ce nasi biti na godišnjem dotad, izuzev perisica, brozovica i vrsaljka svi igraju lp i el na proljeće.

DC
DC
16:59 13.12.2015.

Kad smo zadnji put igrali s njima nisu nam svirali diva cista penala i dali su gol iz ofsajda. Bili su zreli za poraz ali uefa nije to mogla dozvolit. Strah me da ce bit opet toga na slijedecem euru.

AN
Andreeejjj
18:31 13.12.2015.

Šta pišete gluposti? Španjolci če nas lagano pobjediti, budimo realni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije