Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRALIAN OPEN

Serena Williams i Henin za naslov

Serena Williams
Reuters
28.01.2010.
u 08:28

Najbolja svjetska tenisačica, Amerikanka Serena Williams, igrat će u finalu Australian Opena protiv belgijske povratnice Justine Henin.

Kina je po prvi put u povijesti imala dvije igračice u polufinalu jednog Grand Slam turnira, Na Li i Jie Zheng, ali niti jedna od njih nije uspjela izboriti prvi finale u povijesti za Kinu na jednom od četiriju najvećih svjetskih turnira.

Serena Williams, braniteljica naslova i četverostruka pobjednica u Melbourneu, svladala je u prvom polufinalu Na Li 7-6(4), 7-6(1) nakon dva sata i dvije minute igre, a potom je Justine Henin puno lakše i brže pobijedila Jie Zheng, 6-1, 6-0 za samo 51 minutu igre!

Serena Williams i Na Li odigrale su izjednačeni meč u kojem je svaka tenisačica napravila samo po jedan break u cijelom meču. Amerikanka je u prvom setu imala 5-4 i servis, ali se Na Li uspjela izvući i odvesti set u tie-break, u kojem je mlađa sestra Williams bila bolja sa 7-4. U drugom setu je Williams imala tri meč lopte u 10. gemu na servis 27-godišnje Kineskinje, još jednu u 12. gemu, ali je opet morala igrati tie-break. Ovoga puta bila je još uvjerljivija i pobijedila sa 7-1.

- Na Li je pokazala da je veliki, veliki borac. Svaki puta kada sam imala meč loptu ona je potezala odlične servise i sjajne udarce - komentirala je Amerikanka.

Serena Williams je tako ''osvetila'' stariju sestru Venus, koju je Na Li eliminirala u četvrtfinalu, iako je Venus imala set i 5-3. Za razliku od nje, Serena nije ispustila meč iz ruku, iako se itekako pomučila za pobjedu.

Justine Henin odigrala je najbolji meč nakon povratka tenisu, te je deklasirala Jie Zheng uz samo jedan izgubljeni gem u prvom setu. Sićušna 27-godišnja Belgijanka zavladala je terenom od prvog poena. Imala je 23 izravna boda i samo 14 neforsiranih pogrešaka, a Zheng tek tri izravna boda i 15 pogrešaka. Henin je osvojila 54 boda u meču, Zheng 30 manje...

Serena Williams dosad je četiri puta igrala u finalu Australian Opena, svaki put u neparnim godinama, 2003., 2005., 2007. i prošle godine. Uvijek je pobjeđivala u finalima u Melbourneu. U subotu će se boriti za svoj 12. Grand Slam naslov u pojedinačnoj konkurenciji. Uz četiri Australian Opena, osvojila je još po tri puta Wimbledon i US Open, te Roland Garros 2002. godine.

Justine Henin, kojoj je ovo tek drugi turnir nakon 18-mjesečne stanke, osvojila je ovaj turnir 2004. godine, a dvije godine kasnije izgubila u finalu. Ukupno na svom kontu ima sedam Grand Slam naslova. Četiri puta slavila je u Roland Garrosu, dva puta u New Yorku. U kolekciji joj nedostaje Wimbledon, iako je dva puta igrala u finalu, 2001. i 2006. godine. Kada je objavila povratak tenisu, najavila je da joj je osvajanje Wimbledona najveći motiv.

Serena Williams i Justine Henin dosad su odigrale 13 međusobnih dvoboja. Amerikanka ima 7-6 u pobjedama. Zanimljivo da nikada nisu igrale jedna protiv druge u Melbourneu...

Henin: Odradila sam perfektan posao!    
Sjajna belgijska tenisačica Justine Henin tvrdi da je plasmanom u finale Australian Opena nadmašila vlastita očekivanja...

Henin se ove sezone vratila tenisu nakon 18-mjesečne stanke. Odluku o završetku karijere obznanila je uoči Roland Garrosa 2008. godine, a o povratku u rujnu prošle godine. Iako Henin to nije izravno priznala, sigurno da joj je dodatni poticaj bio i veličanstevni povratak njezine sunarodnjakinje Kim Clijsters, koja je prošle godine osvojila US Open, iako joj je to bio tek treći turnir nakon povratka.

Nešto slično napravila je i Henin. Prvi turnir odigrala je u Brisbaneu i odmah dogurala do finala u kojem je propustila dvije meč lopte protiv Clijsers. U Melbourneu je opet u finalu, a najbolju predstavu ponudila je u polufinalnom dvoboju protiv Kineskinje Jie Zheng, koju je deklasirala 6-1, 6-0 za samo 51 minutu igre.

- Plasman u Grand Slam finale stigao je za mene neočekivano rano. Trebalo je prebroditi puno stvari, kao recimo dosta izgubljene energije zadnjih tjedana. Nisam znala što mogu očekivati. Imala sam težak ždrijeb, Dementijevu u 2. kolu. Nastup na Grand Slam turniru uvijek je drukčiji od ostalih turnira i donosi pritisak već sam po sebi - komentirala je Henin.

U polufinalu je, logično, očekivala puno teži posao...

- Pretpostavljala sam da bi to mogao biti iznimno težak meč. Polufinale Grand Slama je uvijek takav, kada stigneš na samo jedan korak od finala. Posebno u mom slučaju. Jako me uzbuđivala pomisao da mogu zakoračiti u novi veliki finale u karijeri. Znala sam da moram biti jako oprezna. No, odradila sam perfektno svoj posao!

U finalu je vjerojatno očekuje najteži ispit, okršaj protiv prve svjetske igračice, braniteljice naslova i četverostruke pobjednice u Melbourneu, Amerikanke Serene Williams.

- Svježa sam i mentalno i emotivno. Bez obzira što mi je povratak tenisu uzeo dosta energije. Nije bilo lako igrati prve mečeve i opet se uhvatiti u koštac sa svime što tenis nosi. No, sada kad sam već izborila finale u Melbourneu, kada ne bih rekla da očekujem pobjedu, bila bi neiskrena. Očekuje me još samo jedan meč na turniru, naravno da ću dati sve od sebe - zaključila je 27-godišnja Belgijanka, koja će u subotu loviti svoj osmi Grand Slam naslov i drugi na Australian Openu.


Australian Open, tenisačice, polufinale:

S. Williams (1) – Li (16) 7-6(4), 7-6(1)

Henin – Zheng 6-1, 6-0

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije