Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO ZA MAX!

Scenarist filma ZG80 otkriva je li Zdravko Mamić financirao film i zašto su dolazili u Dinamo

Robert Cukina
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
01.11.2016.
u 12:30

– Ekipi ZG80 otvara se prostor između “ZG80” i “Metastaza” da ispričaju svoju priču o 13. svibnja i događajima oko te utakmice. Ako im bude trebala pomoć, mogu mi se javiti – kaže scenarist popularnog filma o navijačima, piše Max!

Svatko ima nešto reći o filmu “ZG80” i svemu što se o njemu pisalo. Ništa čudno, nogomet i sve što ga prati priča su, pa čak i kada se radi o onoj malo manje sportskoj strani. Javio se jedan od dvojice scenarista filma, uz Ivu Balenovića bio je to Robert Cukina. Priča pravih pripadnika ZG80 ponukala ga je da iznese svoju stranu.

– Ne, sasvim sigurno nismo htjeli da se film zove tako. Znamo vrlo dobro tko su ti dečki, a nije također točno da sam bio članom te skupine. Navijač da, ali ne u ZG80. Ne znam odakle to onima koji su tako pisali, ali sigurno to nisam nikad rekao. Što bih sad trebao, zvati sve okolo i govoriti da to nije istina? Intervju sa mnom i Balenovićem, u kojem se pojavilo da sam bio član ZG80, trajao je valjda nekih tri sata, a na kraju ispadne gotovo sve netočno – kaže Cukina dok sjedimo u Gračanima, zagrebačkom naselju u kojem živi.

Gdje pronaći novac?

– Što da kažem, nije ispalo onako kako je trebalo biti. Ne čudi me niti da Balenović misli tako, ne bih ga niti pridobio da sam ponudio nešto drugo osim realizma koji je nudio prvi scenarij. Film sam zamislio kao sjećanje na jedno vrijeme i ljude koji su to vrijeme, kada se o navijačkim tribinama radi, obilježili. Želio sam da to budu “Ratnici podzemlja” na balkanski način, film koji je trebao biti daleko brutalniji od “Metastaza”. No, Balenović i ja ublažili smo scenarij i napravili akcijsku komediju s istim elementima i likovima zbog bojazni da HAVC ne bi prihvatio financiranje tako brutalnog filma. Ako ondje ne prođe, gdje ćemo onda pronaći novac da film uopće snimimo? I tu ublaženu verziju, koju smo na kraju predali, kasnije su još dorađivali tako da sve i nema prevelike veze s onom prvotnom idejom s kojom sam došao kod producenata – kaže Cukina, koji je nekoliko puta inzistirao da ime ne bude ono koje film danas nosi, a izazvalo je veliku kontroverzu.

– Producentima se svidio scenarij i oni su angažirali talentiranog mladog režisera Igora Šeregija, preuzeli sve oko filma i scenarija, radili i neke dorade s kojima se i nisam slagao, a među njima je ime “ZG80”. Balenović i ja inzistirali smo na drugom imenu, kao “Živi zid”, “Faul”, “Užas je naša furka”, a oni su govorili da je to samo radni naziv filma – govori pa nastavlja s odgovorom na pitanje zašto nije izravno intervenirao oko imena, dijelova filma i profila likova.

– Mislim da oni koji me kritiziraju ne poznaju dovoljno dobro proces izrade filmova. Kad je scenarij prošao, kad je usvojen, tad sve vode producenti i režiser. Uspio sam na snimanju biti tek dvaput. Sasvim sigurno nije moja ideja, niti bih ikada dopustio, da se po Bubi puštaju vjetrovi. Trebalo je to biti daleko brutalnije, u igri je bila i polomljena boca, puno krvaviji obračun, a ne puštanje vjetrova po nečijoj glavi. Isto je i s Ićom Purgerom, ni on nije prikazan onako kako je zamišljeno. Niti kraj filma nije ono što je trebalo biti. Morala je to biti masovna šora s Delijama na beogradskom Glavnom kolodvoru, koja bi završila obračunom Krpe i Rileta. Završna scena trebala je biti tuča s policijom nakon koje bi uslijedila Dinamova himna, a onda dokumentaristički dio od nekih pet minuta o povijesti Dinama, njegovim uspjesima, pa onda i utakmica 13. svibnja, koja je bila početak rata, a na kraju počast u ratu poginulim Bad Blue Boysima – objašnjava Cukina.

Ićo je postao Splićo

Potvrđuje da je ideja doista bila napraviti prednastavak “Metastaza”, filma kojemu se i sam divi, kao i glumcu koji je sjajno tumačio Krpu u oba filma.

– Inzistirao sam da Krpu glumi Rene Bitorajac, na što su se oni pomalo bunili zbog njegovih godina, ali nakon mog nagovaranja složili smo se da je Rene najbolji za tu ulogu, što i dokazuje u filmu. Samo, nije trebalo ispasti da se cijeli film vrti oko njega, bolje su morali biti profilirani likovi Bube i Iće Purgera, a pogotovo Rileta, kako bi film bio balansiraniji. Ićo Purger postao je Splićo jer nismo dobili autorska prava na njegov lik kao i od nekih drugih autentičnih likova – govori scenarist gledanog filma o navijačima.

Filmu, kaže, materijalno nije pomogao nitko, iako se po različitim forumima voli pričati da su film pomogli Zdravko Mamić i Dinamo.

– U Dinamu smo bili nekoliko puta radi dozvola – tvrdi i dodaje:

– Morali smo, zbog korištenja imena i znakovlja, kao i snimanja na stadionu, ali i za scenu sa Zdravkecom! U materijalnom smislu nismo dobili apsolutno ništa, niti nekoliko dresova da se glumci mogu u nešto obući. S Marčinkom smo imali korektnu suradnju unatoč liku Zdravkeca za kojeg je očito tko je zapravo, ali materijalno nismo dobili ništa. Strahovito me ljute komentari da je film platio Mamić. A njega nismo niti vidjeli! Na neke sam od takvih komentara odgovorio, možda nisam trebao. Onaj tko želi, u to će vjerovati. Niti jedna pivovara, niti jedan proizvođač alkoholnih pića nije ništa htio imati s filmom o huliganima. Jedini novac koji je stigao za film, bio je onaj iz HAVC-a, a i tih 3,3 milijuna kuna drugi potroše za tri puta manje snimanja. Taj nedostatak novca glavni je razlog što film nije mogao biti bolji, a moramo sebi priznati da je mogao biti. Nismo mogli kupiti niti prava za izvođenje nekih popularnih pjesama u filmu – govori Cukina, koji će ponosno istaknuti da se film na kraju ipak sjajno gledao.

– Ovaj film nije od starta zamišljen kao art film za festivale, odnosno art kritičare, već je rađen za široke mase, kao dobra zabava, što se pokazalo ispravnim jer je najgledaniji film ove godine u Hrvatskoj sa skoro 70 tisuća gledatelja. Plus Bosna, plus Srbija, u kojoj prikazivanje upravo počinje, tako da se nadamo dobroj gledanosti i ondje – kaže zahvaljujući se Bad Blue Boys Fan Clubu, koji je pomagao u snimanju masovnih scena, kao i glumačkoj ekipi koja je sjajno odradila svoj posao.

Međutim, najglasnije kritike dolaze od onih pravih ZG80.

– O filmu se govorilo tri godine, nije moguće da nisu znali da se snima. Ako već nismo zvali mi, mogli su zvati oni. S pokojnim Dugim razgovarali smo u nekoliko navrata i preko njega su trebali znati da se nešto događa. E sad, koji su bili odnosi među njima, pa onda i tko je od navijačkih udruga koje smo obilazili na kojoj strani, to ne znam, pa je moguće da je zbog toga i nastao cijeli taj nesporazum. Šteta, žalim zbog toga – govori Robert Cukina, koji ipak vidi moguću suradnju sa ZG80.

– Ekipi ZG80 otvara se prostor između “ZG80” i “Metastaza” da ispričaju svoju priču o 13. svibnja i događajima oko te utakmice. Ako im bude trebala pomoć, mogu mi se javiti – kaže scenarist popularnog filma o navijačima.

– Sad radim na boksačkoj priči na koju su pristali neki eminentni producenti i režiseri. Bit će to priča s asfalta, s ulice o boksaču koji stjecajem okolnosti dolazi na zub zagrebačkom mafijašu. Nema naših filmova o boksu, vrijeme je da se jedan snimi. No, prije toga slijedi “Miris smrti”, film o Jean-Michel Nicolieru, za koji su već osigurana sredstva, a radit ću ga s Interfilmom Ivana Maloče. Pišem i scenarij filma o Nikoli Šubiću Zrinskom – završava Robert Cukina.

>> Sportski tjednik Max! pratite i na Facebooku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije