Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠPANJOLSKI IZBORNIK

Scariolo: Još se sjećam sjajne Šarićeve blokade na Pau Gasolu

Pau Gasol
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
24.11.2016.
u 10:00

– Imate sjajan tim, 7-8 vrhunskih igrača. Svidio mi se intenzitet s kojim ste igrali, a igrali ste i pametno jer ste riskirali u nekim defenzivnim situacijama – kaže o Hrvatskoj.

Treći put, od četiri posljednja velika košarkaška natjecanja, Hrvatska je dospjela u skupinu s moćnom Španjolskom. Zbilo se to u Celju, na Eurobasketu 2013., potom i na Olimpijskim igrama u Riju, a “družit” će se Hrvati i Španjolci i u Cluju, u skupini C Eurobasketa 2017.

Treba mi pravi Gasol

Kao i ovo ljeto u Riju i lani na Eurobasketu u Francuskoj, “Furiju” će predvoditi Sergio Scariolo, 55-godišnji Talijan kojem je ovo drugi mandat na čelu najtrojfejnije europske reprezentacije u posljednjem desetljeću.

Scariolo je sa Španjolcima europski prvak bio tri puta - 2009., u Litvi 2013., a potom i lani u Francuskoj, a sada želi i četvrtu europsku krunu s istom reprezentacijom, pri čemu će mu prva prepreka biti upravo naša reprezentacija.

– Mi poštujemo sve suparnike, a posebno one koji su nas pobijedili. A Hrvatska nas je pobijedila na OI u Riju.

Ta je rana, čini se, još uvijek svježa (70:72), baš kao i slika one Šarićeve blokade na Pau Gasolu.

– Na time-outu, koji je prethodio toj akciji, sve smo dogovorili i lopta je došla pod koš, do igrača, našeg najboljeg, kojeg smo željeli u toj situaciji, no onda se, iz drugog plana, pojavio Šarić i sjajno blokirao taj šut.

U tom trenutku, takav ishod susreta bio je velika senzacija.

– Vodili smo tri četvrtine susreta, ali nismo uspjeli prelomiti utakmicu jer se vaši košarkaši nisu predavali. Štoviše, bili su čvrsti i igrali su s velikim samopouzdanjem, a Bogdanović je odigrao iznimno, zabio nam je 23 koša. Moram priznati da nismo bili najbolje spremni pa sam sretan što smo na koncu osvojili broncu. Sljedeće ljeto moramo biti puno pametniji i puno spremniji.

Upravo je Pau Gasol bio ključ tih problema.

- Pau je započeo pripreme tek 21. srpnja jer je morao potpisati za novi klub, San Antonio Spurse, a kako nije imao nikakvo osiguranje nije mogao trenirati. Stoga je prve dvije utakmice imao problema, ali se potom digao na visoku razinu i završio natjecanje na sjajan način donijevši nam pobjedu u utakmici za broncu.

To je već postalo pravilo da Španjolci velika natjecanja počinju dizelaški, pa tako i s nekim neočekivanim porazima. Zašto je tome tako?

– Kada imate iskustva s puno velikih natjecanja, onda znate da ne možete igrati tri tjedna na istoj razini, posebno ako u momčadi imate veterane o kojima morate voditi računa. Vi možete krenuti jako od prve utakmice koristeći se svojim najboljim igračima po 35 minuta, no onda ih nećete imati svježe u okršajima za medalju. Zbog toga mi na početku riskiramo, čak i taktički ne pokazujemo sve što imamo. Pokušavamo nešto sačuvati za završnu fazu natjecanja, da pogodimo vrhunac forme baš u tim danima.

Ovaj put Španjolci s Hrvatima igraju tek u četvrtom nastupu pa će našima biti to teže da prirede novo iznenađenje, no Scariolo s našima govori s dubokim poštovanjem.

Imate sjajnu momčad

– Imate sjajan tim, 7-8 vrhunskih igrača. Svidio mi se intenzitet s kojim ste igrali, a igrali ste i pametno jer ste riskirali u nekim defenzivnim situacijama. Za obranu uvijek vrijedi pravilo: “Ako pokušavaš čuvati sve igrače, na kraju ništa ne sačuvaš.” Bogdanović i Šarić su veliki igrači, a Simon ekstremno pametan košarkaš. Pravi “ubojica” kojeg ne smiješ ostaviti ni pola metra samog. Ukić je imao jako dobro ljeto, a Hezonja je jako potentan igrač. No, ono što mi se najviše svidjelo jest kohezija koju ste imali.

A za takvo što, ističe Sergio, najzaslužniji je njegov bivši igrač.

– Sjećam se nekih prijašnjih natjecanja na kojima se Hrvatska po imenima činila i jačom od ove, ali nisu igrali kao tim. A velike zasluge za to pripadaju izborniku Petroviću. Ja sam Aci u Scavoliniju bio pomoćni trener, a kratko vrijeme i glavni, i dobro ga znam. Bio je pametan igrač, pravi “vrag”, sjajan ofenzivac, a čini mi se da sada od svojih izabranika traži da budu puno bolji defenzivci no što je on ikad bio.

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije