Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA U SOLINU

Savez promijenio imena liga: Druga HNL odsad će biti Prva liga, ali to nisu jedine promjene

Dinamo podignuo pehar za nalov prvaka Hrvatske
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
06.06.2022.
u 17:06

- Željeli smo na neki način izdvojiti prvi stupanj natjecanja, a opet, dati dodatnu važnost nižim stupnjevima natjecanja, pa smo pritom razmatrali nekoliko rješenja.

U Solinu je danas održana osma sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj je, između ostaloga, donesena odluka o nazivima natjecanja muškog nogometa, počevši od predstojeće natjecateljske godine.

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza sastao se u Solinu uoči utakmice Uefine Lige nacija između Hrvatske i Francuske koja će biti odigrana na Poljudu.

Donesena je odluka kako će se najviši stupanj natjecanja u muškom nogometu ponovno zvati Hrvatska nogometna liga, dok će se drugi, treći i četvrti stupanj zvati, redom, Prva nogometna liga, Druga nogometna liga i Treća nogometna liga. Naknadno je moguće ovim nazivima pridodati ime naslovnog sponzora pojedinog stupnja natjecanja.

- Željeli smo na neki način izdvojiti prvi stupanj natjecanja, a opet, dati dodatnu važnost nižim stupnjevima natjecanja, pa smo pritom razmatrali nekoliko rješenja. U konačnici, odlučili smo prvom stupnju natjecanja vratiti prvotni i prepoznatljivi naziv, Hrvatska nogometna liga, koji se uvriježio među navijačima, u javnosti i u medijima, čega smo bili svjedoci i proteklih godina dok je naziv bio Prva liga, ali smo ipak svi govorili da je to naša - HNL. Time smo odali počast povijesti i prepoznatljivosti koju HNL ima, i pritom izbjegli međunarodne izraze poput "premijernog" ili "elitnog" koji u hrvatskom nogometu nemaju tradiciju. Također smo dali na važnosti klubovima drugog, trećeg i četvrtog stupnja te ćemo nastaviti sustavno jačati marketinške, promotivne i komercijalne aspekte svih natjecanja - izjavio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Foto: HNS/Drago Sopta

Izvršni odbor je također prihvatio odluku o raspodjeli sredstava od ugovora za TV prava, pri čemu će daleko najveći dio "kolača" ići prema klubovima Hrvatske nogometne lige - 9,33 milijuna eura. Ostatak sredstava bit će usmjeren prema Prvoj nogometnoj ligi, 1. ŽNL, 1. HMNL, HNK za mladež, HNK za žene i HNK u malom nogometu.

Izvršni odbor je utvrdio sudionike natjecanja od prvog do trećeg stupnja, odnosno kvalifikacija za Prvu i Drugu nogometnu ligu.

Usvojeni su novi Pravilnik o nogometnim natjecanjima, Pravilnik o suradnji klubova, izvješće o licenciranju za natjecateljsku godinu 2022./23., izvješće o organizaciji nogometnih kampova u Australiji i SAD-u te dokument Osnove veteranskog nogometa.

Izvršni odbor je također donio odluku o kupnji umjetne trave potrebne ze izgradnju još sedam travnjaka u županijama diljem zemlje.

>>> Nogometaši Dinama nakon pobjede nad Hajdukom

Komentara 6

Avatar drug Joža
drug Joža
17:22 06.06.2022.

Drugi stupanj natjecanja je "prva liga"?!? Koja debilna objašnjenja, prestrašno.

CR
crocro
19:13 08.06.2022.

Nisam vidio veće gluposti, pa si razmišljam da li je to istina što im umovi izbacuju. Oni žele nižim stupnjevima natjecanja dati važnost. Pa kakvu to važnost žele dati? Niži stupanja natjecanja dobiti će na važnosti kada prijeđe u viši stupanj natjecanja. Sada će nekakav drugi stupanja postati prvi stupanj. Oni su to toliko zakomplicirali da ljudi uopće neće biti sigurni o kakvom se stupnju natjecanja radi. Prva liga je prva liga i znamo o kakvom stupnju natjecanja je riječ. Druga liga je druga liga i svima je jasno da je to niži, tj. drugi stupanj natjecanja, treća liga..... itd. do županijskih stupnjeva natjecanja itd. Sve je jasno do sada bilo ali našao se netko tko će to jasno zakomplicirati, to i je zadaća onih koji ne znaju što bi trebali raditi i oni koji nemaju drugoga posla nego petljati i komplicirati. Ovo je katastrofa od odluke, oni koji su ovo izmislili stvarno nisu promućkali glavom i zapitali se "što mi to radimo i zašto to radimo". Ali to im čini veselje, samo je problem što će neki drugi koji dođu na njihovu poziciju ispravljati stvari i staviti ih na pravo mjesto.

VK
vječni krojf
11:19 07.06.2022.

Zamislite 7(SEDAM)umjetnih travnjaka u cijeloj Hrvatskoj. Haha!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije