Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠARUNAS MARČULJONIS:

Hrvati su me razočarali, vidio sam ih u polufinalu

13.09.2015., Francuska, Lille, stadion Pierre Mauroy - Osmina finala EuroBasketa 2015, Hrvatska - Ceska. Bojan Bogdanovic.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL
21.09.2015.
u 14:10

Nakon onog čudnog finala na Eurobasketu 1995., Rađa mi je predložio da i mi odemo s postolja

Glavna zvijezda među novouvrštenicima u Fibinu Kuću slavnih ovih dana u Lilleu bio je Šarunas Marčulionis (51), svojedobno prvi Litavac u NBA ligi (Warriors, Sonics, Kings, Nuggets). Šaras je bio snažan i prodoran ljevoruki branič koji je 2014. izabran i u američku Kuću slavnih koji je s Litvom osvojio dvije olimpijske bronce i jedno europsko srebro i koji danas kroz svoju školu u Vilniusu izbacuje buduće reprezentativce.

Prati ih 8000 navijača

- U Sloveniji, prije dvije godine, imali smo pola reprezentativaca iz naše škole, no na ovom prvenstvu nema braće Lavrinovič, kao ni Pociusa, Jasaitisa i Gecevičiusa. U ovoj momčadi su moji samo Kuzminskas i Kavaliauskas. Ova reprezentacija igra sjajnu obranu, a i sjajno trče. Da smo mi imali takav pritisak medija i navijača, i mi bismo brže trčali, no u to vrijeme nije bilo ovakvog praćenja niti smo imali iza sebe i po 8000 navijača izvan Litve. Naše je kretanje po terenu bila šetnja u usporedbi s ovim momcima. Mi nismo tako žestoko radili kao danas Valančiunas, Mačiulis i društvo.

S tvrdnjom da je on bio član najveće litavske reprezentacije ikad (Sabonis, Kurtinaitis, Homičus...) neće se složiti.

- Mi nismo najbolji jer te 1995. u Ateni nismo osvojili zlato, a Jasikevičius, Macijauskas, Šiškauskas, Songaila i društvo u tome su uspjeli 2003. u Švedskoj.

No, Šaras je ponosan na nešto drugo.

- Ponosan sam na 1992., na godine tranzicije kada smo i mi igrači skupljali novac za potrebe reprezentacije. To je nezaboravno.

Finalnu utakmicu protiv SR Jugoslavije iz 1995., prožetu nizom spornih odluka na litavsku štetu, Marčulionis i danas pamti.

- Istina je da nakon što je prošlo 20 godina bolje spavam, no i dalje ne mogu zaboraviti tu utakmicu.

Jednom prilikom, za razgovora u Vilniusu, priznao nam je da je malo nedostajalo da i oni napuste postolje, kao što su to učinili Hrvati.

- Prišao mi je tada Dino Rađa i predložio da i mi odemo s postolja. Razmišljali smo malo o tome i odustali. Hrvati su ipak imali jači razlog od nas jer mi smo tada bili nezadovoljni jedino suđenjem.

Okrenulo se puno toga i kod Hrvatske, otkako je svojevoljno sišla s medaljaškog postolja, a Šaras se neugodno iznenadio s nastupom selekcije Velimira Perasovića.

Iza željezne zavjese

- S obzirom kako je Hrvatska igrala u pripremnim utakmicama, ja sam iznenađen što Hrvatska nije ušla među četiri najbolje reprezentacije.

Hrvatska, nažalost, nije bila dorasla čeških fizikalcima pa je Šarunas na tu temu ustvrdio:

- Europska košarka je danas puno više fizička nego u moje vrijeme. Danas se u reketu puno više udara. NBA košarka je pak bila fizička u u moje vrijeme kada su me tukli Mason, Oakley, Lambier, ali i danas je. Sjećam se jedne moje gadne ozljede vrata kada me, nakon jednog prodora, u reketu sastavio Benoit Benjamin.

Tada je, zacijelo, bilo i puno teže zakoračiti u NBA.

- Mi smo tada živjeli iza željezne zavjese i nismo znali kako se trenira u Americi. Današnjim Europljanima to je puno lakše.

>>Hrvatskoj ipak tračak nade da može na Olimpijske igre

Komentara 6

KB
kbr
14:59 21.09.2015.

koji je ovo igrač bio, čak sam ga se više plašio od sabonisa kad su igrali protiv nas

RI
rikavac
23:50 21.09.2015.

Vidili smo ih i mi u polufinalu ,al sto kazu jedno su zelje drugo su mogucnosti.

ZM
zlatko.m
12:05 22.09.2015.

iz srbije pišem 80ih godina navijao sam za cibona i slavio njene uspehe.gde je cibona???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije