Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO TRETIRAJU TALENTE

Sanches vs. Ćorić: Jedan je hit Eura, a drugome ni minute

Ćorić - Sanchez
02.07.2016.
u 12:37

Renato Sanches i Ante Ćorić rođeni su 1997. Obojica iza sebe imaju moćne portugalske menadžere, Mendesa i Lucasa...

Renato Sanches vs. Ante Ćorić, ili kako Portugalci i Hrvati na Euru tretiraju svoje najtalentiranije nogometaše? Zanimljivo, obojica su rođena 1997. godine (Ante je 125 dana stariji) i najmlađi su igrači Portugala i Hrvatske na velikim natjecanjima. Iza obojice stoje moćni portugalski menadžeri, Jorge Mendes (Sanches) i Nelio Lucas (Ćorić), i obojica su u različitim fazama karijere zakucala na vrata Bayerna: Ćorić je Bavarce zagolicao kao dječačić u dresu Red Bull Salzburga, dok je Sanches u München već prešao, u megatransferu od 35 milijuna eura.

Čupavi portugalski majstor Renato Sanches, po ocu iz Svetoga Tome i Principea, po majci sa Zelenortskih Otoka, po konstituciji i izgledu 25-godišnjak, dvojnik Edgara Davidsa, prometnuo se u najveću mladu zvijezdu Europskog prvenstva. Ante Ćorić, po ocu i po majci Širokobriježanin, po rođenju purger, po talentu ‘križanac’ Modrića i Sammira, na Euru nije dobio ni minute. Dapače, počastio je cijelo Središće kad je čuo da je na popisu 23.

Kako Portugal može, a mogla je svojedobno i Engleska (Owen), a Hrvatska nikada nije mogla graditi igru na 18-godišnjacima? Je li to uopće naš hendikep ili – blagodat?

‘Mađarska s Ronaldom’

Razgovaramo s Ćorićevim zastupnikom Andyjem Barom, produženom rukom spomenutoga Nelia Lucasa.

– Pitate me zašto Sanches igra, a Ante ne igra za reprezentaciju? Odgovorit ću vam protupitanjem: mislite li da bi Sanches, da je Hrvat, mogao igrati pokraj Modrića, Rakitića, Badelja, Brozovića? Teško. Možda u toj konkurenciji ne bi bio ni među 23. Kao što bi Portugalci vjerojatno Ćoriću dali šansu jer oni na njegovoj poziciji nemaju igrača takvog potencijala. Sve je tu jednostavno: Hrvatska ima puno jače igrače i reprezentaciju od Portugala, kojega bih, bez podcjenjivanja, nazvao ‘Mađarska s Ronaldom’. Vidite, kod nas je s popisa ispao Halilović, a Portugalci bi takvoga igrača objeručke prihvatili – kaže Bara.

Nije valjda samo Ronaldo, zaboravljate Sanchesa?

– Sanches, koji, uvjeravam vas, nije veći talent od Ćorića, odigrao je mnogo više utakmica za Benficu u prošloj sezoni (35 nastupa, nap. a.), imao je veće povjerenje trenera, nije imao pravoga konkurenta na svojoj poziciji, potpuno se oslobodio i izgradio samopouzdanje. Kao nagrada stigao je transfer u Bayern, sad i sjajni nastupi na Euru – dodao je Andy Bara.

Nema za čim žaliti

Iako u nezavidnijoj poziciji od Sanchesa, Ante Ćorić zapravo i nema za čim žaliti. Iza njega je prva sezona u Ligi prvaka s Dinamom, kolosalan nastup protiv mlade reprezentacije Španjolske u Burgosu (3:0 za Hrvatsku), a priključivanje A vrsti u Francuskoj jasan je i očit signal da je Ante postao neodvojiv dio vatrenoga tkiva. Zanosna drskost njegove mladosti, čarolija koju je u stanju proizvesti kod Zlatka Kranjčara će dobiti svoj novi zamah.

Ante Ćorić svoj izlet u Francusku, unatoč neigranju, i ne može doživjeti kao poraz. Za usporedbu, najmlađi igrač koji je ikada zaigrao za Hrvatsku, Alen Halilović (16 godina, 11 mjeseci, 22 dana), nekada mjerna jedinica za talent, propustio je i drugo veliko natjecanje, dok drugi najmlađi debitant Josip Radošević (18 godina, 5 mjeseci, 8 dana) nije bio ni blizu širega popisa.

Vratimo se na kraju i povodu ove priče Renatu Sanchesu, budućem Ćorlukinu suigraču. Mladi Portugalac, ako ga prilikom izdavanja dokumenata u Musgueiri nisu ‘pomladili’, pred rušenjem je još jednoga rekorda. Preskoči li Portugal još jednu stepenicu, Sanches će postati najmlađi sudionik finala EP-a. Za sada je to još uvijek Cristiano Ronaldo, s 19 godina i 150 dana u finalu Eura 2004.

Ostvari li Renato Sanches i ovo čudo, jedna zahvalnica s posvetom ne bi smjela zaobići adresu – Ante Čačića. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije