Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOČKA NA I

Sanader nije spasio dalmatinski sport, na njega se ljutite!

Sanader daje ostavku
Marko Kuman
22.02.2010.
u 08:10

Reja je baš izvodio spektakularnu evakuaciju zrakoplovom prema Rimu kad je tamo negdje u splitskome zaleđu Hajduk odigrao 3:3 s nekim nižerazrednim klubom, a kolega koji je sport zapravo zavolio kada ga je "ćaća kao mulca vodio na Ajduka" poslao mi je SMS: "Znaš li koja je tri najveća pojačanja Hajduk doveo u posljednje vrijeme?" "Ne sjećam se da je došlo neko pojačanje", otipkao sam mu odgovor. "E to su ti Nizozemac Van Forme, Nigerijac Obe Leve i Turčin Nikaj Nemre".

Tako danas priča napaćeni i izbezumljeni navijač Hajduka koji gleda u tog 99-godišnjeg dida koji slabo vidi i gotovo više uopće ne čuje. A umjesto Miše, Olivera i Gibonnija Hajdukov navijač može čuti samo nekadašnju uspješnicu Bijelog dugmeta “Strašna, strašna gnjavaža u životu, doživjeti stotu, doživjeti stotu”.

A nekolicini najfrustriranijih koji opet vide isti scenarij – Dinamovu dvostruku krunu – prekipjelo je. Pa su u noći s petka na subotu provalili na poljudski stadion i tamo slomili branke i poderali mriže. To je događaj koji se opetovano ponavlja posljednjih godina jer su se na Poljudu već kopale rake, stavljali križevi te razbijali automobili Hajdukovih nogometaša.

Bandić pretjerivao

Dragan Lukić, ipak poznatiji pod nadimkom Luky, inače producent i pjevač, prije nekoliko dana poslao je pismo Slobodnoj Dalmaciji. U njemu je otkrio da je razočaran time kako se vrh hrvatske politike odnosi prema Dalmaciji, a u samo nekoliko dana je na Facebooku okupio desetak tisuća istomišljenika. Dotaknuo se u pismu svih segmenata društva, no većinom se osvrnuo na sport.

Tako je konstatirao da je Hajduk na “aparatima”, ali ga više muči to što se dogodilo s košarkašima Splita, vaterpolistima Jadrana, POŠK-a, rukometašima Splita. No, nisu se pjevač i njegovi sljedbenici na “Fejsu” zapitali jesu li za sportski krah odgovorni dalmatinski gospodarstvenici, društveni i sportski djelatnici. Ali su po tko zna koji put svoju nemoć opravdali zagrebačkim centralizmom. Prozvali su prije svega Milana Bandića i Zdravka Mamića.S Lukyjem se mogu složiti u tomu da je zagrebački gradonačelnik za sport u metropoli podijelio previše novca, a posebno se može osporiti njegova podjela. Naime, Dinamu, obiteljskoj tvrtki Mamić, u kojoj se njihovom umješnošću zavrtio velik novac, ipak ne treba toliko pomagati, jer novac poreznih obveznika s prebivalištem u Zagrebu mogao bi otići na brojne druge, siromašnije adrese. Isto tako, složit ću se da je glamur oko Snježne kraljice nepotreban jer Kostelići su naučeni na skromnost i ne treba im na taj način dodjeljivati “orden za zasluge”.

No tvrditi da zagrebački sport financijski profitira na uštrb splitskoga, šibenskoga ili dubrovačkoga, oprostite, zaista je neprihvatljivo.

Ako me sjećanje dobro služi, premijer RH, i to čak pet godina, bio je dr. Ivo Sanader koji je 1953. rođen u Splitu. A on je, koliko znam, lani pronašao ljude spremne investirati u HNK Hajduk. Klub je preoblikovan, u njega je uložen novac uspješnih poduzetnika, a privatizacija je pohvaljena. Dobro se zna da su svih tih godina najjače hrvatske tvrtke izdvajale veliku svotu novca i davale je Hajduku.No, nisu željeli vidjeti da je Hajduk, posebno prije privatizacije, velikim dijelom bio u rukama svakojakih “menadžera”, da su se onuda često motali ljudi iz kriminalnog miljea. Isti oni koje je primjerice Zdravko Mamić prodajom svojih zvijezda uspio odmaknuti od kluba. Iako je na Poljudu novca bilo, slabi sportski rezultati zbog vrlo upitnog vođenja Hajduka – tu, naravno, naglašavam one u sportskom dijelu (problematični treneri, sportski direktori...) – ono su što danas boli Hajdukova navijača. Naime, narod, a on je bio i ostao jedina snaga Hajduka, može se varati neko vrijeme, ali ne zauvijek.

Narod se ne može vječno varati

Pa nisu prijatelji “bijelih” slijepi, nisu oni slučajno zapalili bengalke na splitskoj rivi prošli tjedan i spalili Krnju u liku splitskoga gradonačelnika Željka Keruma. A sličan je profil i predsjednika Joška Svaguše, koji po vulgarnostima dostiže Zdravka Mamića, a iako se možda razumije u pečenje krafni, premda su dolje omiljenije fritule, to što radi u Hajduku upitno je.

Zbog toga su mi draži Hajdukovi navijači, koji ne vole Dinamo, koji ga preziru, koji možda dio svoje nesreće, kao i Luky, vide u Zagrebu, ali koji odgovore, istina ne uvijek na primjeren način, traže na pravoj adresi – na Poljudu! I ne žele vidjeti kako 99-godišnjak trune. Proslavljeni košarkaški as Dino Rađa također prigovara Zagrebu, kaže da KK Split u 20 godina nije od Grada dobio koliko Cibona dobije u godinu dana. A onda će zaključiti da to ponešto govori i o ljudima koji žive i rade u Splitu. Bivši premijer dr. Ivo Sanader imao je priliku tijekom svoje vladavine pomoći Dalmaciji u svim segmentima i svim granama, pa i u sportu. E pa na njega se onda ljutite!

Ključne riječi

Komentara 9

DE
derin
12:43 22.02.2010.

No tvrditi da zagrebački sport financijski profitira na uštrb splitskoga, šibenskoga ili dubrovačkoga, oprostite, zaista je neprihvatljivo. Aj moj \"novinarčiću\" naša država je toliko centralizirana,da svaku kunu koju neka firma zaradi u hrvatskoj završi preko poreza u zagrebu. najpametniji je jakovčić, on kad nešto hoće samo kaže autonomija,e dalmacijo i slavonijo ugledajte se na čovika.

DO
donjuan
06:39 26.02.2010.

Amen

D2
Dubravko_23
08:56 22.02.2010.

Taj Dragan Lukić Luky je običan probisvijet. Ono što on piše su gluposti koje će popušiti zatupljena rulja koja ne vidi dalje od svog nosa. A u Hajduku se ove godine okrenulo jednako novca kao i u Dinamu, pa na latnoj listi imali su do 50 igrača?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije