Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neobična priča o islandskom čudu

Ante Čačić je radio kao radiomehaničar, a izbornik Islanda na klupu je došao iz - zubne ordinacije

Heimir Hallgrimsson
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
09.11.2016.
u 20:50

Uza zubarski posao istodobno je trenirao nogometašice a potom i nogometaše prvoligaša IBV-a iz gradića Vestmannaeyjara sa samo 4200 stanovnika. I to mu je iskustvo bilo presudno da danas vodi ponosnu islandsku reprezentaciju prema prvom Svjetskom prvenstvu u povijesti

Kada je švedski trener Lars Lagerbäck 2011. godine preuzeo reprezentaciju Islanda, ljudima iz tamošnjeg saveza prvo je rekao:

- Dovedite mi jednog domaćeg nogometnog stručnjaka, koji dobro poznaje mentalitet vaših igrača.

U savezu su se odmah sjetili jednog i okrenuli njegov broj. S druge strane telefona javila se žena i rekla: “Dobili ste zubnu ordinaciju Heimira Hallgrímssona”, te proslijedila telefon čovjeku koji je minutu nakon toga saznao da je postao pomoćnik izbornika islandske reprezentacije. Doslovno je iz bijele kute uskočio u plavu trenirku islandske reprezentacije!

A u međuvremenu je Hallgrímsson promoviran na mjesto izbornika Islanda, jer ljetos je naslijedio Lagerbäcka. Zbog toga je privremeno zatvorio ordinaciju, jer uz mnogo posla s reprezentacijom više se ne stiže baviti svojom životnom profesijom.

Dok je hrvatski izbornik Ante Čačić radiomehaničar bio samo nekoliko godina, Hallgrímsson, sada 49-godišnjak, zubarskim se poslom bavio više od 20 godina. No, uza zubarski posao istodobno je trenirao nogometašice a potom i nogometaše prvoligaša IBV-a iz gradića Vestmannaeyjara sa samo 4200 stanovnika. I to mu je iskustvo bilo presudno da danas vodi ponosnu islandsku reprezentaciju prema prvom Svjetskom prvenstvu u povijesti.

Šveđanin Lagerbäck, donedavni islandski izbornik, za svog je bivšeg pomoćnika ljetos rekao.

– Njegove zasluge u čudesnom ulasku u četvrtfinale EP-a podjednake su mojima. Bez Hallgrímssona sigurno ne bismo priredili tu senzaciju. Ja sam svoj posao napravio, a siguran sam da će Heimir nastaviti uspješan put – poručio je Lagerbäck.

Na prvoj utakmici 10 ljudi!

A Hallgrímsson se pak u nedavnom intervjuu podsjetio kako je sadašnja islandska nogometna bajka počela kao projekt koji gotovo nikoga nije zanimao.

– Lagerbäck mi je dao dva zadatka. Prvi je bio da uvjerim reprezentativce da mogu parirati i najboljima, a drugi je da podsjetim narod što možemo zajedno – rekao je Hallgrimsson.

Prvi zadatak je, kaže, obavio lako.

– Ljudi, pa ja sam stomatolog. Meni je posao da sa svakim posebno pronađem način da mu bude ugodno u onome što trebamo zajedno obaviti – prisjetio se uoči početka EP-a.

A drugi zadatak?

– Eh, to je već išlo malo teže, odnosno puno teže. Kada smo počeli raditi u reprezentaciji, nije uopće bilo podrške navijača. I tako sam otišao u Tolfan, gotovo ugašeni klub navijača u Reykjaviku. Divni momci i djevojke. Imaju svoj pub i ja im kažem: “Dva, dva i pol sata prije svake utakmice koju igramo kao domaćini, dolazit ću u ovaj pub i reći vam apsolutno sve što smo pripremili za tu utakmicu. Uvijek ćete prvi saznati početnu postavu”. No, na početku nisam izazvao veliko zanimanje, sjećam se da je na utakmicu s Ovčjim Otocima 2011. godine došlo samo desetak ljudi! Zaista sam im rekao sastav i kako ćemo igrati, pokazao im motivacijski spot koji smo snimili za nogometaše i zamolio ih da ga gledaju u isto vrijeme kada ga budu gledali igrači.

Iako je Island već 2012. počeo pobjeđivati ozbiljne reprezentacije, Hallgrimsson je i dalje nastavio dolaziti u pub.

Islandska sloga

– Vrijeme je prolazilo, a kasnije se u tom pubu skupljalo i po 500 ljudi, i s nestrpljenjem su čekali da im izrecitiram sastav. Uspjeli smo do proljeća 2016. promijeniti i kulturu navijanja. Prije su Islanđani kasno dolazili na utakmicu, a sada dolaze dva i pol sata ranije, u onaj isti pub, i u dresovima gledaju moju prezentaciju. Znam da nije baš uobičajeno da izbornici to rade, ali... Islanđani smo. Usuđujemo se biti drukčiji. I jako složni. Otkad sam postao izbornik, u pub šaljem svog pomoćnika – kaže Hallgrimsson, simpatični zubar na izborničkoj klupi Islanda.

Nadamo se da u subotu neće “izvaditi zube” i hrvatskim reprezentativcima.

No, ova čudesna priča koju je stvorio sa svojim narodom pokazuje da u Maksimiru u igri protiv islandskih fanatika trebamo biti jako oprezni.

Dok Islanđane s klupe bude predvodio izbornik zubar, na vratima će im stajati filmski redatelj! Naime, prvi je vratar Islanda Hannes Halldorsson, član danskog Randersa, ali i veliki zaljubljenik u film.

– Kamera je moja prva ljubav. Filmove sam počeo snimati s 12 godina, a nogomet profesionalno igrati tek kao 21-godišnjak, u trećoj ligi. Nogometom se bavim da bih ostvario svoj san, a to je snimanje horor-filmova – izjavio je Halldorsson.

Hrvatima će u subotu u Maksimiru prijetiti Jon Bödvarsson, napadač koji je do prije godinu dana u zimskoj pauzi radio na benzinskoj crpki, ali i veznjak Elmar Bjarnason, koji često ocu pomaže na farmi.

>> Tjednik Max! i sport Večernjeg lista pratite i na Facebook

Komentara 4

Avatar Idler 3
Idler 3
22:33 09.11.2016.

Našu repku more vodit i moja baka. Sam joj treba dat dobre "suflere" i bolja bu neg radiomehaničar. Najte me sam probat uvjeravat u suprotno. Nek nam se uvaženi mehaničar pohvali uspjehom u Bundesligi, Premijerki il bar nekoj belgijskoj il švicarskoj ekipi.....znam, znam...ne bi onda bil na našoj klupi !!!

DU
Deleted user
11:26 10.11.2016.

Ni je vazno kakvo zanimanje imas,vazno je koliko si sposoban da budes to sto zelis,pa i Tito je bijo brvar,a bijo je najpamtniji i najbolji politicar i vojskovodja na svjetu,pa evo Trump nikad se ni je bavijo politikom,a jucer posto presjednik najmocnije drzave svjeta........

TW
TWITOIST
11:45 10.11.2016.

On je nesto naucio iz svoje zubarske prakse dok nas izbornik to ne zna .Ovaj ''zubar'' dok otvoris usta vidi koji zub je kvaran i taj'' leti'' van,sto bi rekao ,igrac koji nije dobar ''leti'' van iz prve jedanaestorice.Kod nasegg TV-mehancara slika na ekranu ne valja nista al on ne zna koje dijelove kod televizora treba promjenit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije