Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBOR NOGOMETAŠA GODINE

Samir Toplak: Varaždin sam spasio od propasti, a Luka Modrić je kao staro vino

Velika Gorica: U 10. kolu HT Prve lige sastali se Gorica i Varaždin
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
30.12.2020.
u 08:14

- Žao mi je što su Zaprešićani tako nisko u Drugoj ligi. Dobro su počeli, s četiri pobjede, a onda rezultatski potonuli. Nadam se da se neće morati boriti za ostanak i u Drugoj ligi – istaknuo je Toplak

Samir Toplak ući će u povijest hrvatskog nogometa kao trener koji spada u vrh onih koji su se najduže zadržali na klupi jednog hrvatskog prvoligaša. S 2091 danom na klupi Intera iz Zaprešića najdugovječniji je trener u Prvoj HNL.

- Kao igrač i trener poznat sam po tome da ne volim često mijenjati sredine. Kao igrač igrao sam samo za Varteks i Bochum – rekao je Samir.

No na Wikipediji piše da ste igračku karijeru završili u Graničaru iz Tučenika?

– To je velika laž. Ne da tamo nikad u životu nisam odigrao ni minute, već nikad nisam ni čuo za taj klub. Pokušavao sam godinama promijeniti taj podatak, ali nikako nisam uspijevao – istaknuo je Toplak,

Želim se boriti za vrh

Kao trener bili ste na klupi Varaždina, Cibalije, Zeline i Intera.

– Istina, u Vinkovcima i Zelini bio sam tek jednu sezonu dok sam se u Zaprešiću zadržao doista dugo.

Da se nisu dogodile promjene u Interu, vjerojatno biste i danas tamo bili trener?

– Možda, ali to je sad iza mene. Žao mi je što su Zaprešićani tako nisko u Drugoj ligi. Dobro su počeli, s četiri pobjede, a onda rezultatski potonuli. Nadam se da se neće morati boriti za ostanak i u Drugoj ligi – istaknuo je.

Nakon Intera preuzeli ste Varaždin i spasili ga ispadanja...

– Nisam ga spasio samo od ispadanja, već sam ga spasio od propasti. Da su ispali u Drugu ligu, nikad se više ne bi vratili.

Zasluge su kratko trajale jer u klubu ove sezone nisu bili strpljivi pa su vam uručili otkaz? I to nakon što je u zadnjih deset utakmica Varaždin upisao osam poraza te dva neriješena ishoda. Od mogućih 30, osvojena su samo dva boda.

– To je njihova stvar. Ali da su se požurili, jesu – rekao je Toplak.

I što sada, odmarate se ili čekate?

– Čekam i odmaram se. Imao sam ponude iz Bosne i Hercegovine te Skandinavije. No to nije ono što me privlači. Želim raditi u klubu koji ima sportskih ambicija, koji se bori ili za naslov ili za mjestu u Europi. Dosta mi je klubova koje moram spašavati, koji se bore za ostanak bore se da financijski završe sezonu.

Dakle, nije presudan novac?

– Naravno da nije. Prvo mjerilo su ambicije kluba – istaknuo je Toplak.

U HNL-u ste se proslavili legendarnim izjavama. Nikad niste razgovarali s figom u džepu, već biste uvijek izravno sve rekli. Nekad i na svoju štetu. Primjerice, nakon jedne loše Interove utakmice baš protiv Varaždina rekli ste:

– Tražim riječi, tražim riječi..., ali mi smo debili, ublažimo to tako. Mi smo debili, još je jednom ponovio.

Toplak se nasmijao i rekao:

– Takav sam, to je moj stil. Vjerujem da ću nedostajati medijima sa svojim šaljivim izjavama – dodao je Toplak uz smijeh.

Na vašoj rang-listi najboljih nogometaša na prvih šest mjesta su reprezentativci koji igraju u Ligama petice, osim Nikole Vlašića?

– Luka Modrić je kao staro vino. Što je stariji, to je bolji. Nisam dvojio ni sekunde koga da stavim na prvo mjesto. Real, a ni hrvatska reprezentacija još uvijek ne mogu bez njega. Po meni dugo, dugo iza njega nema nikoga.

Uostalom, on je naš najbolji nogomet u nekoliko proteklih godina. Na drugo mjesto stavio sam Vlašića jer je to igrač koji je nositelj igre u CSKA-u, igrač koji najbolje igra ruske lige. Pitanje je trenutka kada će završiti u nekom od velikih klubova – priča Toplak.

Uživam u Zeusovu društvu

Na listi su se našla i trojica igrača HNL-a?

– Zašto ne? Naša je liga iz godine u godine sve jača i kvalitetnija. Ima jako puno dobrih igrača, a po meni jedan od ponajboljih je Lovro Majer. Biti najbolji veznjak u Dinamu ima svoju težinu. Odmah do njega mi je Kristijan Lovrić, dečko koji u svakoj utakmici napravi puno toga dobroga. Odličan izvođač svih prekida.

Našlo se mjesta i za jednog Hajdukovca?

– Caktaš je prvo ime Splićana. Da nema njega, bojim se da bi Hajduk bio još koje mjesto niže nego što je sada – istaknuo je Toplak.

Volite putovati?

– Volim. Bili smo tako ja i supruga na Baliju. Sami. Djeca su već velika. Starija kći radi u Londonu, a mlađa studira u Rijeci.

More?

– Možda će zvučati čudno, ali nisam čovjek od mora.

Sada imate dosta slobodnog vremena, ne morate pripremati i ići na treninge, a vikendom na utakmice...

– Nađem se često s prijateljima. Šećem pse. Imam 13-godišnjeg zlatnog retrivera, a od Komnena Andrića nedavno sam uzeo švicarskog ovčara. Prvi se zove Kovu, a drugi Zeus. Ako ne znate, Kovu je lik iz poznatog crtića „Kralj lavova“. Moja druga ljubav su životinje. U jednom trenutku razmišljao sam da budem veterinar – rekao je Toplak.

Luka Modrić (Real)10

Nikola Vlašić (CSKA)9

Mateo Kovačić (Chelsea)8

Andrej Kramarić (Hoffenheim)7

Ivan Rakitić (Sevilla)6

Marcelo Brozović (Inter)5

Lovro Majer (Dinamo)4

Kristijan Lovrić (Gorica)3

Mijo Caktaš (Hajduk)2

Josip Brekalo (Wolfsburg) 1

Samir Toplak rođen je 23. travnja 1970. u Varaždinu. Igračku je karijeru započeo u varaždinskom Varteksu, a poslije je otišao u njemačku Bundesligu, u Bochum, nakon čega se vratio u matični Varteks. Potom, 2005. godine njegova je igračka karijera završila. Tamo gdje je i započela, u Varaždinu.

Za hrvatsku reprezentaciju odigrao je dvije utakmice 1994. godine. Trenersku karijeru, kao i igračku, započeo je u Varteksu. U Varteksu (kasnije NK Varaždin) bio je trener u omladinskoj školi, zatim sportski direktor te trener. Nakon Varaždina preuzima klupu vinkovačke Cibalije, a nakon toga odlazi u HNK Gorica. Godine 2013. postao je trener Zeline, a od 2014. pa sve do siječnja 2020. vodio je zaprešićki Inter. Bio je potom trener Varaždina, a trenutno je bez kluba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije