Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO NAS ČEKA?

S malo sreće, sljedećih bismo godina mogli osvojiti još koju 'salataru'

Hrvatska osvojila Davis kup
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
29.11.2018.
u 18:32

Kad bi Hrvatska ponovno osvojila Davisov kup, savez bi samo od te akcije praktično dobio svoj godišnji budžet – 6,931.340 kuna!

Jedna epoha u Davisovu kupu je završila, na za nas najbolji način. Ostat će upisano da su hrvatski tenisači osvojili posljednje izdanje u ovom formatu (i to pobijedivši Francuze u gostima), već sljedeće godine igrat će se po prilično izmijenjenom sustavu natjecanja.

Iako su mnogi s pravom nostalgični prema natjecanju koje smo dosad poznavali, vrijeme je učinilo svoje. Za promjene su ponajprije zaslužni igrači jer je većina najboljih izbjegavala igranje u Davisovu kupu, a na kraju je ITF do dvotrećinske većine na Skupštini u Orlandu, koja mu je trebala za reforme, došao na prokušani način: obećao je savezima mnogo bogatije novčane nagrade.

>> Pogledajte video: tenisači na prijamu kod predsjednice

I tako, po onoj narodnoj “novac vrti gdje burgija neće”, prijedlog je prošao s većinom koja je iznosila i više od 70 posto pa ćemo već sljedeće godine vidjeti kako funkcionira novi model. Dakle, da vidimo što nas čeka.

Počnimo od kraja: već se zna vrijeme i mjesto završnog turnira Davisova kupa za 2019. koji će okupiti 18 reprezentacija. Prvi domaćin je Madrid (pobijedio u konkurenciji Lillea, Istanbula i St. Peterburga), igrat će se na tvrdoj podlozi, a termin je od 18. do 24. studenoga. Šest sudionika već je poznato. To su četiri reprezentacije koje su sudjelovale u ovogodišnjim polufinalima (Hrvatska, SAD, Francuska i Španjolska) te dvije reprezentacije s pozivnicom (Argentina i Velika Britanija). Svi ostali moraju u kvalifikacije koje će zapravo i najviše podsjećati na stari format.

Dakle, 1. i 2. veljače u kvalifikacijskim će se susretima sučeliti 24 reprezentacije, a 12 pobjednica otići će na završni turnir.

Podsjećamo, parovi su: Brazil – Belgija, Njemačka – Mađarska, Kolumbija – Švedska, Uzbekistan – Srbija, Švicarska – Rusija, Austrija – Čile, Australija – BiH, Kazahstan – Portugal, Slovačka – Kanada, Indija – Italija, Češka – Nizozemska i Kina – Japan (prvonavedene momčadi su domaćini, biraju podlogu).

Hrvatska osvojila Davis kup
1/16

Tako ćemo na završnom turniru dobiti 18 reprezentacija podijeljenih u šest skupina po tri koje će međusobno razigravati od ponedjeljka do četvrtka. Šest pobjednica skupina i dvije drugoplasirane s najboljim učinkom ulaze u četvrtfinale koje se igra u petak, polufinale je u subotu (polufinalisti osiguravaju plasman na završni turnir 2020.), a finale u nedjelju.

Igraju se po dva pojedinačna meča i jedan u parovima, sve na dva dobivena seta (a ne na tri kao dosad – i tu je najveća promjena).

I sad dolazimo do za mnoge najslađeg dijela: raspodjele nagradnog kolača. Sve je prilično detaljno propisano (i bit će transparentnije nego dosad). Nastup na završnom turniru donosi 600.000 USD igračima i 300.000 savezu. Četvrtfinalisti već raspodjeljuju igračima (i stručnom stožeru) 1,28 milijuna USD, a savezima ostaje po 600.000, polufinalisti 1,5 milijuna igračima i 750.000 savezima, finalist dobiva 1,75 milijuna za igrače i 844.000 sa savez, a pobjednik dijeli igračima 2,4 milijuna a savezu ostaje 1,06 milijuna USD.

I sad vam je sve jasno! Kad bi Hrvatska ponovno osvojila Davisov kup, savez bi samo od te akcije praktično dobio svoj godišnji budžet – 6,931.340 kuna! A s malo sreće, uz Marina i Bornu, mi bismo sljedećih godina mogli osvojiti još koju “salataru”. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije