Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pisali MOO-u

Rusija poručila da su svi gej sportaši dobrodošli u Soči

Tatjana Firova i Ksenija Rišova (1)
Reuters/Pixsell
22.08.2013.
u 19:45

Diskriminacija seksualnih manjina, baš kao i bilo koja druga diskriminacija, izričito je zabranjena Ustavom Ruske Federacije, poručuju Rusi

Ruska vlada, suočivši se sa sve većim pritiskom oko anti-gay zakona, službeno je poručila kako su sportaši svih seksualnih orijentacija dobrodošli u Soči na Zimske olimpijske igre 2014.

U pismu Međunarodnom olimpijskom odboru, potpredsjednik vlade Dmitrij Kozak rekao je da će se Rusija ponašati u skladu s Olimpijskom poveljom, u kojoj se navodi da je diskriminacija nespojiva s Olimpijskim pokretom, prenos LATimes.

– Konkretno, zakonodavstvo Ruske Federacije ne propisuje ograničenja ili diferencijaciju prava i odgovornosti građana na osnovi spolne orijentacije. Diskriminacija seksualnih manjina, baš kao i bilo koja druga diskriminacija, izričito je zabranjena Ustavom Ruske Federacije – napisao je Kozak.

U pismu se, međutim, ne navodi hoće li se sportaši, koji otvoreno pokazuju podršku pravima homoseksualaca, suočiti s posljedicama koje zakon propisuje, kao što je zabrana širenja "propagande netradicionalnih spolnih odnosa."

Zakonodavstvo prijeti kaznenim progonom ako se raspravlja o pravima homoseksualaca oko djece ili u javnosti, kao što je slučaj s gej paradama. Međunarodni čelnici, uključujući američkog predsjednika Obamu, kritizirali su zakon, a MOO je tražio uvjerenja da se mjere neće primjenjivati na ZOI-u.

MOO zadovoljan je Kozakovim pismom.

– Međunarodni olimpijski odbor danas je dobio pismene garancije od ruske vlade da će svatko biti dobrodošao na Igre u Sočiju, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju – priopćio je MOO.

>>Rusija najavila: 'Uhitit ćemo sve gay sportaše na Olimpijadi'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije