Naslovnica Sport Nogomet

Rusi na SP potrošili više od 10 milijardi dolara, evo jesu li zaradili

FIFA je u četverogodišnjem ulaganju u Mundijal ostvarila neto dobit veću od 3,5 milijardi dolara
19. ožujka 2019. u 17:26 1 komentara 1436 prikaza
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Svjetsko prvenstvo održano prošle godine u Rusiji najprofitabilnije je u povijesti nogometa za Svjetsku nogometnu organizaciju FIFA-u, koja je u četverogodišnjem ulaganju u taj mundijal ostvarila neto dobit veću od 3,5 milijardi dolara, kaže se u FIFA-inom financijskom izvješću objavljenom na njezinom webu.

Mandžukić DOŠAO I OLIĆ Kakva čast za Mandžukića! Pogledajte što su mu napravili u Brodu

U izvješću piše da je FIFA u Svjetsko prvenstvo u razdoblju od 2015. do 2018. godine uložila 1,82 milijarde dolara, a prihodi su iznosili 5,35 milijardi dolara.

>> Pogledajte video s dodjele nagrade Nogometaša godine u izboru Večernjeg lista

 

Što se tiče domaćina, Rusije, njezina višegodišnja ulaganja u održavanje prvenstva iznosila su 10,56 milijardi dolara, dok je prihod iznosio oko 13,14 milijardi dolara. 

Svjetsko prvenstvo održano je u lipnju i srpnju prošle godine u 11 ruskih gradova. U finalu je Francuska pobijedila Hrvatsku s 4:2.

Gledajući samo 2018. godinu, FIFA ju je, prema konsolidiranom financijskom izvješću, okončala s neto dobiti od 1,81 milijarde dolara, što je prvi pozitivni financijski rezultat nakon tri godine.

Dinamo RADIO S FERGUSONOM Bivši direktor Man. Uniteda žestoko kritizirao Dinamo: 'To mi je neshvatljivo!'

Najveće prihode FIFA je pritom ostvarila od televizijskih prava prijenosa, 2,54 milijarde dolara, a slijede marketinška prva od kojih je ostvareno 1,14 milijardi dolara.

Kod rashoda, najveći su oni za organizaciju natjecanja i događaja, u iznosu od 1,97 milijardi dolara, te za edukaciju i razvoj, 578,5 milijuna dolara.

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • prčulionis:

    Zaradili bi još više da je bogatija nacija od HR bila u finalu