Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONZERVATIVNA POLJSKA

Dugine boje mogu u Ligi prvaka, ali ne i na Europskom prvenstvu

Tobias Karlsson
Foto: Reuters/PIXSELL
16.01.2016.
u 18:45

'Ova moja ideja nije bila protest ni protiv koga, nego tihi čin slobode i jednakosti za sve ljude.'

Tobias Karlsson, kapetan rukometaša Švedske, odlučio je kako će na EP-u u Poljskoj nositi kapetansku traku u duginim bojama (boje koje simboliziraju seksualne manjine, nap. a.). Time je želio protestirati protiv zakona u Poljskoj koji ne podržava istospolne brakove i protiv poljske vlade koja je prilično konzervativna.

Plan, ipak, nije uspio

– Ova moja ideja nije bila protest ni protiv koga, nego tihi čin slobode i jednakosti za sve ljude. O ideji sam razgovarao s čelnicima Saveza jer nisam želio da zbog mog nauma reprezentacija dobije sankcije. Bio sam odlučan nositi traku sve dok netko ne odluči drugačije – rekao je Karlsson.

No plan nije uspio. Traku s duginim bojama neće imati u utakmici protiv Slovenije u Wroclawu. Niti u bilo kojoj drugoj na Europskom prvenstvu. Naime, na tehničkom sastanku vodstva natjecanja odlučeno je da sve kapetanske trake moraju biti u bojama nacionalnih reprezentacija.

– U Europskom rukometnom savezu podržavamo sve igrače jednako, bilo da su drugačije rase, religije, seksualnog opredjeljenja ili političkih stavova. Tako piše i u statutu. Opet, nismo u poziciji da stavove javno prezentiramo na natjecanjima, a posebno ne na Europskom prvenstvu – rekao je Jean Brihault, predsjednik Europskog rukometnog saveza.

Vijest da Tobias neće moći nositi kapetansku traku u dugim bojama naišla je na veliko ogorčenje u Švedskoj, ali i ostalim skandinavskim zemljama.

– Nisam bio na sastanku kada se o tome odlučivalo. Valjda zato što zastupam interese Švedske, zemlje iz koje dolazim – rekao je Arne Elovsson, dopredsjednik EHF-a.

Zanimljivo je da EHF nije reagirao kada je Johan Jepson, igrač švedskog Kristianstada, nosio preko glave povez u duginim bojama, i to na utakmicama Lige prvaka.

– Jepson će nositi traku sve dok ga ne upozori delegat utakmice i dokaže da je to u suprotnosti s pravilima. Može ga i prijaviti Disciplinskoj komisiji, ali to se do sada nije dogodilo – zaključio je Elovsson.

Da je šutio, bilo bi drugačije

Tko zna, da je Tobias šutio i da nije javno istupio, sigurno bi prošla ideja da nosi traku u dugim bojama.

– Žalosno je da ne mogu ovako izraziti svoje stavove i mišljenja. Naravno da sam iznenađen odlukom jer sam prije nekoliko dana dobio obećanje da je sve u redu. Čak su trake u duginim bojama htjeli nositi kapetani Islanda i Norveške. Trake su već bile naručene i poslane automobilom u Katowice, ali sad je sve propalo. Htio sam nositi ovakvu traku u njemačkoj ligi. Tamo to nije prošlo zato što je vodstvo Lige ukinulo nošenje kapetanskih traka – rekao je Karlsson.

Kakvu ćete traku nositi protiv Slovenije?

– U skladu s pravilima, u bojama švedske reprezentacije – zaključio je Karlsson.

>>Babić otkrio što moramo popraviti. Karačić: Neće biti dobro uđemo li Norveškoj u mlin

Komentara 9

TO
tonimohave
19:41 16.01.2016.

Kad se tekma zavrsi onda moze ici u gay club tamo mu ne treba traka tamo ce dobije po gu...

Avatar samo Istina
samo Istina
19:49 16.01.2016.

Neka. Borba nogama i rukama da protuprirodno nikad ne postane norma ponašanja. Nema tu Ljubavi, ni blagoslova

DU
Deleted user
00:22 17.01.2016.

živjeli Poljaci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije