Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLED - DAMIR MRVEC

Kod Francuza godine nisu bitne, gomilaju medalje jer igraju najbolji

Hrvatska Francuska
Foto: EHF EURO
24.01.2016.
u 10:11

Mi smo izabrali drugi put - pomladiti se

Hrvatska bajkovita igra na rukometnom EP-u je završena. Nakon sjajnih izvedbi protiv Islanda i Makedonije “snjeguljicu” je grubo prizemljila Francuska pobijedivši sa 32:24, u drugoj utakmici drugog kruga. Ovim porazom, koji je usput najveći koji je doživjela Hrvatska od ovog suparnika u 21 međusobnoj utakmici, Hrvatskoj ostaje teorija za polufinale. Francuska bi trebala izgubiti od Norveške, a mi bi trebali pobijediti Poljsku s pet pogodaka razlike. Takvu bajku ne bi napisala ni braća Grimm. Dakle, naša realnost je nadmetanje za sedmo mjesto. To bi značilo da bi to bio najgori plasman rukometaša Hrvatske od 2002. do danas. I ovo je već treće veliko natjecanje u nizu na kojem nismo osvojili medalju.

Zašto smo se izgubili?

- Mi smo ovdje došli stvarati momčad za EP kojem smo domaćini 2018. godine. Nisam siguran hoćemo li izboriti nastup na OI u Riju jer ćemo u kvalifikacijama imati sigurno dvije europske momčadi. Cilj je plasirati se na SP 2017. godine, a onda napasti medalju 2018. godine – rekao je Željko Babić, izbornik Hrvatske.

Kada bi netko potpisao da će Hrvatska osvojiti zlato na EP-u 2018. godine onda bi čovjek još nekako pretrpio sljedeće dvije posne godine. Ali, Hrvatska sigurno ima momčad koja se na svakom natjecanju može nadmetati za medalju. Samo je pitanje da li trenutno imamo izbornika koji se može nositi s takvim pritiskom.

- Zašto smo izgubili? Jednostavno je Francuska bila bolja, bili su fizički jači i brži – rekao je sa smiješkom na licu izbornik.

To samo u prijevodu znači da smo se predali unaprijed. Sve ono što nas je krasilo u posljednje dvije utakmice nestalo je kao da je netko spužvom obrisao školsku ploču. Obrana nam se raspala u 10. minuti, u napadu nismo imali ideje, a kad je naš igrač nekim čudom prošao obranu tu je bio Omeyer. Abalo i Sorhaindo su nam u napadu radili što su htjeli. I bez obzira što na ovom turniru Claude Onesta, izbornik Francuske, nema dugačku klupu zbog brojnih ozljeda, prva sedmorka iznijela je 50 minuta teret gotovo bez zamjene. Mijenjao se samo kružni napadač. I to je to. Da li je moguće da ćemo za pobjedu nad Francuskom morati čekati da svi ovi koji su nas jučer pobijedili odu u mirovinu. A pobijedili su nas dečki iznad 30 godina – Omeyer (40), Narcisse (37), Abalo (32), Sorhaindo (32), Guigou (34) i Nikola Karabatić (30).

- I nas je stigao umor – još je rekao Babić.

Nas, koji smo puno puno mlađi? Zar je moguće? Kako nas je to stigao umor kada smo Island i Makedoniju lakoćom pretrčali odmarajući pritom Duvnjaka, Kopljara i ostale. Više od umora, čini nam se da je problem bio u nemoći pred obranom protiv koje se nismo očigledno najbolje pripremili, nemoć pred Omeyerom koji je Hrvatima sad više nego očigledno “crna mačka”.

- Nije možda trebala biti ovako velika razlika. Obrana je bila lošiji dio momčadi, ali nije štimalo ni u napadu gdje je inicijativu pokazivao samo Slišković. Svaku našu pogrešku u napadu, a bilo ih je, oni su kaznili pogotkom – još je rekao Babić.

Uz slabu obranu naravno da se naši vratari nisu mogli previše proslaviti. Opet, možda da su imali koju obranu više ne bi bilo zgorega. I što sada izborniče?

Je li Babić taj?

- Plan je pobijediti Poljsku i onda u još jednoj utakmici dati priliku ovoj mladosti – zaključio je Babić.

Premda je ovim visokim porazom dao na razmišljanje je li on taj, je li on materijal za ozbiljne stvari, ima još dvije prilike da dokaže da se na njega ipak može računati. Barem do kvalifikacijskog turnira za Rio. Lijepo je ovdje bilo vidjeti neke naše nove, mlade, igrače, lijepo je znati da doma još imamo Stepančića, Pavlovića, Obranovića, Mandalinića. Mi smo izabrali put da se potpuno pomladimo. Francuzi se drže drugog puta – igraju najbolji bez obzira na godine. I tako to rade od 2006. godine, a medalje se samo gomilaju.

>> U nekim trenucima utakmica je izgledala kao utrka 'fiće' i 'porschea'

Komentara 40

ME
mergud
11:35 24.01.2016.

Koji su to stručnjaci Babić, Tucak, Čačić jadna nam majka....

Avatar vkv353
vkv353
11:46 24.01.2016.

danas kod nas svako može bilo koju našu reprezentaciju vodit nije samo rukomet u pitanju.kao prvo trebaju igrati najbolji a ne kojekakvi klinci koji se moraju još puno dokazivat,ovo nije naša najjača rukometna reprezentacija puno su otjerali recimo starih igraća koji igraju super u svojim klubovima a našim izbornicima nisu dobri.ovaj izbornik neka da odmah sam ostavku nije za ovce čuvat a tako i ja mogu vodit reprezentaciju

Avatar white socks
white socks
10:43 24.01.2016.

Srećom Balić je uspio, otjerao je Golužu jer je treće mjesto neuspjeh, rješio se Vorija jer je star(!) i nema motiva (a ima srce triput veće od Kopljara) i sabrao uplašene zečeve bez srca i hrabrosti kojima može navigati kako želi. Sad će proglasiti uspbehom plasman u drugi krug.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije