Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I SA 62 GLADAN ZNANJA

Rudićev tim za zlato na OI u Londonu

\'StudentiRudic2_nnn_spo_1409\'
\'\'
15.09.2010.
u 14:17

Za pripreme za OI u Londonu vaterpolski izbornik naručio znanstvenu analizu igre najboljih svjetskih momčadi i igrača.

Premda ga biološki sat s njegove 62 godine svrstava među starije trenere, Ratko Rudić još je željan znanja. Dokaz da naš najtrofejniji trener u momčadskim sportovima želi biti ispred svoga vremena jest i istraživanje koje je hrvatski vaterpolski izbornik naručio na Kineziološkom fakultetu. O čemu je riječ objasnio nam je dekan tog fakulteta prof. dr. Igor Jukić:

– Riječ je o analizi energetskih, strukturnih i situacijskih kriterija vaterpolske igre na osnovi 20 snimljenih utakmica na netom završenom Europskom prvenstvu u Zagrebu. Na temelju rezultata analize vrhunskih igrača i momčadi Rudić će raditi pripreme za nastup na Olimpijskim igrama u Londonu.

Četiri kamere za analizu

Svaka je utakmica praćena s četiri kamere, a osim svih naših, izabrane su i druge utakmice za koje je Rudić procijenio da će mu dati najviše informacija.

– Snimke ćemo prebaciti u digitalni format i započeti s analizama. Pomoću kamere širokog objektiva koja je uhvatila cijeli bazen radit će se analiza strukture kretanja izražena u metrima. Druga kamera dat će nam odgovor kako su se timovi taktički ponašali. Temeljem notacije 68 situacijskih pokazatelja kojima se opisuju načini početaka, vrste, ishoda te broja dodavanja i trajanja napada izvršit će se statistička analiza i vrednovanje pojedinih vrsta napada, šuterske uspješnosti s obzirom na poziciju te izgubljenih lopta. Treća je tehničko-taktička analiza pojedinih igrača, kako djeluju u odnosu na loptu, prostor i druge igrače – objašnjava Jukić.

Što čini klasnog igrača?

U potrazi za sastojcima koji čine vrhunskog igrača Rudić je dao snimati šestoricu naših ali i najbolje suparničke igrače.

– Važno je reći da je to aplikativni projekt, Rudićeva ideja nastala iz sportske prakse, pri čemu se sportska znanost pojavljuje kao servis u postizanju vrhunskih rezultata.

Priznat će Jukić da nitko dosad nije tražio takav dubinski pristup analizi igre kao naš vaterpolski genij.

– Većina reprezentacija i klubova od nas je dosad trebala dijagnostiku, procjenu stanja sportaša. No, ovo je samo jedna vrsta istraživanja koja će se moći raditi u sklopu Instituta za kineziologiju koji se upravo preuređuje. U tom institutu radit će se i biomehanička, biokemijska, psihopedagoška istraživanja, izokinetička mjerenja, analiza izvedbe. Fakultet osjeća potrebu i sposobnost da se ponudi suradnja svima kojima to može pomoći.

Osim Jukića, višemjesečnu studiju od profesora s KIF-a radit će još i prof. dr. Dražan Dizdar, doc. dr. Ljubomir Antekolović te doc. dr. Goran Sporiš. Njima će pri ruci biti doktorand Mario Jovanović te još sedam studenata.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
Majur
16:02 15.09.2010.

Bravo rudicu,tako to rade pravi i savjesni strucnjaci.......BRAVO!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije