Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NIJE SA ZEMLJE'

Rudež: Dončić je s 15 zaigrao protiv mene i odmah zabio tricu, a promjena smjera mu je nezaustavljiva

NBA: Milwaukee Bucks at Dallas Mavericks
Foto: Jerome Miron/REUTERS
1/5
30.12.2022.
u 17:00

Briljantni Luka Dončić postigao je 60 koševa te upisao 21 skok i deset asistencija. O njemu i NBA ligi razgovarali smo s Damjanom Rudežom, koji je potvrdio da je Slovenac na dobrom putu da postane najbolji europski košarkaš svih vremena.

Luka Dončić ponovno je oduševio košarkaški svijet. Iako nas je sjajni Slovenac naviknuo na fantastične pothvate, ono što je napravio u pobjedi Dallasa protiv New York Knicksa (126:121) malo je koga ostavilo ravnodušnim. Luka je, naime, ostvario trostruko dvoznamenkast učinak i to tako da je postigao 60 koševa te upisao 21 skok i deset asistencija.

Treba mi pivo za oporavak

Oborio je time vlastiti rekord po broju pogodaka i skokova te postao prvi igrač u povijesti s tako dominantnim učinkom. Jedini koji je dosad uspio upisati triple-double sa 60 koševa bio je James Harden 2018. godine, ali on je tada imao "samo" deset skokova i 11 asistencija. Wilt Chamberlain i Elgin Baylor uspijevali doći do triple-doublea ubacivši 50 ili više koševa.

– Umoran sam, treba mi pivo za oporavak – našalio se sjajni 23-godišnji slovenski košarkaš nakon nevjerojatne večeri koju je i NBA liga na svojim stranicama nazvala "čarobnom". Poznati novinar Mark Stein je napisao: "Luka Dončić nije sa Zemlje."

Javio se i Kevin Garnett, referirajući se na to da je nedavno u Dallasu podignut spomenik legendarnom Dirku Nowitzkom: "Imat ćemo još jedan spomenik u Dallasu."

Dec 14, 2022; Dallas, Texas, USA; Dallas Mavericks guard Luka Doncic (77) controls the ball as Cleveland Cavaliers forward Isaac Okoro (35) defends during the first quarter at American Airlines Center. Mandatory Credit: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports Photo: Kevin Jairaj/REUTERS
Foto: Kevin Jairaj/REUTERS

Reakcije nakon njegova čudesnog uspjeha ne prestaju, cijeloga dana dolazile su sa svih strana, a mi smo okrenuli broj Damjana Rudeža, našeg bivšeg NBA košarkaša koji trenutačno odlično obavlja posao komentatora NBA lige za Arena Sport.

– Teško je racionalno objasniti to što je Dončić napravio jer to je na granici nemogućeg. Mene fascinira lakoća s kojom on to sve postiže, nevjerojatno je teško konstantno držati takvu razinu, a on to uspijeva. Ljudi zaboravljaju koliko je on mlad, pa samo su mu 23 godine! Mnogi mladi igrači griješe, osciliraju, a on igra kao da nema mana. Postavlja se kao vođa momčadi, a njegova količina samopouzdanja i kreativnosti ono je što mi je najbolje od svega. I sve to radi s osmijehom na licu – kazao nam je Rudež.

Laici koji gledaju košarku imaju osjećaj da Luka nema onu eksplozivnost kao što to imaju neke druge NBA zvijezde, ali opet prolazi, i to s lakoćom...

– U košarci nije najbrži onaj koji najbrže trči, već onaj koji se najbrže zaustavi, koji mijenja ritam i smjer. A Luka je u tome fenomenalan, to je tajna njegove uspješnosti. Ima snagu u nogama, puno je radio na sebi, na svom tijelu, i to mu se isplatilo. On je već sa 16-17 godina bio spreman za seniorsku košarku, a sad je još bolji.

Foto: Šime Zelić/ PIXSELL

Je li Luka već sad najbolji europski košarkaš svih vremena?

– Ne mogu reći da je već sad najbolji, ali je na dobrom putu da to postane. Trenutačno to ne možemo tvrditi jer ne bi bilo pošteno prema onima koji su činili velike stvari, osvajali naslove... Međutim, nastavi li tako i pritom osvoji neku individualnu nagradu i dovede neku svoju momčad do naslova, onda bi mogao biti. No, ne zaboravimo i Nikolu Jokića koji igra sjajno, ima dvije uzastopne nagrade za MVP igrača i na dobrom je putu da je osvoji i treći put, što nikome nije uspjelo.

Europski košarkaši dominiraju NBA košarkom, po nekima su Jokić i Dončić trenutačno najbolji igrači lige.

– Dugo je vremena bilo potrebno da se takvo što dogodi, a njih dvojica potpuno su promijenila paradigmu. Iako moraju biti zahvalni svim svojim europskih prethodnicima koji su im utabali put. Sad i Amerikanci na njih gledaju drugačije, a njih dvojicu je baš užitak gledati. Donijeli su protutežu američkom atleticizmu, taj vic u igri. Publika ih obožava gledati.

Dec 29, 2022; Dallas, Texas, USA; Dallas Mavericks guard Luka Doncic (77) celebrates after center Dwight Powell (7) scores against the Houston Rockets during the first half at the American Airlines Center. Mandatory Credit: Jerome Miron-USA TODAY Sports Photo: Jerome Miron/REUTERS
Foto: Jerome Miron/REUTERS

Dončić u prosjeku ove sezone bilježi 33,6 koševa, 8,8 skokova i 8,8 asistencija, što je fantastično. No dojam je da igra Dallasa uvelike ovisi o jednom igraču pa se postavlja pitanje mogu li Mavericksi tako do naslova.

– Po meni Dallas nije pretendent za naslov prvaka, iako je riječ o sjajnoj momčadi. Mislim da im nedostaje netko uz Dončića da povuče, da rastereti Luku, tada bi i naslov bio realnost. Teško je reći što im točno nedostaje, koja pozicija, jer Luka voli imati loptu u rukama, ali svakako im treba širina klupe – govori Rudež.

Slavio je pobjedu sa mnom

Jeste li se kao igrač susretali s Dončićem?

– Još 2014. godine kao igrač Zaragoze u polufinalu Kraljeva kupa igrali smo protiv Reala, a nekoliko sekundi dobio je Dončić, koji je tek napunio 15 godina. I već u prvoj akciji upisao je poene, odmah je išao na tricu i zabio. Vidjelo se odmah da je riječ o tada izvanserijskom talentu. Igrali smo i poslije nekoliko puta, ali tada je već bio najbolji igrač Europe – prisjeća se Rudež.

Imate li kakvu anegdotu?

– Sjećam se 2009. godine kad sam igrao za Union Olimpiju, u finalu smo slavili protiv Heliosa. Tada nas je pratio njegov Saša Dončić, kao prijatelj kluba. I nakon utakmice mali Luka se spustio i slavio s nama. Imao je tek deset godina, bio je mali plavokosi dječak.

06.11.2019., Zagreb - Kosarkas Damjan Rudez. rrPhoto: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL, ilustracija

Kako vam izgledaju naši igrači u NBA ligi?

Bogdanović je prešao u Detroit i vidi se da mu tamo vjeruju, dobio je novi ugovor i nositelj je igre. Igra odlično, ali, nažalost, rezultati kluba nisu baš na toj razini. Šarić se tek vraća nakon dugotrajne stanke zbog ozljede i jedino što mu je važno jest da dobiva što više minuta u tom svom povratku. Zubac je odličan, u stabilnoj je sredini i igre su mu sve bolje. Clippersi su nešto slabije krenuli, a puno toga ovisit će o tome kako će Kawhi Leonard izgledati, ipak se vraća nakon ozljede.

Kakav rasplet sezone predviđate u NBA ligi?

– Teško je to prognozirati, ali po meni bi na Istoku finale trebali igrati Boston i Milwaukee, dok je na Zapadu situacija kaotična, stalno se momčadi izmjenjuju u vodstvu, ali nekako tamo kao najvećeg favorita vidim Phoenix. Trenutačno je bez Devina Bookera, rezultati čak i nisu loši, ali i oni su svjesni da bez njega ne mogu do kraja. Kad se on vrati i ostanu li zdravi, Sunsi tu mogu do kraja – zaključio je Rudež.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije