Naslovnica Sport Ostali sportovi

Rogge ponovno izabran, golf i ragbi na OI

U petak je u Kopenhagenu Belgijac Jacques Rogge (67), nakon osam godina predsjedanja Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO), preuzeo svoj treći četverogodišnji predsjednički mandat.
09. listopada 2009. u 10:38 0 komentara 7 prikaza
Jacques Rogge
Foto: AFP

Na poziciji prvog čovjeka svjetskog sporta Rogge će ostati do 2013. godine, odlučeno je u glasanju u kojem je dobio 88 glasova podrške i jedan protiv. Protukandidata za svoj treći mandat nije imao.

- Mnogo smo toga zajedno učinili, što me čini ponosnim, a počašćen sam i što ste mi ukazali veliku čast ponovnim biranjem. Slijede nam nove Olimpijske igre i nastavak borbe protiv dopinga u sportu - kazao je predsjednik MOO-a nakon glasovanja.

Inače, Rogge je odbio prijedlog 93-godišnjeg Brazilca Joaoa Havelange, člana odbora, da glasovanje bude javno i da mu se povjerenje iskaže podizanjem ruku, pa je ono obavljeno tajno.

Podsjetimo, Belgijac predsjeda Međunarodnim olimpijskim odborom od 2001. godine i odlaska Španjolca Juana Antonia Samarancha.

Golf i ragbi olimpijski sportovi
Golf i ragbi bit će uključeni kao olimpijski sportovi od Ljetnih olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine, odlučeno je glasovanjem na zasjedanju Međunarodnog olimpijskog odbora.

Golf je odobren sa 63 glasa, a ragbi s još uvjerljivijim 81 glasom.

Ova dva sporta su povratnici na olimpijske igre. Oba sporta debitirala su 1900. godine u Parizu, i dok je golf bio još samo 1904. godine u St. Louisu, ragbi se održao sve do 1924. godine.

O tome hoće li biti i na Olimpijskim igrama 2020. godine Međunarodni olimpijski odbor odlučit će 2017. godine.

Rafting
AVANTURA NA VODI
Otkrijte gdje je najbolje ići na rafting, a gdje se krije raj za avanture u kanuu i kajaku

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.