Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREĆI MANDAT

Rogge ponovno izabran, golf i ragbi na OI

Jacques Rogge
AFP
09.10.2009.
u 10:38

U petak je u Kopenhagenu Belgijac Jacques Rogge (67), nakon osam godina predsjedanja Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO), preuzeo svoj treći četverogodišnji predsjednički mandat.

Na poziciji prvog čovjeka svjetskog sporta Rogge će ostati do 2013. godine, odlučeno je u glasanju u kojem je dobio 88 glasova podrške i jedan protiv. Protukandidata za svoj treći mandat nije imao.

- Mnogo smo toga zajedno učinili, što me čini ponosnim, a počašćen sam i što ste mi ukazali veliku čast ponovnim biranjem. Slijede nam nove Olimpijske igre i nastavak borbe protiv dopinga u sportu - kazao je predsjednik MOO-a nakon glasovanja.

Inače, Rogge je odbio prijedlog 93-godišnjeg Brazilca Joaoa Havelange, člana odbora, da glasovanje bude javno i da mu se povjerenje iskaže podizanjem ruku, pa je ono obavljeno tajno.

Podsjetimo, Belgijac predsjeda Međunarodnim olimpijskim odborom od 2001. godine i odlaska Španjolca Juana Antonia Samarancha.

Golf i ragbi olimpijski sportovi
Golf i ragbi bit će uključeni kao olimpijski sportovi od Ljetnih olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine, odlučeno je glasovanjem na zasjedanju Međunarodnog olimpijskog odbora.

Golf je odobren sa 63 glasa, a ragbi s još uvjerljivijim 81 glasom.

Ova dva sporta su povratnici na olimpijske igre. Oba sporta debitirala su 1900. godine u Parizu, i dok je golf bio još samo 1904. godine u St. Louisu, ragbi se održao sve do 1924. godine.

O tome hoće li biti i na Olimpijskim igrama 2020. godine Međunarodni olimpijski odbor odlučit će 2017. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije