Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPREMAN ZA MASTERS

Nevjerojatna igra brojki, evo kako je Federer povezan s osmicom!

Roger Federer
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
03.11.2015.
u 08:59

'Bio je ovo poseban dan za mene. Ovo je vjerojatno moja najznačajnija pobjeda u Baselu.'

Iako će navijači Novaka Đokovića reći “kad mačke nema, miševi kolo vode”, trijumf Rogera Federera u njegovu rodnom Baselu nikako ne treba podcjenjivati. Bez obzira na izostanak prve dvojice tenisača svijeta – Đokovića i Andyja Murraya.

Prorok i u svom selu

Zna se dobro da nije lako biti “prorok u svom selu”, kad se igra pred svojom publikom pritisak je veći. A Federer je u finalu dobio igrača s kojim je dosad najlošije prolazio – Rafaela Nadala.

Pobijedio je Rafu 11. put u 34. njihovu dvoboju, koje već dugo ljubitelji tenisa tretiraju kao teniski klasik. Pobjeda je to na koju je Švicarac čekao još od Indian Wellsa 2012., a u međuvremenu je izgubio pet međusobnih odmjeravanja.

– Bio je ovo poseban dan za mene. Ovo je vjerojatno moja najznačajnija pobjeda u Baselu. Prošlo je puno vremena otkad sam zadnji put pobijedio Rafu, svašta se u međuvremenu izdogađalo, sad mi je puno lakše – kazao je Federer kojemu je ovo bio sedmi naslov u Baselu.

No Basel, pa čak ni Wimbledon, nisu turniri na kojima je Federer najviše puta stizao do trijumfa. Te je destinacije, kao i Cincinnati i Dubai, Roger osvajao sedam puta. Turnir na kojemu je Federer bio najuspješniji je onaj u Halleu koji je veliki Švicarac osvajao čak osam puta.

Rođendan na otvaranju OI

Kod 34-godišnjeg Federera inače puno je toga u znaku broja osam. Rođen je 8. kolovoza 1981. godine, a u Baselu je osvojio 88. trofej u karijeri. Na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008., 8. kolovoza, slaveći rođendan, u osam sati i osam minuta nosio je švicarsku zastavu na otvaranju. I osvojio zlatnu medalju u paru sa Stanislasom Wawrinkom. Treba li podsjetiti da je visok 185 centimetara i težak 85 kilograma, da je 1998. bio juniorski broj jedan, da s trenerom Severinom Luthijem (inače izbornikom švicarske reprezentacije) surađuje od 2008. godine. Usput, znate li kako mu se zove kondicijski trener? Paganini!

Uglavnom, Federer se nakon trijumfa u Baselu vratio na drugo mjesto ATP liste i prema mnogim predviđanjima bit će najozbiljniji suparnik Novaku Đokoviću na Mastersu u Londonu. U O2 areni Švicarac je trijumfirao dva puta, no ukupno je završni Masters osvajao šest puta u 13 nastupa. Posljednji put pobjednik je bio 2011. U međuvremenu je još dva puta bio u finalu i oba puta izgubio od Novaka Đokovića.

>>Čilić se popeo do 11. mjesta, Federer opet drugi najbolji tenisač svijeta

Komentara 1

MI
miran
10:59 04.11.2015.

" a u Baselu je osvojio 88. trofej u karijeri" .. a od tih 88 trofeja 24 su iz serije 250!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije