Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! donosi

Robben - Na Wembleyu je ugašen mit o Mr. promašaju

Bayern, Borussia, Liga prvaka, Mario Mandžukić (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
03.06.2013.
u 20:13

– Svi su pri izlasku na teren gledali u pehar Lige prvaka, a ja sam samo okrenuo glavu i rekao: “Vidimo se kasnije!”

Godinama je bio pehist, tragičar, sebičnjak kojeg nitko ne želi u momčadi unatoč njegovim neprijepornim kvalitetama i nogometnom znanju. A onda je te ključne večeri u Londonu, u finalnoj utakmici Lige prvaka eksplodirao i pobjedničkim golom donio Bayernu naslov prvaka Europe.

Arjen Robben (29) u prošlotjednom je finalu Lige prvaka okrunio sve utakmice u klubovima za koje je nastupao, kao i za reprezentaciju Nizozemske u kojoj je često bio najsnažniji motor. Vjerojatno nitko osim njega ne može ni zamisliti frustracije i pritisak koji su na njegovim plećima bili uoči finala jer čovjek je nekoliko puta bio nadomak trijumfa i nije uspio. Čak je i promašio neke od ključnih prilika ili jedanaesteraca.

Nije želio pogledati pehar

O tome koliki se strah, ili bolje reći praznovjerje, uvukao u samog Robbena prije početka dvoboja na Wembleyu dovoljno govori njegova izjava nakon osvojenog trofeja.

– Svi su pri izlasku na teren gledali u pehar Lige prvaka, a ja sam samo okrenuo glavu i rekao: “Vidimo se kasnije!” – kazao je Arjen.

Kazao je i da je između dva poluvremena u svlačionici razmišljao o promašenim, neiskorištenim prilikama u prvom poluvremenu i pomislio: pa neće se valjda opet dogoditi isto, da ostanem bez pobjede?!

– A onda sam sam sebi rekao: imat ću još jednu priliku i iskoristit ću je. Tako se na sreću i dogodilo. Svi moji strahovi, sve frustracije i loša sjećanja iz prošlosti sabili su se u ono euforično slavlje nakon pogotka. Tada mi je ispred očiju prošla cijela igračka karijera – kazao je Robben.

Uzeo najbolje od najboljih

A ta je karijera zaista bogata. Danas 29-godišnji Robben rođen je 23. siječnja 1984. u Bedumu, gradiću koji je zapravo spojen s gradom Groningenom na sjeveroistoku Nizozemske.

Nogomet je počeo igrati još u ranoj mladosti, i to prvo u lokalnom Bedumu, a nakon toga otišao je na probu i prošao u mlađim kategorijama Groningena. Treneri Groningena uočili su tada 12-godišnjeg Arjena koji je, osim snage i brzine, u sebi imao nevjerojatnu sposobnost driblanja te precizan pas i odličnu kontrolu lopte. Sve te osobine Robben ima i danas.

To prije svega može zahvaliti nogometnoj školi u kojoj je trenirao po metodi koju je razvio nizozemski trener Wiel Coerver. Njegova se metoda temeljila na proučavanju videosnimaka poteza najboljih svjetskih nogometaša.

Gledajući njihove snimke, uključujući i one Peleove, implementirao je najbolje karakteristike svakog u mlade igrače. Robben je brzo učio i prihvatio sve ono najbolje što mu se nudilo. To ga je već kao 16-godišnjaka dovelo u prvu momčad Groningena, za koji je u iduće dvije godine odigrao 50 utakmica i postigao osam pogodaka.

Preko PSV-a do Chelseaja

Dobri nastupi u Groningenu nisu prošli neprimijećeni, uočili su ga veliki nizozemski klubovi, a najkonkretniji je bio PSV koji je uoči sezone 2002./2003. za Robbena platio gotovo 4 milijuna eura.

Već prve sezone pokazalo se da je PSV napravio dobar posao jer je osvojen naslov prvaka Nizozemske, a Arjen je uz Mateju Kežmana proglašen klupskim igračem godine. Zbog efikasnosti njih su dvojica dobila nadimak Batman i Robben.

Iduća sezona nije bila za pamćenje i ostala je više u sjeni između nadmetanja Manchester Uniteda i Chelseaja za Robbena. Nakon što je PSV poručio Unitedu da za ponudu od 7 milijuna eura može dobiti eventualno dres s Robbenovim autogramom, Abramovič je ponudio 18 milijuna eura i Robben je postao plavi.

Veliki dio Robbenove karijere u Chelseaju obilježile su ozljede, no došao je do dva naslova prvaka Engleske, do FA kupa, dva Liga-kupa te Community Shielda.

Real ga platio 35 milijuna eura

U nastupima za Chelsea počelo je i prokletstvo Arjenovih promašaja. U polufinalu Lige prvaka protiv Liverpoola 2007. godine Pepe Reina skinuo mu je jedanaesterac i Chelsea je ispao. Na kraju sezone za njega se zainteresirao Real, i sve je vrlo brzo riješeno. Robben je prešao na Santiago Bernabeu za 35 milijuna eura.

I u kraljevskom klubu Robben je odlično igrao, a njegovi prodori po lijevoj strani postali su prepoznatljiv dio Realove igre. S madridskim klubom osvojio je naslov prvaka Španjolske i Superkup, no europski naslov je izostao. Dolaskom Florentina Pereza, Cristiana Ronalda i Kake, Robben je Madrid za 25 milijuna eura zamijenio Münchenom.

I upravo tu, u Bayernu, doživio je vrhunac karijere, iako ni to nije išlo tako lako. Osvojio je s Bavarcima dva naslova prvaka Njemačke, kup i dva puta Superkup, a kao šlag na tortu došao je, iz trećeg pokušaja, i naslov Lige prvaka. Robben je igrao i za sve selekcije nizozemske reprezentacije, no još nije osvojio europsko ili svjetsko prvenstvo.

>>Pogledajte kako \'legići\' Mandžo i Robben ruše Borussiju

Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije