Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zamka u Brazilu

Rio bi mogao biti jako opasan za posjetitelje

Favela
AFP
15.10.2009.
u 08:49

Svi oni koji su s oduševljenjem pozdravili izbor Rio de Janeira za domaćina Olimpijskih igara 2016. godine mogli bi se na licu mjesta razočarati.

A to će se dogoditi i posjetiteljima nogometnog SP-a 2014. ne obračuna li se brazilska vlada s kriminalcima koji vladaju tim gradom.

Osim po karnevalu, sambi, Copacabani i slobodnoj ljubavi, Rio de Janeiro poznat je i kao jedan od najopasnijih gradova na svijetu. Nerijetko se događa da kriminalci nekoga "opelješe" na cesti, da upadnu u automobil i nekoga opljačkaju ili otmu. U šetnju gradom ne smijete krenuti prije nego što ste većinu novca, kreditne kartice i putovnicu ostavili u hotelskom sefu. Da o nakitu i ručnim satovima i ne govorimo.

Očekuje se rat bandi

Još je opasnije u favelama. Turistima se preporučuje da u njih i ne zaviruju jer tim ilegalnim sirotinjskim naseljima haraju paravojne milicije. Riječ je o civilima koji u njima, navodno, čuvaju red, a u biti su to narko-bande.

Samozvani policajci zapravo čuvaju narkobosove kojima su kuće trošnih fasada idealna skrovišta. Kruži priča da je jednom policiji dojavljeno da se neki narkobos jedne od favela krije u zelenoj kući. Sutradan su sve kuće u toj faveli bile zelene.

Reportažu s ulica Rija ovih je dana napisao nagrađivani kolumnist Daily Mirrora Oliver Holt.

Otišao je u Ropcinhu, najveću favelu od njih 700 u Riju, u kojoj živi 200.000 ljudi. Tom četvrti vlada banda koja se prozvala Amigos dos Amigos. Holt je pisao o 12-godišnjem Arthuru koji sanja o nastupu na Olimpijskim igrama u svom gradu. Njegova majka je pak prestravljena jer je čula da se priprema veliki rat narko-bandi.

Lukavi Daily Mirror
Klinci u favelama vrlo često završe kao dileri i ovisnici, pri čemu često počnu raspačavati drogu između osme i desete godine. Srećom, londonski tabloid odlučio je stipendirati malog Arthura te mu plaća školovanje izvan favele, ondje gdje može slušati nastavu, a da ne čuje pucnjeve.

Poslije škole mali Arthur ondje i trenira džudo, uz koji su i vezani njegovi snovi o bijegu iz bijede. Daily Mirror si je tako lukavo osigurao ekskluzivu iz osinjega gnijezda.

Rio je grad koji kao niti jedan drugi na svijetu toliko strastveno obožava sport i zato su ga Fifa i MOO i nagradili najvećim natjecanjima na planetu. No, zov Rija mnogim je njegovim posjetiteljima koban poput sirenina pjeva.

Igre u Riju imat će dvostruki sigurnosni problem
Nakon 11. rujna 2001. i terorističkog napada na newyorške “Blizance” i Pentagon, jako su postroženi sigurnosni kriteriji u vrijeme održavanja Olimpijskih igara. U Ateni 2004. i Pekingu 2008. utrošene su milijarde dolara da bi se moglo dobro reagirati na bilo koju terorističku prijetnju.

Tako će biti i 2012. u Londonu, koji je već bio meta terorističkog iživljavanja nad nevinim ljudima. Zapravo, u Londonu će ta prijetnja biti još veća, jer su se Britanci zamjerili svijetu iz kojeg se terorizam financira. No, niti jedan od spomenutih gradova nema problem osobne sigurnosti kakav će imati Rio, i zato će nogometni SP biti i veliki test olimpijske sigurnosti.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
09:39 15.10.2009.

Mislim da će država Brazil i grad Rio De Janeiro poduzeti sve potrebno,da se igre odvijaju bez tih tenzija.Uostalom,imaju dosta vremena za to,a početi moraju što prije.

RA
rajko
11:03 15.10.2009.

pa..samo ne znam cija je idiotska ideja da ovom gradu daju olimpijadu..cisto miz sigurnosnih razloga..sve sirotinja i kriminal...znam iz 1.ruke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije