Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Renato Pilipović

Rijeka je igrala ravnopravno s jakim momčadima, ali s Milanom joj neće biti lako

28.09.2017.
u 09:20

Matjaž Kek večeras svoje prvake izvodi na najljepšu pozornicu. I ne očekuje od njih da budu impresionirana publika, a kamoli kulisa

Možda nije najveći, sigurno nije najvažniji, ali večerašnji „spettacolo“ na San Siru svakako je jedan od najznačajnijih u povijesti riječkog nogometnog kluba. Jer, Juventus i Real ipak su bili u neko drugo vrijeme, dok je nogomet još bio romantika, Sevilla je bila možda i jača nego što je današnji suparnik, ali nema tu karmu supervelikana poput Milana, a ni Pizjuán se ne može mjeriti s Meazzom. Matjaž Kek večeras svoje prvake izvodi na najljepšu pozornicu. I ne očekuje od njih da budu impresionirana publika, a kamoli kulisa.

Milan gradi novu momčad

Rijeka je stigla usred velike svađe u Milanellu zbog posljednjih rezultata rossonera koji su za vikend isprašeni kod Sampdorije s 2:0. Vlasnik je promijenjen, svlačionica je bogato obnovljena i opremljena, ali ni na početku nove ere ne ide glatko, pa se treneru Montelli već traži zamjena. Gazzetta dello Sport već mu je našla i nasljednike, i to ni manje ni više Contea i Ancelottija u tandemu!?

Nije lako biti trener Milana, živi se od utakmice do utakmice, brzo se zaborave stare zasluge, a ne pobijedi li u nedjelju Romu, svoju Romu u čijoj je svlačionici proveo deset grandioznih godina, Montella će odletjeti u stilu nadimka koji ga je pratio tijekom cijele karijere – Aeroplanino!

Omaleni je golgeter pogotke slavio imitirajući let aviončića. Primjećuje li itko da se u tjednu između Sampdorije i Rome ugurao hrvatski prvak, mali klub s Kvarnera? Primijetio je Marco Fassone, novi klupski šef, nasljednik Adriana Gallianija, izjavivši da se nitko u klubu kao što je Milan ne smije navikavati na poraze niti ih prihvaćati kao nešto normalno te da Rijeka mora biti predjelo za Romu!

1/3

Predjelo... Znate famoznu talijansku kulturu ručanja i večeranja. Traje po nekoliko sati, između svakog obroka ide red priče ili svađe, tko će ga znati. Talijani i kad se ne svađaju, izgledaju kao da se svađaju. Rijeka bi u tom redu valjda bila „primo piatto“, jedanaest jadranskih škampi za gladne rossonere.

No, ne mora nužno tako završiti. Slaže se s tim i Renato Pilipović, Riječanin koji je u plavom dresu Dinama stigao 8. kolovoza 2000. na istu pozornicu. Iako slavniji, i Dinamo je dočekan kao postranik, no San Siro je zanijemio kad je plavi veznjak u 19. minuti matirao Milan!

– Sjećam se, kako ne... Taj mi je pogodak puno značio i naravno da je s naše strane zapravo i obilježio utakmicu jer smo poveli protiv Milana. Mi smo im tada napravili probleme, dobro smo se držali. Rossoneri su preokrenuli na 2:1, a najviše nam je bilo žao tog trećeg pogotka – prisjetio se Pilipović gostovanja koje je ostalo upamćeno i po velikoj tučnjavi Boysa na Piazzi Duomo. Nadamo se da će riječka „armada“ navijača, a očekuje ih se više od 4000, danas ostaviti bolju sliku.

U maksimirskom uzvratu te 2000. već je bila druga slika, Andrij Ševčenko imao je šou, završilo je 0:3, no Pilipović je ostavio tako dobar dojam na čelnike Milana da su nudili za njega dva milijuna eura. Dinamo je u tom trenutku odbio tu ponudu talijanskog diva Današnji trener Rijekinih juniora bio je zapravo jedan od tri plava dečka s Kantride, Vlak je imao i Agića i Balabana.

Kakve su danas Rijekine šanse? Je li ovaj Milan ipak slabiji od onog protiv kojeg ste vi igrali, pitamo Pilipovića?

- Milan gradi novu momčad, tek je na početku. Puno je igrača kupljeno i treba vremena da se to uklopi. No, to su tako klasni igrači da možemo samo reći da Rijeci neće biti nimalo lako. Rijeka je sada odlična momčad, u kontinuitetu radi dobar rezultat, a već je igrala ravnopravno s vrlo jakim momčadima poput AEK-a, Olympiakosa i onima ranije u Europskoj ligi. A onaj Milan? Igrali su Ševčenko, Maldini, Gattuso, Leonardo, na golu je bio Abbiati...

 

Navijali za Milan

Pa ti pobijedi. Današnja Rijeka nema riječkih aduta, Pilipović radi na tome da ih ubuduće bude pa je njegovih šest juniora sada u reprezentaciji Hrvatske do 19 godina.

Iako nitko još od njih nije igrao takvu utakmicu protiv Milana, Matjaž Kek ima sad već prekaljenu ekipu kojoj neće manjkati motiva da se u najboljem svjetlu predstavi na takvoj pozornici. Reprezentativac Filip Bradarić već je duže na meti klubova Serie A, ovog je ljeta bio na pragu prelaska u ligu u kojoj su se neki njegovi suigrači već okušali.

Kakva prilika pokazati Talijanima da su neke možda i prelako pustili. Kek inzistira na tome da u nogometu uvijek ispred novca mora biti emocija, pa evo malo i toga. Bradarić i Mišić, Rijekin kormilarski dvojac u sredini u trofejnoj sezoni i nakon nje, od malih su nogu navijali za veliki Milan, klub Bobana, Šimića i sad našeg Nikole Kalinića.

Ne sjećaju se kako je Zvone u Ateni osvojio ušati pehar s Capellom, ali su rasli u vrijeme posljednje zlatne ere rossonera pod vodstvom Carla Ancelottija. Pa neka krene nova zlatna, ali neka još malo pričeka, bar ovaj četvrtak.

Komentara 2

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
11:01 28.09.2017.

Dok je na klupi europski trenerski genij Matjaž Kek naša HNK Rijeka ima nade na napredak, uspjehe, red i rad. Matjaž je sposoban iz NK Rudeža ili NK Cibalije napraviti klub za Europaligu. Treba Matjaža slušati, poštovati i dobro platiti jer kada dojde neki domači balkanski ponovo če biti klađenja, lažiranja i rada eskiviranja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije