Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKI REKORDER

Revolucija Liverpoola, doveli u klub trenera za izvođenje auta!

Liverpool - West Ham
Foto: Reuters/Pixsell
31.08.2018.
u 23:40

– Midtjylland je pokazao da dobro izvedeni aut može biti jako oružje, ali potrebna je prava tehnika, preciznost i taktičko postavljanje. Aut mora biti izveden ravno i snažno, svijeće se lakše brane – objasnio je Gronnemark.

Nutricionisti, psiholozi, trenerski specijalisti za obranu, za napad... Sve to posljednjih godina viđamo u velikim nogometnim klubovima, a Liverpool je prije tri dana otišao korak dalje. Jürgen Klopp svom je stručnom stožeru priključio Thomasa Gronnemarka, trenera za izvođenje auta!

Pedantni Klopp želi usavršiti Liverpool u čemu god je to moguće, a za Gronnemarka je čuo zbog njegova odličnog rada u danskom prvoligašu Midtjyllandu te u njemačkim prvoligašima Schalkeu i Herthi.

Igrači te momčadi posljednjih godina oduševljavaju izvođenjem auta, a za to je najzaslužniji upravo Gronnemark, koji je u tom klubu radio od 2011. sve donedavno, kada ga je angažirao Liverpool.

Bivši atletski prvak Danske

Klopp i njegovi suradnici nakon analiza uočili su da njihovi igrači imaju dosta problema pri izvođenju auta. Uvidjeli su da je tijekom prosječne utakmice oko 50 izvođenja auta, koje Liverpool izvodi ili ih brani, a analiza je pokazala da Redsi često gube loptu kad izvode aut te ne uspijevaju do nje doći kada ga izvodi suparnik. I baš zbog toga Klopp je angažirao Gronnemarka, koji zasad s momčadi radi dvaput tjedno.

– Midtjylland je pokazao da dobro izvedeni aut može biti jako oružje, ali potrebna je prava tehnika, preciznost i taktičko postavljanje. Aut mora biti izveden ravno i snažno, svijeće se lakše brane – objasnio je Gronnemark.

Koji iza sebe ima sjajnu sportsku karijeru – bio je prvak Danske u utrci na 100 metara, a zanimljiv je podatak da drži svjetski rekord po duljini izvođenja auta. Bacio je nogometnu loptu rukama čak 51,33 metra, dakle od polovice igrališta pa do gola. Uspije li nekoga sličnog naći u Liverpoolu, Klopp će biti sretan.

Doduše, vjerojatno među Redsima neće naći nekog poput Roryja Delapa, bivšeg igrača Stoke Cityja koji je bio poznat po tome da je iz auta lako bacao loptu do suparničkog peterca.

A takvog igrača upoznali su i izbornik Dalić i naši reprezentativci na SP-u u Rusiji, još se sjećamo kako nas je savršenim dalekometnim autevima izluđivao Junas Knudsen.

Trener Midtjyllanda Glen Riddersholm objasnio je što će njegov bivši suradnik Gronnemark donijeti Redsima.

– Liverpool ima tri superbrza igrača u napadu, Salaha, Manea i Firmina, i zato će im brzo i kvalitetno izvođenje auta donijeti puno dobroga, pogotovo brzu tranziciju igre. Kloppova odluka da dovede Thomasa je izvanredan potez, a vjerujem da će uskoro i ostali najbolji svjetski klubovi slijediti taj primjer – uvjeren je Riddersholm.

Ivić je bio avangarda

Vidjet ćemo hoće li, i kada, tu inovaciju prihvatiti hrvatski prvoligaši. Vjerujemo, ne prebrzo, jer u našim je klubovima avangarda imati i momčadskog psihologa, iako ga je Tomislav Ivić koristio još prije 40-ak godina. No, on je bio avangarda, trener ispred svog vremena.

Hrvati zaostaju za inovacijama, i tehnološkim poput VAR-a, a i trenerskim. Vjerojatno i zbog oskudice, jer si mi ne možemo dopustiti da i najmlađe selekcije u klubovima imaju četiri trenera, kao što je to u mladim sastavima Arsenala, Chelseaja, Reala... 

>> Pogledajte kako je Marko Livaja udario protivnika

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije