Naslovnica Sport Nogomet

Rakitić otvara novo igralište u majčinu Ponijevu kod Žepča

– Trebalo ga je pustiti više prema napadu. Uvjeren sam da bi se u tom slučaju sigurno upisao među strijelce i da bi bilo više poteza poput onog kada je Perišiću petom asistirao kod pogotka Meksiku – kaže Ivanov stric Jakob Rakitić
04. srpnja 2014. u 19:34 3 komentara 3418 prikaza
06. 09. 2008., Zagreb, Maksimirska ulica 128, Stadion Dinama - Kvalifikacijska grupa, 6. utakmica za svjetsko nogometno prvenstvo u Juznoafrickoj republici (JAR) koje ce se odrzati 2010 godine. Hrvatska nogometna reprezentacija veceras krece u osmi kvalif
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

To je plafon. Znali smo da će biti veliki transfer, ali ovo je stvarno vrh svjetskog nogometa. Više od toga ne može – komentirao je predsjednik NK Sikirevaca Mato Majhen Rakitićev pralazak u Barcelonu.

Sve Raketine prijatelje i rođake iz tog pitomog slavonskog sela razveselio je njegov dolazak na Nou Camp. Podsjetimo, Raketa je rođen u Švicarskoj, ali njegov otac Luka rodom je iz Sikirevaca kod Slavonskog Broda, pa tamošnja navijačka skupina Korovi na čelu mjesnog županijskog ligaša sve Ivanove klubove doživljava kao svoje.

S jednakim žarom hrvatskog reprezentativca bodre i u Ponijevu kod Žepča, rodnom mjestu njegove majke. Da novi član slavnog katalonskog kluba ne zaboravlja korijene, govori informacija da bi 17. srpnja upravo u Ponijevu trebao otvoriti novi sportski objekt, čiju je izgradnju sam financirao. Navodno će na prigodnu svečanost dovesti još nekoliko vatrenih. Riječ je o prelijepom igralištu s tribinama i reflektorima, koje se nalazi u neposrednoj blizini novoizgrađene osnovne škole koju pohađa oko 150 učenika iz šesnaest hrvatskih sela.

– Dobili smo poziv i jedva čekamo odlazak u Bosnu na otvorenje terena – govore Korovi.

Sa svojim idolom Sikirevčani su se posljednji puta uživo vidjeli na prijateljskoj utakmici Hrvatske i Malija u Osijeku. Otac i sin Rakitić tada su im obećali kako će ovog ljeta svakako doći i u Sikirevce, no bilo je to u vrijeme kada još nije potpisao za Barcelonu i kada se još nije ništa znalo oko njegova budućeg transfera. Sada ne znaju kakve su im daljnje obveze, no nadaju se kako će održati obećanje i posjetiti ih. Ako dođu, priredit će im veliku feštu, kao i uvijek.

I Sikirevčani su još uvijek pod dojmom blijedog nastupa vatrenih u Brazilu. Nisu rijetki oni koji misle kako je podbacio upravo vezni red, prepisujući to i Kovačevoj odluci da donedavnog kapetana Seville ostavi daleko od suparničkih vrata. Iako je Raketa nedavno izjavio kako je to bila zajednička odluka njega i izbornika te kako je na tom mjestu ionako igrao i u Schalkeu, ostao je dojam kako to nije njegova prirodna pozicija i kako bi puno više pokazao kao prednji vezni.

– Trebalo ga je pustiti više prema napadu. Uvjeren sam da bi se u tom slučaju sigurno upisao među strijelce i da bi bilo više poteza poput onog kada je Perišiću petom asistirao kod pogotka Meksiku – kaže Ivanov stric Jakob Rakitić, jedini koji i danas živi u Sikirevcima.

Jakob prati sve Ivanove utakmice na televiziji, a protiv Malija ga je gledao i uživo. Tada je Ivanov otac Luka došao po njega i njegovu suprugu i odvezao ih u Osijek. Po povratku u Sikirevce organizirali su veliku feštu koju je dvoje prasaca platilo glavom. I Jakob je presretan što je Raketa otišao u Barcu u kojoj će se, siguran je, odlično slagati s Messijem i Neymarom.

– Ivan je inteligentan i pametan dečko, ne govorim to samo zato što je moj nećak. Njegova karijera je u usponu, još će on daleko dogurati. Uvjeren sam da će u Barci biti u prvih jedanaest – dodaje Jakob Rakitić. Osmogodišnji Jakobov unuk Tin Nikolić također igra nogomet u švicarskom trećeligašu Pajde iz Mehlina, klubu kojeg je osnovao i vodi njegov brat Luka.

– Bude li sreće, Ivan će dobiti nasljednika – smije se Raketin stric.

>>Priča je objavljena u novom broju sportskog tjednika Max!, koji od subote 5. srpnja možete nabaviti na kioscima!

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas