Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza naših igrača

Raketa zabio više nego svi hrvatski vezisti zajedno!

ivan rakitić
23.01.2014.
u 13:06

Na žalost, kad je u pitanju efikasnost ostalih hrvatskih veznih igrača, s Raketom sve počinje i završava. Sve ostalo je pustoš.

Nikada dovoljno pohvala za kapetana Seville Ivana Rakitića, čiji je pucački učinak ove sezone na razini najboljih svjetskih veznih igrača. Tako je isplivao podatak kakvim se odavno nije mogao pohvaliti nijedan hrvatski vezni igrač. Naime, Raketa je s 11 pogodaka treći po efikasnosti vezist u ligama tzv. petice (dijeli treće mjesto s Hazardom iz Chelseaja), iza Juventusova Čileanca Vidala s 15 i Yaye Tourea iz Manchester Cityja s 14 pogodaka. Ugledno društvo...

Perišić zabio tri

Na žalost, kad je u pitanju efikasnost ostalih hrvatskih veznih igrača, s Raketom sve počinje i završava. Sve ostalo je pustoš. Zamislite, Ivanovih ukupno 11 pogodaka ove sezone više je za tri od zbroja pogodaka svih vezista vatrenih! Pogledajte ovo: Perišić 3, Kranjčar 2, Iličević, Badelj i Modrić 1, a Kovačić – nula golova.

Zadivljujuće za Raketu zna li se da je većinu utakmica za Sevillu odigrao na poziciji središnjeg veznog igrača, ne baš blizu golu...

Student Nogometne akademije HNS-a, bivši Dinamov igrač Mario Cvitanović, bavio se ove zime analizom naših veznih igrača i konstatirao njihovu boljku: velika većina njih nema naviku ulaska u završnicu.

Rakitić u Sevilli ima takve ovlasti da može sve. Oni na njemu grade igru, sve ide preko njega, on izvodi jedanaesterce i sve prekide, i u tome je u prednosti pred, primjerice, Modrićem – kaže studiozni analitičar Cvitanović i dodaje:

– Tu naviku ulaska u završnicu akcije Rakitić je donio iz Njemačke, jer se ondje inzistira na transformaciji. A Raketa u Sevilli ima neograničenu slobodu kretanja; igra na mjestu zadnjeg veznog, pa prednjeg, pa na krilu, a voli ići pred vrata, usto ima dobar udarac...

Luka mora biti sebičniji

I dok se Raketinim remek-djelima divimo svaki vikend, Modrićevi pogoci javljaju se kao herpes, obično jednom godišnje...

– Pomalo mi je žao što Luka nije sebičniji, što toliko voli asistirati, jer i on dosta često dolazi u situaciju da završi akciju. No, on je igrač drugačijih navika od Rakete; Luka voli razigrati momčad, voli da sve akcije idu preko njega, diktirati igru. Po tome je jedan od najboljih u Europi – zaključio je Cvitanović.

Kad smo već kod Rakitića, on je nedavno srušio učinak jednoga hrvatskog velikana na Pirenejima. Ivan je u tri godine u Sevilli postigao 24 pogotka, dok je Robert Prosinečki u šest španjolskih godina, u Realu, Barceloni, Oviedu i Sevilli, postigao 21.

Golgeterska kriza Matea Kovačića: nije zabio gol 429 dana, još otkad je bio u Dinamu

Ovakav golgeterski post s kakvim se suočava sjajni Interov vezist Mateo Kovačić nismo mogli svojedobno pripisati ni dugogodišnjem apstinentu Adrianu Calellu. Argentincu je bio kompliment kad mu se reklo da zabija godišnje, a Mateo Kovačić nije se izborio čak ni za to jer se u strijelce nije upisao cijelu 2013. godinu.

Pogledajte u kakvu je krizu uronio Mateo, zbog čega bi kod sljedećeg pogotka trebao skinuti dres i zavitlati ga na tribinu: posljednji pogodak postigao je davnoga 17. studenoga 2012. godine u dresu Dinama, protiv Zadra u Maksimiru u pobjedi 5:0.

Mateo je zabio u 5. minuti, trener je bio Ante Čačić, a među rezervama plavih i spomenuti Calello. Ante ga nije uveo u igru pa je gaučo odlučio baciti kletvu na nekoga od suigrača i očito izabrao – Matea.

Dakle, od tog Kovačićeva pogotka prošlo je 429 dana, Mateo je promijenio još trojicu trenera (Jurčića, Stramaccionija i Mazzarija), na travnjaku je proveo 2929 minuta i nije igrao stopera, nego središnjeg ili ofenzivnog veznog, čak i špicu. Ne ide pa ne ide...

Mateo u međuvremenu nije zabio ni za mladu ni za A reprezentaciju, što mu naravno ne treba uzeti za zlo, jer kad god je bio u igri, uvijek ju je oplemenio. Sjetite sa samo slaloma protiv Islanđana i dodavanja za strijelca Srnu...

Ti su detalji neprocjenjivi i za Kovača nikada i nije bilo dvojbe. Mateo je “beton” u prvih 11...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije