Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Želi naslov prvaka

Rade Šerbedžija: Navijao sam za Partizan, a sada za Rijeku!

22. 05. 2016., Zagreb - Glumac i redatelj Rade Serbedzija. Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL
Foto: Danijel Berkovic/Pixsell
1/8
24.09.2016.
u 16:32

– Dinamo ima dobre igrače i još uvijek igra dobro s obzirom na to koliko mu je igrača otišlo. Divim se svemu što je Dinamo postigao posljednjih godina.

Euforija ponovno trese nogometni Kvarner nakon što se NK Rijeka zacementirala na vrhu ljestvice, s četiri boda ispred Dinama.

Nikada takvoga delirija na Rujevici otkad Matjaž Kek vodi Rijeku jer nikada Dinamo još nije bio u tako podređenom položaju u odnosu na preporođenu riječku momčad. Takva razlika na travnjaku u korist Riječana neodoljivo podsjeća na najbolju riječku sezonu u povijesti, 1998./1999., kada je Gračanova momčad bila nadomak naslova prvaka.

Tada, prije 17 godina, Rijeka nije imala logističke moći pobjednički okončati sezonu. Iako ni sada okolnosti nisu bitno drugačije, jer Dinamov je utjecaj na strukture HNS-a još uvijek najjači, Riječani se najviše uzdaju u svoju nogometnu snagu. Dakako, i pozitivnu energiju koju im daje ozračje oko kluba.

Nisam strastveni navijač

Toj sinergiji igrača i navijača Rijeke u prošlom je kolu, u derbiju protiv Dinama, uživo svjedočio i slavni glumac Rade Šerbedžija (70).

– Pa ja sam ljubitelj sporta, oduvijek sam išao na utakmice, istina rjeđe posljednjih godina. Na Rujevicu dolazim jer živim u Rijeci, pratim NK Rijeku u kojoj se događaju zanimljive stvari – kazao nam je Šerbedžija.

Možemo li reći da ste strastveni navijač Rijeke?

– Ne bih mogao reći da sam baš strastveni navijač, ja zapravo ne navijam ni za koga. Osim što volim pogledati dobru utakmicu. Nekada, kao dječak, bio sam navijač Partizana, poslije sam navijao za NK Zagreb, u kojemu sam imao prijatelje poput Močiboba. Sviđa mi se kako igra Rijeka, uživao sam na utakmici protiv Dinama, ali moram reći i kako mi se svidjelo nešto i u Dinamovoj igri. Oni su gubili 0:4, a nisu se predavali, borili su se junački i nagrađeni su dvama pogocima. Poraženi su časno – dodaje Šerbedžija.

Prisjetit će se i prijateljstava s bivšim Dinamovim nogometašima.

– To su Zambata, Ražić, Bradvić..., nekada sam s njima haklao. Poznajem dobro i Cicu Kranjčara. Na žalost, nisam ga vidio nakon utakmice u Rijeci. Žao mi je što je morao otići iz Dinama nakon te utakmice – nastavlja Šerbedžija i poentira:

– Dinamo ima dobre igrače i još uvijek igra dobro s obzirom na to koliko mu je igrača otišlo. Divim se svemu što je Dinamo postigao posljednjih godina. On je najbolji i najstabilniji klub na području bivše SFRJ.

Rijeci se smiješi naslov prvaka? Ili je rano o tome govoriti nakon osam kola?

– Volio bih da se to dogodi jer Rijeka nikada nije bila prvak. To bi bilo sjajno za naš grad i klub. Ali volio bih da se to dogodi i drugim klubovima kojima to još nije uspjelo. Na primjer, Cibaliji! Taj mi je klub također drag jer sam nekada živio u Vinkovcima.

‘Kutijica’ prepuna

Biste li došli na proslavu naslova na Rujevicu?

– O da, naravno da bih. Bio bi to veliki događaj! – zaključio je Šerbedžija, najslavniji Rijekin simpatizer.

Ako je Kekova momčad impresionirala u prvim nastupima ove sezone, ništa manje nije fascinantna potpora i odanost riječke publike. Rijeku, naime, u domaćim utakmicama, u njezinoj ‘bombonijeri’ na Rujevici, prosječno gleda četiri tisuće gledatelja. Na derbiju protiv Dinama ‘kutijica’ je bila krcata, 5589 gledatelja.

Za usporedbu, prvak Dinamo u prve četiri domaće utakmice u Maksimiru gledalo je samo dvije tisuće ljudi, dok Hajduk još uvijek strši kao najgledanija momčad Prve HNL s prosjekom od 13.058 gledatelja.

Sjajna Rijeka trenutačno je u nizu od 22 utakmice bez poraza u hrvatskoj ligi. Posljednji put poražena je u veljači ove godine, od Dinama u Maksimiru s 0:3, kada je praktički i prepušten naslov prvaka plavima.

Jedino što Kek još u hrvatskoj ligi nije ostvario jest pobjeda nad Dinamom u Maksimiru. U prethodnih šest ogleda osvojio je samo jedan bod, uz gol-razliku 0:15. Da, za naslov prvaka vjerojatno će trebati napraviti i taj iskorak, nešto što Riječani čekaju još od 2010. godine kada je Nenad Gračan slavio u Maksimiru.

Zanimljivo, Rijeka, za razliku od sezone 1998./1999., kada su dominirali domaći igrači (Mijatović, Milinović, Budan, Ivančić, Agić, Pilipović...) i trener je bio Riječanin (Gračan), u današnjem rosteru nema nijednoga igrača s Kvarnera. Najbliži su mu vratari, Puljanin Andrej Prskalo i Porečanin Simon Sluga.

Komentara 79

SB
sbb
16:45 24.09.2016.

Ja navijam da ti odes lijepo u Beograd pratiti Partizan i da ti treba viza da udjes u RH.

AN
Android
16:39 24.09.2016.

Znamo za koga navijaš!

DU
Deleted user
17:23 24.09.2016.

Navijao si ti i za Brijune, dok su igrači bili stazić i opačić, klub se zvao sve po 7 kn. Potom je došao Hasanbegović…! He he he…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije