Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grega Židan

''Pustite Faka, u Deželi se ne odriče svoje domovine''

Grega Židan
IFP
16.11.2010.
u 20:12

- Kockasti dres čuvam i danas u ormaru. To mi je posebno draga uspomena - kaže Grega.

Legendarni Dinamov Slovenac Grega Židan (45) u srijedu se vraća u Maksimir...

– Dobio sam pozivnicu za utakmicu s Maltom. Prigoda je posebna i meni vrlo draga, utakmica sa SAD-om. I danas gledam kockasti dres i trenirku u ormaru. Čuvam ih kao drage uspomene - kazao nam je Židan u telefonskom razgovoru.

Nitko nije prigovorio

Toga 17. listopada 1990. u susretu protiv Amerikanaca ušao je u 71. minuti umjesto Saše Peršona.

– Uoči te utakmice bili smo predstavljeni kao selekcija lige, ali kada smo se okupili u “Laguni”, bilo mi je jasno da se radi o pravoj reprezentaciji Hrvatske. Veselio sam se tom nastupu smatrajući da će mi možda pomoći u nastavku karijere. Nije tako ispalo, ali opet se ponosim što sam bio dio toga događaja.

Je li vam tko u Sloveniji ikad to zamjerio?

– U 20 godina nikada mi nitko nije ništa prigovorio. U to vrijeme slovenska reprezentacija nije postojala i kad sam dobio Jerkovićev poziv, nisam imao nikakvih dvojbi glede nastupa – dodao je Židan.

U Dinamu je proveo tri godine, nanizao 139 nastupa, a zvjezdane trenutke doživio je u svibnju 1991. kada je njegov pogodak u 90. minuti za pobjedu plavih 3:2 srušio Crvenu zvezdu. Beogradski je sastav deset dana kasnije postao europski prvak.

– Godinama sam dolazio u Zagreb na Kutiju šibica, Gordan Mohor mi je veliki prijatelj, čujem se sa Željkom Adžićem. Ladića sam vidio u Beču uoči utakmice Hrvatska - Austrija na EP-u, nedavno u Domžalama sreo sam starog prijatelja Šukera – nastavio je Židan.

Pratite li nastupe hrvatske reprezentacije?

– Neugodno me iznenadilo kada je na utakmicu s Norveškom došlo samo 3000 ljudi, dok je istodobno Sloveniju protiv Ovčjih Otoka pozdravilo čak 16.000 navijača. Bilić i njegovi momci zaslužili su više jer je Hrvatska svjetska nogometna velesila.

Na strani sam sportaša

S nogometa na biatlon. Kako gledate na sukob Slovenaca i Hrvata oko Jakova Faka?

– U takvim sporovima uvijek ću biti na strani sportaša. Jakov je vrhunski sportaš i mora se nastaviti natjecati. Pa neka to bude i za Sloveniju, ako to želi. Slušao sam ga na našim televizijama i u svakom intervjuu ističe da je Hrvat. Dakle, svoje se domovine ne odriče, pa bi njegova medalja u slovenskom dresu bila reklama i za Hrvatsku – zaključio je Grega Židan.

Komentara 18

KM
kmet
20:37 16.11.2010.

A kako se on to ne odriče svoje domovine, mislim da se ovdje upravo to događa. Zašto bi naši olakšali njemu ili slovencima...zar možda zbog dvije - tri medalje koje je osvojo. Mislim da u ovom slučaju ne...katastrofa

TT
Turin Turambar
17:54 19.11.2010.

Ne Grega, ne odriče se nacionalnosti, domovine se odriče.

OB
-obrisani-
05:42 17.11.2010.

prodati ga za jednu kunu i neka ga to prati cijelog života...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije