Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMIR ZULIĆ:

'Psihološki kutak: Nudizam je, izgleda, čak i pomogao '

Hrvatska
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
20.06.2014.
u 11:12

– U pripremi za Meksiko ništa ne treba mijenjati, neka ostane isti obrazac – rekao je Amir Zulić

Što uvjerljiva pobjeda znači za samopouzdanje sastava pred "biti ili ne biti" utakmicu kao što će biti ona s Meksikom? Pitali smo to sportskog psihologa Amira Zulića, stručnjaka koji je već 10 godina na Nogometnoj akademiji HNS-a.

Neizvjesnost je izvor stresa

– Samopouzdanje je sklizak teren ako se jedna dobra igra odmah povezuje s pobjedom u drugoj. Ponekad igrači i treneri najavljuju pobjede da bi razbili pritisak neizvjesnosti ishoda koji je neizbježan situacijski izvor stresa. Naš izbornik vrlo je oprezan u tome i nije se zalijetao izjavama o prolazu, i to je dobro. Za samopouzdanje je bitno usmjeriti se na ono što znamo i možemo, a rezultat će doći kao posljedica te usmjerenosti.

Postoji li opasnost od euforije i kako je suzbiti?

– Situacija je ista kao i nakon Brazila, barem bi je bilo dobro tako shvatiti. Ni ljutnja nakon Brazila ni euforija nakon Kameruna ne utječu dobro na ono što slijedi nakon toga. Priprema protiv Kameruna očito je bila dobra i bilo bi dobro ponoviti rutinu pripreme s malo izmijenjenim sadržajem jer je suparnik drukčiji. Ponašanje svih ljudi oko igrača bilo bi dobro da je uvijek isto (pozitivno, ne euforično) bez obzira na ishod i to utječe na raspoloženje igrača i njihov osjećaj da je uvijek sve pod kontrolom.

Je li našima stanje "silenzio stampa" omogućilo da se više usredotoče?

– Naši igrači očito nisu navikli da u medijima izlaze obnaženi. To je za njih neuobičajena situacija na koju su reagirali sa "silenzio stampa". Inače, u pripremama za neku utakmicu nije najbolje da su igrači 24 sata usmjereni na suparnika. Ta usmjerenost dobra je na treningu, na taktičkom sastanku, ali nakon toga nije dobrodošla. Bolje je da misle o nekom neutralnom sadržaju koji će održati dobro raspoloženje. Ako nakon početnog šoka te fotografije nisu izazivale dugotrajnije negativne emocije, već su igrači mogli o njima govoriti iz nekog neutralnog kuta gledanja, a možda su se mogli i interno šaliti, onda one sigurno nisu loše utjecale na njihovu pripremu za Kamerun. Čini mi se i da je nakon utakmice s Kamerunom šutnja prestala, što je dobro jer protiv medija možete dobiti bitku, ali ne i rat.

Kovačić bi sad mogao puno

Izbornik je na kraju uveo neke igrače koji će mu trebati, recimo Kovačića koji je u prvoj utakmici ostao bez samopouzdanja. Koliko je psihološki bilo važno takvima dati minutažu?

– Utakmica je bila za poželjeti, dala je priliku svima na koje izbornik računa protiv Meksika da budu na terenu i da igraju. To vrijedi i za Kovačića. On je jako dobar mladi igrač, pun energije, čije su oscilacije, s obzirom na mladost, shvatljive. Ako ga izbornik odluči koristiti, on bi već u sljedećoj utakmici mogao odigrati ono što malo tko može – zaključio je Zulić.

>> Dečki, drž'te gaće večeras jer mnoge žene gledaju u vas!

Komentara 7

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
11:26 20.06.2014.

Klasika - kad pobjedimo sve je u redu bilo kad izgubimo nista ne valja.

Avatar WindFucker
WindFucker
12:11 20.06.2014.

Evo, dečki dokazali da imaju m*da...

SE
sestrićna
11:35 20.06.2014.

ovaj je očito psiholog mirku filipoviću..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije