Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEUSPOREDIVO

Tekvondašice prve u Europi u olimpijskom sportu, a tek 10. na kasi HOO-a

Iva Radoš, Ana Zaninović, Lucija Zaninović
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
07.05.2014.
u 12:44

– Većinom su me pitali koliko olimpijskih centara imamo, a nemamo nijedan. A Francuzi imaju čak tri centra samo za te-kvon-do - kaže Franjo Prot.

Hrvatske tekvondašice osvojile su tri zlata u gradu u kojem je prije dvije godine jedna od naših najboljih pjevačica Nina Badrić ostala miljama daleko do pobjedničkog postolja. I dok smo Eurosongu ionako već godinama loši, u ovom smo mladom olimpijskom sportu sve bolji i bolji. Zapravo, toliko smo dobri da je Hrvatska u Azerbajdžanu, osim za najbolju žensku vrstu, osvojila pehar i za ukupnog pobjednika Europskog prvenstva po zbiru svih medalja.

Prvi bez olimpijskog centra

Tri zlata, dva srebra i bronca stavili su Hrvatsku ispred sportskih velesila kao što su Rusija i Francuska pa je po okončanju prvenstva predsjednik HTS-a prof. dr. Franjo Prot morao kolegama objašnjavati to čudo:

– Većinom su me pitali koliko olimpijskih centara imamo, a nemamo nijedan. A Francuzi imaju čak tri centra samo za te-kvon-do.

Da “nije u šoldima sve”, pokazali su sestre Zaninović, Iva Radoš, Marina Sumić, Mateja Kunović i Vedran Golec. To s kakvim proračunima raspolažu Britanci (imali su 9 milijuna eura za OI) ili Turci (4 milijuna), to Hrvati mogu samo sanjati. A o državnim nagradama za pojedince da i ne govorimo.

Četverostruki europski prvak Servet Tazegul požalio se u Bakuu da su mu smanjili državnu nagradu za prvo mjesto sa 130 na 40 tisuća eura. No, i tih 40.000 eura koliko će Servet dobiti za ovo posljednje zlato nešto je što sestre Zaninović (imaju 10 medalja s velikih natjecanja) mogu zaraditi jedino uz 10 naslova prvakinja Europe jer one će za isti uspjeh dobiti svaka po 4.000 eura.

Sestre Zaninović su te koje postavljaju standarde u pristupu sportu. One se kao sportašice daju više od ostalih, one su spremne po cijeli dan sjediti u dvorani i analizirati borbe sa svojim trenerom Tonijem Tomasom. On je pak čovjek nevjerojatna elana i vrlo dobrih procjena koji se bavi sadržajima bitnim za uspjeh. On je osoba bez formalne izobrazbe i obrazovao se sam. Radi toliko puno i dobro da ga većina trenera ne može slijediti. Upravo je on te-kvon-do učinio najmasovnijim sportom u Splitu – kazao je Prot.

Dosad 46 europskih odličja

A rezultatski je sve krenulo 1992. u Valenciji gdje je prvu i tada jedinu medalju na EP osvojio Ivan Radoš, otac senzacionalne europske prvakinje Ive Radoš. Otkako je postala neovisnom, Hrvatska je u te-kvon-dou dosad osvojila čak 46 europskih medalja, što je domet kojim se ne može pohvaliti nijedan drugi olimpijski sport.

Za prošlu godinu Hrvatski te-kvon-do savez od HOO-a trebao je dobiti 2,17 milijuna kuna, što je deseti proračun u hrvatskoj sportskoj obitelji. Više su trebali dobiti skijanje (7,37), rukomet (6,63), košarka (4,81), veslanje (3,75), atletika (3,57), vaterpolo (3,34), streljaštvo (2,78), jedrenje (2,73) i stolni tenis (2,19), a tekvondaši su negdje u rangu s plivanjem (2,07) i odbojkom (2,02) od kojih su puno uspješniji.

Takav status te-kvon-doa trebao bi se uskoro promijeniti jer HOO-ova radna skupina za novu kategorizaciju sportova stavlja ovaj sport na drugo mjesto, odmah iza atletike.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije