Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIRIGENT IGRE

Prvi put nakon rujna 2010: Kako bez Luke protiv Škotske?

'14.10.2012., Osijek - Na pomocnom terenu stadiona Gradski vrt hrvatska nogometna reprezentacija odradila je trening uoci utakmice s Walesom. Luka Modric. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
Davor Javorovic/PIXSELL
29.03.2013.
u 12:27

Bez Modrića smo 9. 9. 2009. od Engleza na Wembleyu primili pet komada...

Kad bismo se načas malo našalili, mogli bismo reći da je Hrvatska bez Modrića na jako tankome ledu. Kako? Tako, jednostavno. Pitajte izbornika selekcije Prve HNL Roya Ferenčinu, jedinoga koji je uz Hitzfelda i Wilmotsa ozbiljno uzdrmao Štimca. Vatreni su, sjetite se, bez Modrića na Kantridi protiv momaka iz HNL-a jedva iščupali bod.

Kad smo već kod Hitzfelda i Švicarske, njihov prikaz Hrvata bez Luke bio je još zorniji: do 67. minute, kada je Modrić protiv njih ušao na Poljudu, već su nam bili utrpali tri komada. Riječju, bili smo obezglavljeni.

Okrenemo li pak šalu na zbilju i zamislimo vatrene bez Modrića u ozbiljnoj, natjecateljskoj utakmici, opet smo gdje i malo prije – u gabuli. Naime, protiv Srbije i Walesa imali smo Luku Modrića u vrhunskoj formi iz Reala, a ozbiljnu, zrelu, tečnu igru reprezentacije vidjeli smo samo u natruhama. Ako smo takvi bili s njim, kakvi ćemo onda tek biti bez njega?

Čišćenje uoči Srbije

Koja je onda dobra vijest u Lukinim kartonima? To što će 7. lipnja u Maksimiru s druge strane biti Škotska, trenutačno 66. na Fifinoj ljestvici (do tada će biti i ispod 70. mjesta) i što se majstor Luka očistio od kartona baš uoči Srbije.

Da ga i u reprezentaciji vodi Mourinho, mogli bismo pomisliti da je Lukin drugi žuti u Walesu bio trenerova direktiva jer Jose ima običaj sugerirati svojim igračima "čišćenja" uoči važnih utakmica. U Štimčevo čistunstvo pak nemamo pravo sumnjati. Kakav bi to bio izbornik kada bi se odrekao tako važnoga igrača i tako podmuklo povrijedio sport...

Bilićeva noćna mora

Kako je Hrvatska uopće prolazila bez Luke? Možda je bolje i ne se podsjećati se jer sjećanja su jezovita i Bilićeva su noćna mora. Nakon što je Birminghamova kosilica Lee Bowyer polomila Modrića u kolovozu 2009. godine, Slaven je bez Luke domaćoj publici priuštio nezapamćen horor protiv Bjelorusije (1:0, Rakitić) kada nas je spašavao Runje, a četiri dana poslije primili smo petardu od Engleza na Wembleyu. Tada se Modriću na tribinama pridružio i požutjeli Vedran Ćorluka.

Posljednja važna utakmica bez tada ozlijeđenoga Luke bila je prva u kvalifikacijama za EP 2012. kada smo Letoncima u Rigi (3. rujna 2010.) utrpali tricu (3:0). Modrić se vratio četiri dana poslije protiv Grka u Zagrebu i bilo je mršavih 0:0.

Kao logična zamjena za Luku Štimca nameće se Mateo Kovačić, osvježenje u posljednje dvije utakmice, a prava je prilika i za povratak pomalo zaboravljenoga Vukojevića, jednoga od heroja vitalne skopske pobjede. Ne zaboravimo da će se do tada oporaviti Ivan Perišić, izborniku važan gotovo kao i Modrić...

Luka će se reprezentaciji ponovno priključiti 14. kolovoza kada bi se kockasti trebali u Lihtenštajnu napuniti samopouzdanjem uoči Srbije (6. rujna). Vatreni će u Vaduz putovati s Kovačevim mladima koji upravo protiv Lihtenštajna 13. kolovoza počinju kvalifikacijski ciklus za EP.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije