Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NBA paradoksi

Prvaci Warriorsi vrijede manje od pretposljednjih Lakersa

Golden State
Foto: Reuters/PIXSELL
22.01.2016.
u 18:39

Trideset NBA klubova u 2015. zajedno je zaradilo 5.2 milijarde dolara odnosno 900 milijuna nakon poreza i amortizacije

Nema biznisa kao što je NBA biznis. Tako ovih dana zacijelo kliču vlasnici NBA klubova koji slave poslovnu 2015. u kojoj je vrijednost njihovih investicija porasla 13 posto. A dogodilo se to jer u ovoj vrsti poslovanja očito nije važno koliko vam dobro igra momčad nego je važnije na koliko ste velikom tržištu. 

Samo je po toj logici i moguće da su dva najvrednija kluba trenutačno 16. momčad lige Knicks) i pretposljednja momčad lige (Lakers). Prema posljednjoj procjeni poslovnog magazina Forbes, Knicksi vrijede tri milijarde američkih dolara, a Lakersi 2,7 mlrd. 

U NBA važna je veličina

Bez obzira na to što su treća najlošija momčad lige, Brooklyn Netsi su poslovno sedmi i vrijede 1,7 milijardi dolara. O utjecaju veličine tržišta na kojem se prodaju suveniri kluba i televizijski prijenosi govori i to da su treći Chicago Bullsi (2,3), a odmah do njih je još jedan klub iz velikog grada (Boston, 2,1 mlrd). Svi su oni ispred aktualnih prvaka Warriorsa koji vrijede 1,9 milijardi.

To što NBA vlasnici poslovno "zakucavaju" zahvaliti mogu  potezima vodstva lige počevši sa novim televizijskim ugovorom potpisanim 2014. i vrijednim 24 milijarde USD na devet godina što je godišnje tri puta više no što je bilo u prethodnom ugovoru. Osim toga, uz NBA ligu su stali i novi sponzori. Nakon 28 godina veze s Coca-Colom, novi dobavljač pića na NBA utakmicama bit će Pepsi. Od ljeta 2017. dobavljač NBA opreme bit će Nike koji će narednih osam godina izdvajati milijardu dolara godišnje što je golema razlika u odnosu na onih 400 milijuna godišnje koliko plaća aktualni partner Adidas.

Trideset NBA klubova u 2015. zajedno je zaradilo 5.2 milijarde dolara odnosno 900 milijuna nakon poreza i amortizacije. Jedini klub koji nije ništa zaradio jest poslodavac Bojana Bogdanovića ruski tajkun Mihail Prokorov. Njegovi Netsi šesta su najskuplja momčad NBA lige (90 mil. USD), pri čemu je Prokorov još platio i 20 milijuna USD tzv. takse na luksuz.

Bogati Rus i dalje ulaže

No sve to bogatog Rusa nije spriječilo da od dosadašnjeg suvlasnika kluba Brucea Ratnera otkupi njegovih 20 posto Netsa i 55 posto dvorane Barclays Center. Ako se pitate, gdje je tu računica dovoljno je reći da su, kada je 2010. Prokorov prvi put investirao u klub, Netsi vrijedili "samo" 365 milijuna USD.

>>Poznati sudionici All Stara: Očekuje nas spektakularni Bryantov okršaj s Jamesom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije