Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DARIO ŠIMIĆ ZA MAX!

Protiv viceprvaka svijeta ne smiju igrati rezerve!

Dario Šimić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
09.11.2014.
u 12:55

- Neobično je da nekoliko dana protiv Italije igramo s Argentinom. Posebno s pričuvama - smatra Šimić.

Još uvijek su svježa sjećanja Darija Šimića (38) na utakmicu s Argentinom kada je Hrvatska 2006. u Baselu trijumfirala 3:2. Dario je postigao pobjednički pogodak. I tada su nam najviše problema zadavali Messi i Tevez koji će i 12. studenoga u Londonu činiti okosnicu argentinskog napada.

– I danas mi je prva asocijacija Lionel Messi. Tada je krenuo njegov uspon i izrastanje u ono što je na kraju postao, jedan od najboljih svjetskih igrača. U karijeri sam igrao s petoricom igrača koji su osvajali Zlatnu loptu. Ronaldo je bio čudo, no nitko nikad nije igrao u kontinuitetu kao Messi. Sjećam se panike svaki put kada je primio loptu. Najvažnije mi je bilo da se ne okrene licem prema golu. Pokušavali smo ga duplirati svaki put jer to je jedini način da ga zaustavite, nikako drugačije, a opet je zabio i asistirao – prisjetio se Šimić.

I nastavio o reprezentaciji:

– Neobično je da nekoliko dana protiv Italije igramo s Argentinom. Posebno s pričuvama. Niko Kovač ima sjajnu momčad i s pravom moramo očekivati odlične rezultate. Najmanje moramo ponoviti 2008. kada smo nesretno izgubili od Turske. Ova momčad je i stabilnija od one Bilićeve, zrelija i iskusnija. Putokaz su utakmice protiv Bugarske ili Azerbajdžana. U prilog im ne ide jedino ozračje na tribinama. To igračima otežava situaciju. Veliki je to uteg svima. Polemika oko toga gdje ćemo igrati, gdje nam neće zviždati. Savez je tu odgovoran. Teško će biti vratiti povjerenje nacije u nogomet. HNS mora proširiti skupštinu u kojoj moraju biti i predstavnici igrača.

Italija će nam biti pravi test?

– Talijani su nam uvijek odgovarali, no bit će "napaljeni". Njihov je nogomet u problemima i u zaostatku su, izgubili su korak s najvećima. I mi moramo pronaći put nogometnog prosperiteta.

Dario ističe pozitivan odnos reprezentativaca prema radu Nogometnog sindikata. Pet dana boravio je u Tokiju na svjetskom kongresu nogometnih sindikata.

– Jednom godišnje održava se kongres svih svjetskih sindikata. Udruga okuplja oko 60 tisuća igrača u 65 svjetskih sindikata. Vani nogometni sindikati imaju težinu i značaj. No, u budućnosti će i kod nas imati sve važniju ulogu.

Koliko smo mi daleko od tih trendova?

– Najviše se pričalo o tim minimalnim uvjetima na kojima Uefa inzistira. To znači da bi igrači trebali prijeći na radni odnos, a ne da su obrtnici. To mora biti definirano do travnja 2015. Ne smije nam se opet dogoditi da klubovi bankrotiraju, a igrači ostanu dužni državi poreze i doprinose. Sa slovenskim smo savezom razvili strategiju kako osnovati fond u koji bi se dio plaće preusmjeravao i taj iznos bi bio neoporeziv. Nije točno da bi se prelaskom na radni odnos drastično povećali porezi. Ovo je neprirodna situacija. Mi varamo sami sebe jer oni imaju sve značajke radnog ugovora. Žao mi je što HNS ništa ne poduzima po tom pitanju. Oni nemaju rješenje.

Jeste li obavijestili HNS o zaključcima konferencije?

– Ne komuniciramo baš u zadnje vrijeme. Postavili smo im pitanja, posebno o tim minimalnim uvjetima, no još nema nikakve naznake da su nešto poduzeli.

Pričalo se i o namještanju utakmica?

– Nadam se da je to iza nas. Sigurno ima klubova koji se vjerojatno i dijelom financiraju na taj način. Igrači u HNL-u moraju zarađivati određeni iznos i to se mora provjeravati.

Dario se slaže da je Rijeka napravila najveći iskorak.

– Rijeka će uskoro biti lider našeg nogometa. Sviđa mi se kako Damir Mišković rezonira. Dali su ljudima vremena da rade svoj posao. To izgleda tako jednostavno kada postoji strategija. Sviđa mi se gospodsko ponašanje prema igračima za koje su u jednom trenutku osjetili da nisu dovoljno dobri za njih. Baš zbog toga smo im dali nagradu Nogometnog sindikata. Ne može se u nogomet ulaziti kao u avanturu, bez strategije. Predsjednici klubova moraju u nogomet ući s rezultatima, a ne da nogomet iskorištavaju za osobni profit. Ne može predsjednik doći u klub na plaću. Rijeka je putokaz svima. Ne želim reći da su predsjednici naših klubova najveći problem, no infrastrukturu smo morali imati jučer. I neki procesi koji su pokrenuti zapravo znače da klubovi vegetiraju. Teško da naši klubovi mogu biti zanimljivi nekom šeiku kako je to slučaj, primjerice, u Engleskoj. Hajduk ima strašan potencijal, regiju, povijest i emocije oko kluba.

Dario se u Tokiju susreo i s Osvaldom Ardillesom, bivšim trenerom Dinama.

– Ja sam već otišao iz Dinama kad je on bio trener, ali brat Josip mi je pričao o tim danima. Raspitivao se o situaciji u našem nogometu i u Dinamu. Teško da sam mu mogao objasniti...

Šimić je zadovoljan učinkom Nogometnog sindikata.

– Organizirali smo kamp za igrače bez ugovora, online školovanje igrača, pravnu pomoć u kojoj smo se i mi istrenirali. Iza nas su veliki i zahtjevni projekti koji bez glavnog operativca Marija Jurića ne bi bili mogući. On je potvrda kako nogometaši nakon karijere mogu napredovati. I ja sam osjećao prazninu, stalno se preispitivao, dileme su bile stalne, posebno nakon dugogodišnjeg drila. Igrače i za vrijeme karijere treba pripremati za ono što dolazi iza – zaključio je Šimić.

>> Savezu milijun dolara, a Niko Kovač se inati

>> U Basel sam prije osam godina došao gledati Lea, a vidio sam Luku

Komentara 11

21
215794
13:41 09.11.2014.

Nas izbornik skriva zvijezde, a ocekuje da ce Argentina dovesti Mesija I najjaci sastav sramota sramota podcjenjivanje nekultura itd

JU
juma
16:20 09.11.2014.

Kovač ima potpuno pravo. Mi za tri dana ne igramo protiv Malte nego igramo najvažniju utakmicu kvalifikacija i dvoboj s Argentinom nam nije trebao. Niti jedna ozbiljna reprezentacija ne bi si dopustila takvo što. Zapravo se radi o velikom gafufu Davora Šukera. Ovim Niko samo pokazuje da nije ničiji pijun i da Šuker može dogovarati što hoće, ali o tome tko će igrati odlučuje izbornik.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
15:35 09.11.2014.

ovo je tipičan primjer one da 'radi odreska ubiješ kravu'.... Naime, da bi zaradio milijun $ što Brendon smatra vrhunskim osobnim uspjehom, nakon ove pripremne tekme u kojoj ćemo izaći sa pričuvama i očekivano žestoko fasovat i doživjeti debakl gori od Dinama neki dan... dakle nakon nje niti jedna ozbiljnija ili repka koja drži do sebe nakon takve prevare neće htjeti igrati sa nama.... i time ćemo osim obraza izgubiti i desetine budućih milijuna nečega. U stvari, ovaj potez me uvelike podsjeća na brojne poteze naše Vlade....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije