Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUKOMETAŠICE Hrvatska - Bjelorusija 43:35

Protiv Rusije za veliki povratak

08.12.2008.
u 17:17

Hrvatske rukometašice iznimno uvjerljivo su ušle u drugi krug i zadržale nadu da bi se ipak mogle plasirati u polufinale Europskog prvenstva u Makedoniji. Uvjerljivo su svladale Bjelorusiju koja je iz prvog kruga prenijela jedan bod i preskočile ih na tablici.

No, Zdravko Zovko nije bio oslobođen stresova. Bjeloruskinje su krenule puno bolje i sredinom prvog poluvremena imale u nekoliko navrata pet pogodaka prednosti. I taman kad smo pomislili da ćemo gledati još jedno očajno izdanje, slično onom protiv Njemica, naše su se djevojke probudile. Predvođene odličnom vratarkom Jelenom Grubišić počele su polako grickati prednost Bjelorusije da bi Dijana Golubić u 22. minuti izjednačila na 15:15. Nakon toga na parketu je postojala samo jedna ekipa.

Andreja Penezić je u 27. minuti donijela vodstvo od čak pet pogodaka (20:15). Suparnice su uspjele do poluvremena smanjiti na tri, ali Zovkove igračice jučer nisu više dopuštale nove šokove. Početkom nastavka krenula je sjajna serija koja je u 40. minuti donijela vodstvo 31:21 nakon kontre Dijane Golubić. Ukupno su hrvatske rukometašice ‘prodale’ Bjeloruskinjama barem 15-ak kontri koje je nakon odličnih obrana otvarala raspoložena Grubišić.

Raspucale su se i ostale naše ‘bombarderke’ - Penezić, Arslanagić, Franić neumoljivo su izvana probijale Evdokimovičevu i Abramovičevu, a razigrana je bila i Nikica Pušić.

Sljedeću utakmicu Hrvatska igra u srijedu protiv Ruskinja, ponovo u 16.15 sati. Nadamo se da će nam taj raniji termin opet biti sretan. Pobjedom nad Rusijom šanse za polufinale drastično bi skočile.

Protiv Rusije za veliki povratak
Nakon razigravanja po skupinama prvog kruga Europskog rukometnog prvenstva kovčege su spakirale reprezentacije Portugala, Austrije, Srbije i Francuske. Maksimalan broj bodova prenijele su reprezentacije Njemačke i Rumunjske, a bod manje Rusija i Norveška. Dakle, iznenađenja nakon prvih tjedan dana boravka u Makedoniji nije bilo. Iako je ispadanje Francuske za neke ipak iznenađenje, no u skupini u kojoj su bile Mađarska, Rumunjska i Danska jedna jaka reprezentacija jednostavno je morala ispasti.

Teško ponoviti Njemačku
- Vidjevši većinu utakmica, vjerujem da ćemo u finalu ponovo gledati Norvežanke i Rumunjke. One su dosad najviše pokazale - rekao je Zdravko Zovko, hrvatski izbornik.

Jedino naša reprezentacija nije u drugi krug natjecanja prenijela nijedan bod iz natjecanja u skupini. Stoga će jako teško ponoviti one lijepe uspjehe s prvih europskih prvenstava kada je u Njemačkoj 1994. bila peta, odnosno šesta dvije godine kasnije u Danskoj. Bit će odlično bude li blizu plasmana s posljednjeg EP-a, u Švedskoj, gdje je bila sedma.

Nažalost, od snova da će Hrvatska igrati u polufinalu morat ćemo i ovaj put odustati. Četvrto veliko natjecanje ove generacije tako će završiti bez dobrog plasmana. Jedino je dobro što su naše rukometašice i četvrti put na velikim natjecanjima, a dosad su igrale na dva svjetska prvenstva (Rusija, Francuska) i jednom europskom (Švedska) prvenstvu, te što su izborile drugi krug. No, je li to zadovoljavajuće?

- Naravno da nije. Uvijek želimo više i dalje, ali nekad jednostavno ne ide - istaknuo je Zovko.

Lakši ždrijeb
U Makedoniji svako više mjesto donosi i lakši ždrijeb za sljedeća velika natjecanja. To što hrvatska reprezentacija nije ispala u prvom krugu svrstava je odmah u skupinu nositelja za sljedeće kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kinu 2009. godine. Finalisti prvenstva u Makedoniji steći će izravno pravo nastupa u Kini.

Bude li u finalu Rusija, koja je aktualni svjetski prvak, tada će u Kinu i trećeplasirani sastav. Izbjegle su naše rukometašice i pretkvalifikacije za Europsko prvenstvo 2010. godine koje će se održati u Danskoj i Norveškoj. Od rujna 2009. do lipnja 2010. godine igrat će se kvalifikacije po skupinama, baš kao što trenutačno u njima igraju rukometaši.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije