Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOČKA NA I

Prosinečki morao platiti da igra u svom Dinamu!

Ćiro Blažević Robert Prosinečki
VL
31.05.2010.
u 08:30

Ide li Robert Prosinečki u Beograd na dodjelu šeste Zvezdine zvijezde, bilo je pitanje s kojim sam se posljednjih tjedana često susretao. Poklapala se dodjela s akcijom Bilić boysa.

I dok se još nije sve precizno znalo, kolega mi je šapnuo:
– Znaš, ne bi bilo zgodno da Žuti ide u Beograd dok igra Hrvatska. Veliki je as i u trenucima kada su ga grlili Tuđman i Milošević bio iznad politike. Njegov je život – nogomet!

Vraćajući kotač povijesti, složio sam se s kolegom, jer mojoj generaciji rat je oduzeo vjerojatno najljepše godine života, no, što je mnogo gore, tisućama i tisućama sunarodnjaka zauvijek je uništio živote, uzeo najmilije. I doista, ne bi bilo primjereno da su se poklopile obveze u 'kockastom' i odlazak u beogradski Expo.

– Nikad mu neću oprostiti što je igrao za Crvenu zvezdu. Za mene, ali i mnoge BBB-e, on je mrtav. I što se mene tiče, bolje je da se nikad ne vrati u Maksimir – govorio mi je jedan od vođa BBB-a kada se u svibnju 1997. godine pojavila priča o mogućem povratku Roberta Prosinečkog u Maksimir.

Dva mjeseca poslije, stajao sam s kolegama na stubama ispod maksimirskog zapada, a oko 2000 navijača u podnožju je skandiralo "Žuti, žuti". Sve se ponovilo na njegovoj povratničkoj utakmici protiv Münchena 1860, pred 20-ak tisuća znatiželjnika, u klubu gdje je čarobna nogometna priča počela. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman znao je kako se Prosinečki osjeća te 1997. godine. Naime, i njega je u mladosti put odveo u Beograd, u JNA, gdje je imao čin general-majora. No, Tuđman je uvijek znao gdje je Veliko Trgovišće, osjećao je kamo pripada te napustio Beograd, a sve je ostalo povijest. I baš je on inzistirao na tome da Veliki žuti te 1997. dođe u Zagreb i postane kapetanom Croatije, koju će poslije dva puta odvesti u Ligu prvaka. Tako je Tuđman želio ispraviti pogrešku koju je Miroslav Blažević učinio deset godina prije ignoriranjem te godine najboljeg svjetskog juniora. Sjećam se jedne ankete u beogradskom sportskom tjedniku Tempo 1990. godine, kada je na novinarsko pitanje što je po nacionalnosti Prosinečki odgovorio – Hrvat. I taj je Hrvat 'na prstima' ušao u reprezentaciju Hrvatske 1993. godine na inicijativu Zvonimira Bobana, kapetana vatrenih i prijatelja iz juniorskih dana. Bojao se Robi reakcije puka, vjerojatno imajući na umu i spoznaju da ga je nakon titule europskog prvaka s Crvenom zvezdom u Bariju dočekao i ruku mu stisnuo Slobodan Milošević. Nakon što je u subotu, 29. svibnja 2010. godine zajedno sa suigračima i službeno postao šesta Zvezdina zvijezda, 41-godišnji virtuoz nogometne lopte je rekao:

– Povijest nisam mogao kreirati, politikom se nikada nisam bavio, niti me ona zanimala. Razumijem i one koji me osuđuju, no ja sam bio samo nogometaš i ne želim se odreći svojih uspjeha i pobjeda.

No, "Dudek iz Čemehovca", nadimak koji sam mu svojedobno namijenio, nakon što sam ga dobro upoznao i shvatio da su ga mnogi 'predriblali', ali samo izvan travnjaka, znao mi je reći:

– Prošao sam cijeli svijet, svugdje su mi se klanjali, jedino sam stenjao tu, u svom Maksimiru. Dva su me puta otjerali na ružan način, ostali su mi dužni 750 tisuća eura. Pa ispada da sam morao platiti da bih igrao u svom Dinamu – zaključio je Prosinečki.

Ni Miroslav Blažević, ni Velimir Zajec, ni BBB-i koji su vikali "Idi u Beograd" nisu mogli ugasiti Robijevu emociju prema Dinamu, jer to je njegov klub.

Često se pitao zašto ne otići u Oviedo ili Madrid, tamo gdje te cijene i vole. No, on je ipak Zagorac, u Zagrebu gleda kako rastu njegove djevojčice. I vjeruje da će doći i taj dan kada će se vratiti u Maksimirsku 128. Kao trener ili sportski direktor. Jednom!

Ključne riječi

Komentara 9

MA
marko53
11:48 31.05.2010.

ipak je bilo potrebno puno vremena da se vrati kući.Bojali mi to sad u ružičasto ili ne povijest se ne može promijeniti.Da Hrvatska nije pobijedila nikad se ne bi vratio.To su činjenice, ostalo je naklapanje.

TV
tex viler
12:14 31.05.2010.

marko 53 a ti to kao znaš sto posto... PIH

ZA
zakora
10:09 31.05.2010.

Ovaj članak je još jedan u nizu neupspjelih pokušaja gospodina Flaka da da se dokaže kao čovjek sa znanjem i filozofskom pozadinom. Opet je to samo jedan promašen pokušaj u kojem se nanovo sramežljivo pokušava u vodama serioznog spisateljstva. Gospodinee Flak, estetska figuracija je privileg ljudi koji naravno cijene svoj rad, ali koji sami sobom nisu napuhani do neba. Ni jedno drvo ne raste u nebo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije