Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! donosi

Prije deset godina debitirao je Messi. Sve nakon toga je povijest...

Art of Football Exhibition - LondonA work of art featuring footballer Lionel Messi combining a photo by Danny Clinch and street artist Ever at the opening of the Pepsi Max Art of Football exhibition in LondonRichard Gray Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Press Association/Pixsell
16.10.2014.
u 19:05

– Pamtit ću ovih osam minuta dok sam živ, jako sam sretan – rekao je momčić poslije utakmice, iz koje su u Barceloni opstala još samo dvojica: Xavi i Iniesta

Lionel Messi (27) premašio je 400 službenih golova za klub i reprezentaciju, došavši tik do vrha vječne ljestvice strijelaca Primere. Dok se približava dostignuću koje će osnažiti njegov mit, neprijateljske sile ne miruju: porezna uprava gura ga na optuženičku klupu, a zbog katalonskog nacionalnog pokreta i referenduma o nezavisnosti Barceloni prijeti isključenje iz španjolskog nogometa. U takvom će ozračju sljedećeg četvrtka svekoliko barselonstvo obilježiti desetogodišnjicu prvog Messijeva nastupa u Primeri. Bio je 16. listopada 2004. kad je sitni, ali žilavi Argentinac istrčao na travnjak Espanyolova stadiona Montjuic u derbiju koji je pripao Barci sa 1:0. Teške ozljede nekoliko prvotimaca potaknule su Franka Rijkaarda da posegne za najboljim igračima Barce B. Tako su kraj njega sjedili Rubén, Damiá, Cristian Hidalgo, Peňa, Fernando Navarro, Iniesta i – golobradi Messi.

Osam minuta prije kraja, Rijkaard je izvukao strijelca Deca i uveo igrača s brojem 30.

Pamtit ću ovih osam minuta dok sam živ, jako sam sretan – rekao je momčić poslije utakmice, iz koje su u Barceloni opstala još samo dvojica: Xavi i Iniesta.

Iako se po Barceloni već mjesecima pričalo da u mladoj momčadi raste nogometno "čudo" koje će obilježiti epohu, nitko si te večeri nije mogao predočiti budućnost koja je predstojala mladiću starom 17 godina i tri mjeseca.

Do kraja sezone Rijkaard je poslao Messija u igru još šest puta, podarivši mu ukupno 77 minuta. No, i ta je skromna minutaža bila dovoljna da prvi put zatrese mrežu. Prvog svibnja 2005., u dobi od 17 godina i 10 mjeseci, postao je najmlađi Barcin strijelac na prvoligaškoj utakmici, svladavši vratara Albacetea.

Devet i pol godina poslije, nakon četiri Zlatne lopte i tri osvojene Lige prvaka, Messi se nalazi na tri pogotka od preuzimanja vodstva na vječnoj ljestvici strijelaca španjolskog prvenstva, koje drži legendarni Bask Telmo Zarra sa 251 golom. Barcini se navijači naslađuju s mogućnošću da "La Pulga" izbije na čelo 25. listopada na El Clásicu u Madridu... ako mu to ne uspije, već subotu uoči El Clasica kod kuće protiv novog prvoligaša Eibara.

Primera nije jedino polje na kojemu Argentinac iz Rosarija puca na status najuspješnijeg svih vremena. U europskim kupovima, treći je na listi strijelaca sa 69 golova, jednim manje od Cristiana i dva od Raúla. Budući da je bivši madridist završio karijeru, a da je CR7 dvije i pol godine stariji, Messi će zacijelo zabijati i nakon što se Portugalac umirovi.

Sa 42 je pogotka drugi najbolji strijelac reprezentacije, ispred Crespa i Maradone, ali s 14 golova manje od Gabriela Batistute. Međutim, Batigol je imao 33 i pol godine kad je prestao braniti argentinske boje. Messi će biti toliko star tek u prosincu 2020. Njegov dosadašnji ritam nagoviješta da će mu to uspjeti i prije. Dosegao je 400 službenih golova u mlađoj dobi nego Cristiano Ronaldo (sa 28 godina), Ferenc Puskás (28) i Alfredo Di Stéfano (28). Gerd Müller (26) i Pelé (23) ušli su mlađi u "klub 400", ali brazilski je Kralj to ostvario igrajući uglavnom u regionalnoj ligi Sâo Paula.

Messijevo bi se preticanje Zarre moglo podudariti s povratkom Luisa Suáreza, predviđeno za madridski Clásico 25. listopada. Bilo bi simbolično da Messi zadovolji glad za pogocima baš onda kad mu se pridruži suigrač koji će uvelike ovisiti o njegovim dodavanjima. Je li Messi ljubomoran na najveće ovogodišnje pojačanje, novu udarnu iglu?

– Sa Suárezom je u dobrim odnosima. Urugvajci i Argentinci su vrlo slični i lako se sporazumijevaju – veli Joan Tejedor iz Cadene Ser. – Ne vjerujem u ljubomoru. Messi je bistar i nikad se nije sukobljavao sa zvijezdama. Imao je sukobe s mladima poput Cuence, Tella, Bojana...

To potvrđuje i Marcin urednik Luis Rojo. – Čini se da se Suárez i Messi dobro slažu na treninzima. Leov se mentalitet izmijenio u odnosu na lani, a Neymar je dokaz. Prije se gotovo nisu gledali, a ove godine dobro surađuju. Neymar je većinu od osam golova zabio na Argentinčevo dodavanje.

Tko ne bi volio takvog Messija? Ljetošnje Barcino pojačanje, Ivan Rakitić, jedan je od njegovih brojnih poštovatelja.

– Svi smo jako ponosni što dijelimo svlačionicu s takvim igračem i takvim gospodinom. Stvarno je velika čast što smo u istoj momčadi s njime. On je naš treći kapetan, jako je bitan i s njime nam sve ide lakše. No najveća je stvar da je on običan, normalan momak, kaže naš as u Barci.

Ali, nemojte prebrzo zaključiti da je Leov profesionalni život idiličan – dvije mu okolnosti remete mir. I ne samo njegov.

– Messi je sve bliži optuženičkoj klupi zbog utaje poreza – veli Joan Tejedor iz Cadene Ser. – Dok državno odvjetništvo traži progon njegova oca Jorgea, porezna uprava ustraje na optužnici protiv obojice. Leo se žalio Višem sudu u Barceloni koji će donijeti konačnu odluku.

Bude li osuđen, kažu stručnjaci, kazna može biti i zatvorska, iako vjerojatno uvjetna. Istovremeno, katalonski nacionalisti i dalje rade na izlasku svoje regije iz Španjolske (i iz EU), a samim tim i na izbacivanju Barcelone iz Primere. Jer, tako diktira španjolski Zakon o sportu.

U tom bi slučaju i Messi i ostale zvijezde ubrzo napustile Barcu, koja ne bi mogla financirati skupocjenu momčad u katalonskoj ligi. Čak bi i njezin ostanak u LP-u bio neizvjestan, jer bi Uefa kalkulirala koliko joj se isplati primiti Kataloniju u članstvo, ako bi se time zamjerila Španjolskom nogometnom savezu.

Takav scenarij sigurno priželjkuju PSG, Bayern, Chelsea i mančesterski klubovi, a zašto ne i – Real? Gdje bi Messija ljepše primili nego na Bernabéuu, koji će se uskoro kupati u stotinama milijuna eura od sponzora iz Abu Dhabija?

Komentara 2

JA
JackRussell
20:38 16.10.2014.

Isuse sveti..."sve nakon toga je povijest"....znaš, dotični Ozren Podnar, danas sam kupio kruh ujutro, sve nakon toga je povijest...oko 14:30 sam obavio veliku nuždu, sve nakon toga je povijest....majke ti mile, baš svatko danas može biti novinar!

OG
ogruksi
09:26 17.10.2014.

najveci, al tek poslije ronaldinha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije