Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RED BULL STRATOS

Preostala su 24 sata prije nego Baumgartner skoči sa 36 000 m!

Felix Baumgartner (1)
Foto: Red Bull
1/4
08.10.2012.
u 16:01

Felix Baumgartner u utorak će slobodnim padom iz svemirske kapsule s visine od 36,576 metara pokušati probiti zvučni zid. Za taj pothvat pripremao se više od pet godina

Kad se Felix Baumgartner probudi u ponedjeljak ujutro, 24 sata prije najvišeg skoka kojemu je čovječanstvo ikad svjedočilo, probudit će se sa spoznajom da je učinio sve moguće kako bi se pripremio za svoj slobodni pad s ruba svemira. Dok iščekuje početak odbrojavanja, najvažnije što treba napraviti jest odmarati i čuvati energiju za cjelonoćne aktivnosti koje prethode ranojutarnjem lansiranju ogromnog balona.

- Vjerojatno ću biti najuzbuđeniji kad budem trebao spavati prije no što se počnem pripremati, kada je sve tiho i sam sam sa svojim mislima - priznaje Baumgartner. - Čim dan počne, imat ću mnogo toga za napraviti pa će mi misli biti usmjerene na druge stvari.

24 sata prije lansiranja: Baumgartner će dan prije lansiranja započeti laganim kardio vježbama kako bi se „odmorio i opustio“, prema riječima Andyja Walsha, direktora Red Bull High Performance programa.

18 sati i 30 minuta prije lansiranja: 43-godišnji Austrijanac vratit će se u hotel kako bi se odmorio. Ako nije spreman za spavanje, Baumgartner će vrijeme upotpuniti razgovorom s obitelji i bliskim prijateljima, čitajući poruke potpore koje svakodnevno stižu iz cijelog svijeta, crtajući – razbibriga koja mu pomaže rasteretiti misli ili će razmišljati o stavkama kontrolne liste predstojeće misije.

13 sati i 30 minuta prije lansiranja: Baumgartner će se pridružiti članovima posade na ranoj laganoj večeri, ali hrana će na njegovom tanjuru biti jedinstvena. 24 sata prije polijetanja mora se držati nisko-vlaknaste dijete koju je propisao njihov liječnički tim. Veoma je važno da jede samo hranu koja brzo čisti njegov sustav bez ostataka koji mogu stvoriti plinove – situacija koja može stvoriti probleme u području niskog tlaka u stratosferi šireći se u tijelu i pritom uzrokujući nelagodu.

12 sati prije lansiranja: Baumgartner će pokušati ranije zaspati, čak prije zalaska sunca. Pokušat će ukloniti svaki tračak vanjske svjetlosti i buke od ljudi i obožavatelja koji prolaze hodnicima. Veoma je važno da se naspava prije buđenja u zoru, iako će vjerojatno razmišljati i pitati se što li će sve doživjeti pri pokušaju da bude prva osoba koja će slobodnim padom probiti zvučni zid.

4 sata i 30 minuta prije lansiranja
: - Kad trebam biti spreman, uvijek sam spremam - Baumgartner često kaže. Iako će pokušati spavati što duže, mora ustati 4-5 sati prije zore kako bi bio spreman za napeti dan koji je ispred njega.

4 sata prije lansiranja: Baumgartner će se uputiti prema uzletištu gdje će, kao što je uobičajeno za iskusne pilote prije svakog leta, napraviti detaljan pregled kapsule.

3 sata i 30 minuta prije lansiranja
: Baumgartner će u društvu Walsha stići na mjesto lansiranja. Voditelji timova, uključujući pukovnika Joea Kittingera, tehničkog direktora projekta Arta Thompsona i meteorologa Dona Daya, dat će vlastite upute i informacije o dotadašnjim pripremama za lansiranje koje se već pet sati odvijaju.

2 sata i 30 minuta prije lansiranja
: Baumgartner će u svojoj prikolici proći kroz završne liječničke preglede, a kompaktni najsuvremeniji psihološki nadzorni sustav bit će mu za vezan za prsa i nosit će ga ispod odijela tijekom cijele misije.

2 sata prije lansiranja: Mike Todd, inženjer za životnu sigurnost, pažljivo će odjenuti Baumgartnera u njegovo odijelo, a Austrijanac će dva sata udisati kisik kako bi iz krvotoka, koji se pri velikoj nadmorskoj visini može opasno proširiti, izbacio dušik.

30 minuta prije lansiranja: Baumgartner će biti pričvršćen za svoju stolicu u kapsuli kako bi napravio završnu provjeru svih instrumenata prema uputama kontrole misije. Potom će Jon Wells, inženjer zadužen za kapsulu, zatvoriti akrilna vrata. Nekoliko dugih minuta Baumgartner će čekati odbrojavanje i onda napokon uzletjeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije