Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak legende

Preminuo Josip Čorak, istinska ikona hrvačkog sporta u Hrvata

Tomislav Miletić/PIXSELL
28.11.2023.
u 14:37

"Hrvački as iz Like" (kako glasi naslov njegove biografije) bio je europski prvak 1969. a na Olimpijskim igrama 1972. osvojio je srebrnu medalju u kategoriji do 90 kilograma

U 81. godini života preminula je hrvačka legenda Josip Čorak. Hrvatsko hrvanje Čorak je zadužio dvjema europskim medaljama, zlatom osvojenim 1969. u Modeni (90 kg)  i broncom 1970. u Berlinu, ali i olimpijskim srebrom (što je bio i njegov najveći uspjeh), također u kategoriji do 90 kg, izborenim 1972. u Münchenu. A nju je osvojio u 30-oj godini i to usprkos ozljedi meniskusa.

U svojoj bogatoj karijeri, Čorak je čak 11 puta bio prvak bivše SFRJ, uglavnom u poluteškoj kategoriji a osvajao je odličja i na Mediteranskim igrama (zlato 1971. i srebro 1967.). A Joso je posebno bio ponosan kada je s klubom (Lika) kojeg je osnovao 1971. i 1973. osvojio Kup europskih prvaka.

Čorak se hrvanjem počeo baviti relativno kasno, u 16. godini u Hrvačkom klubu Partizan iz Gospića a nakon što je preselio u Zagreb nastupao je za Lokomotivu, Liku i Sljeme. Nakon aktivne karijere nastavio je natjecati se i u veteranskoj kategoriji te je 11 puta bio svjetski veteranski prvak.

Prije pet godina, iz pera Eduarda Hemara, izašla je Čorkova biografija "Hrvački as iz Like" koja je tiskana u povodu 75 godina života i 60 godina sportske karijere istinskog velikana hrvatskog hrvanja.

- Kad se spomenu hrvanja mnogi se sjete Jose Čorka. On je bio ikona našeg sporta, borac koji je godinama bio u vrhu svjetskog hrvanja i pronositelj dobrih vijesti o našem sportu. Bio je prva velika medijska zvijezda našeg sporta u Hrvatskoj. Nakon što je završio seniorsku karijeru nije se prestao natjecati pa je 11 puta bio svjetski veteranski hrvat. Odlazak Jose Čorka veliki je gubitak za našu sportsku zajednicu - kazao je predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza Vladimir Bregović.


 


 

Ključne riječi

Komentara 1

ME
meditrad
15:26 28.11.2023.

Iskrena sućut obitelji i prijateljima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije