Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bila zaražena i koronom

Preminula je legenda sporta i televizijskog novinarstva Milka Babović

Milka Babović
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
1/3
26.12.2020.
u 11:32

17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije, dva puta prvakinja Balkana

U 93. godini napustila nas je Milka Babović. Bivša atletičarka i dugogodišnja komentatorica na HRT-u odolijevala je mnogim opasnostima i bolestima, ali je koronavirus i za nju bio koban.

Milka je rođena 27. listopada 1928. u Skoplju. Školovala se kroz vihor rata u Sarajevu i Rumi, maturirala u Beogradu. U Zagrebu je živjela od 1948. Studirala je kemiju na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu (1963.) sport i tjelesni odgoj, hrvatski i njemački jezik. Govorila je engleski i njemački, služila se francuskim i ruskim.
Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svjetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama. Na EP u Bernu, 1954., bila je peta na 80 metara s preponama. Uz to, 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije, dva puta prvakinja Balkana.

U anketi Sportskih novosti triput je proglašavana najboljom hrvatskom sportašicom, dva puta jugoslavenskom.
Od 1957. radila je stalno na Radio Televiziji Zagreb, prva je sportska reporterka u Hrvatskoj, osnivačica sportske redakcije televizije i njezina prva urednica. Pokrenula je prvo jutarnje vježbanje uz TV ekran (emisija „Vježbajte s nama“) 1958., a zajedno sa Žuži Jelinek u emisiji „Porodica i domaćinstvo“ organizirala je prvu modnu reviju u studiju (tada je sve bilo uživo, nije bilo tehnologije koja bi to snimila).

Nekoliko godina, od 1958. uređivala je emisiju TV Zagreb „Telesport“, koja se poput nekog javnog okruglog stola aktivno bavila tjelesnom kulturom i sportom. Mnogi znani sportaši, treneri, pedagozi, liječnici i političari progovarali su u emisiji o rekreaciji, vrhunskom sportu, opasnostima, ljepoti, o dopingu... Zbog specifičnog načina komentiranja postala je zaštitnim znakom televizijskih prijenosa umjetničkog klizanja.

Osim nebrojenih reportaža i javljanja sa svih sportskih događaja širom zemlje, kao reporterka i komentatorica radila je i na OI u Rimu 1960. i Münchenu 1972., na Zimskim olimpijskim igrama u Innsbrucku (1964. i 1976.), Grenobleu (1968.), a na ZOI u Sarajevu 1984. bila je zamjenica voditelja Press centra. Bila je aktivna članica Hrvatskog zbora sportskih novinara, a cijeli se život borila na uklanjanju predrasuda prema ženama.

Ključne riječi

Komentara 47

PI
piaggio
12:05 26.12.2020.

Jako zanimljivo u prvotnom naslovu je bio broj godina (93) i kratko sjećanje.A onda su izbacili broj godina i dodali koronu.

Avatar Equilibrium
Equilibrium
11:55 26.12.2020.

Takve osobe sa stilom, kulturom i odmjerenošću, kao što je bila Mila, današnje generacije više ne rađaju...

Avatar GeniKameni
GeniKameni
11:39 26.12.2020.

Sucut obitelji i prijateljima. Ali eto, da ne bi slavnog virusa mogla je nasa Milka barem jos 50-ak godina... Tesko je to kad tako strasna bolest odnese nekoga u cvijetu mladosti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije