Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANSOUR prekida karijeru!

''Povlačim se iz boksa, ne mogu više izdržati pritisak''

Dino Mansour
VL
29.10.2010.
u 14:24

Dino Mansour (na slici lijevo), velika nada hrvatskog boksa, odlučio je prekinuti karijeru sa 19 godina! Član BK Leonardo lani je u Poljskoj postao juniorski prvak Europe, a ove je trebao nastupati u Svjetskoj boksačkoj seriji za Pariz.

U petak je hrvatski sport ostao bez velike nade, potencijalnog osvajača olimpijske medalje.

Srećom, s Dinom Mansourom je sve u redu, živ je, zdrav je i pri zdravoj je pameti. No, i takav je povukao potez koji je šokirao sportsku javnost. Sa samo 19 godina i naslovom europskoga juniorskog prvaka k'o od brda odvaljena momka (197 cm, 110 kg) odlučila je prestati baviti se boksom. Ne sjećamo se slučaja da je netko u njegovim godinama, s toliko talenta i perspektive, povukao takav potez, a da nisu u pitanju ozljede.

- Glavni je razlog taj što ja više nisam mogao podnositi taj pritisak koji se stvarao i koji je uvjetovao na moju volju i motiv u treningu, ali i na natjecanjima. Taj pritisak sam ja sam sebi stvarao iz svog perfekcionizma, nije bilo vanjskih utjecaja. Odluka o povlačenju iz sporta sazrijevala je nekoliko mjeseci, od lipnja - objasnio je Dino.

Da bi nam ilustrirao što se s njim događalo naveo nam je primjer s Europskog prvenstva u Sczezinu gdje je osvojio zlato.

- Kada sam osigurao broncu dobio sam temperaturu. Trener Pijetraj mi je objasnio da mogu biti i europski prvak i ja sam za sat vremena opet bio onaj stari. Sam Pietraj priznaje da je potaknuo Dina na ovakvu odluku. Na prvi pogled izgledat će neobično za jednog trenera koji je u svojim rukama imao pravi dragulj.

- Vidio sam da se muči, da gubi motiv, pa sam ga naveo da mi prizna da je to tako. Tako smo sačuvali njegovo i moje vrijeme i njegovo zdravlje. Ovo je preopasan sport da biste se njime polovično bavili. Ja bih njega za pet minuta nagovorio, ali znam da bi to samo bilo odgađanje onoga što slijedi. Ja sam time izgubio talenta kakav će se možda ponovno roditi tek za 20-30 godina, no bilo bi glupo povlačiti se po dvoranama i izmišljati izlike zašto nije bio dobar na nekom natjecanju. Pijetraju se na sličan zahvalio i Mario Preskar, ali puno kasnije u karijeri.

No, hrvatski boksački izbornik o bivšem Don Kingovu pulenu nije htio govoriti već je isticao Mansourovu gestu:

- Po meni je Dino otišao na šampionski način jer treba imati muda priznati da ne možeš izdržati taj pritisak. U boksačkom svijetu jedino su još Parlov i Tyson nešto slično učinili. Parlov je pošteno rekao da je, kada je uzeo naslov, postao samo pola svjetskog prvaka jer postoji još jedna organizacija. Tyson je pak priznao da je za sve što mu se u karijeri i životu dogodilo sam kriv. Pijetraj još ističe da je problem i u statusu nadarenih sportaša u njegovu sportu.

Žalosno je što smo spali na to da se kod nas takozvanim amaterskim sportovima bave samo ekstra fanatici. Ako svjetski i europski juniorski prvaci imaju samo 1500 kuna stipendije onda moraš biti polulud da se time i dalje baviš. Nakon što je izgubio europskog prvaka, Pijetraj je uvjeren da se to neće dogoditi i sa svjetskim juniorskim prvakom Filipom Hrgovićem (18). Premda će zamijeniti Dina u sastavu momčadi Pariza u Svjetskoj boksačkoj ligi i ostati bez izravnog rivala za odlazak na Olimpijske igre, godinu dana mlađi Filip nije zbog toga sretan.

- Žao mi je, bio sam u šoku kada sam to prije dva tjedna saznao. Učio sam od Dina, zbog njega sam i napredovao, svjetski sam prvak dijelom postao i zbog njega. Rekao mi je da više nema motiva, da će se posvetiti faksu, da ne vidi više smisla u boksu.

Nadamo se da i njemu neće takvo što pasti na pamet za godinu dana?

- Neće. Kakvo mi je sada stanje u glavi ja ću ići do kraja, po olimpijsko zlato i u profesionalni boks. I doista, premda su bliski prijatelji, njih dvojica su poprilično različiti. Bilo bi nekorektno prema ostalim boksačima reći da je Dino prepametan momak da bi se bavio ovim teškim sportom lošeg statusa u Hrvatskoj. No, činjenica je da je on klikeraš, odveć suptilan momak za gladijatorske igre i borbe. Ovog trenutka puno ga više zanimaju Agronomski fakultet (dao je prvu godinu) i zaštita bilja što mu je usmjerenje. Na odlasku, Dino je bio dovoljno pametan, da kaže i ovo.

- Nije ovo konačni zbogom. Prvo ću uzeti dužu pauzu, od nekoliko mjeseci, da vidim hoće li mi boks nedostajati. Tako je rekla i Janica Kostelić kada je odlazila "privremeno" pa se nikad više nije vratila.

Ključne riječi

Komentara 4

JM
ja-ma
18:24 29.10.2010.

Agronomija?Zaštita bilja?Imaš zbilja \"sjajnu\" perspektivu.Ajde bolje budi faca pa priznaj da ti se ne da trenirati i da hoćeš tulumariti.

HO
hotfishlake
11:44 30.10.2010.

steta za nas sport i dobro za njegovu glavu!

CR
croPOLIT
12:06 29.10.2010.

Pametan decko! Puno uspijeha kod studiranja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije