Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Oni su nas izbacili s Eura - bili su teška sirotinja, a danas su milijunaši

Football Soccer - Croatia v Portugal - EURO 2016 - Round of 16 - Stade Bollaert-Delelis, Lens, France - 25/6/16 Portugal's Cristiano Ronaldo celebrates after Ricardo Quaresma scores their first goal  REUTERS/Lee Smith Livepic
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
04.07.2016.
u 21:04

Ronaldo je djetinjstvo proveo u siromaštvu, dijeleći sobu s bratom i dvjema sestrama. Njegov je otac preminuo od posljedica kroničnog alkoholizma 2005., piše Max!

Renato Sanches je vezni igrač budućnosti. Proljetos je s 18 godina potpisao ugovor s Bayernom vrijedan 35 milijuna eura plus dodatnih 45 milijuna bonusa ovisno o broju nastupa i plasmanu u natjecanju za Zlatnu loptu. Portugalskom reprezentativcu danas je zajamčen život u raskoši, iako je do prije pet godina tavorio na dnu portugalskog društva. Rođen je u Lisabonu 18. kolovoza 1997. u obitelji podrijetlom sa Zelenortskih Otoka, bivše portugalske kolonije. Kao i mnogi doseljenici iz Afrike, i Sanchesovi su živjeli u turobnoj sredini, u jednom od najgorih dijelova Lisabona, Musgueiri. U toj je problematičnoj četvrti, u malom klubu Águias (Orlovi), s osam godina napravio prve nogometne korake.

Jedini izlaz iz bijede

Njegov mu je urođen dar omogućio munjevit napredak u Águiasu. Umjesto u poletarce, kojima je pripadao po dobi, odmah je ubačen u pionire.

– Ljutio se zbog toga što su ga stariji i veći dječaci stalno lupali po nogama. Nekoliko puta mi je došao i govorio da će se ispisati iz kluba – rekao je Quadros dnevniku Diário de Noticias.

Kad je Renato imao deset godina, postao je meta većim lisabonskim klubovima. Jednog ga je dana Benficin skaut odveo u nogometnu školu Pupilos do Exército, proba je trajala četvrt sata. Toliko je trebalo trenerima da uvide kakav je talent. Jedino za čime Quadros žali je to što Renato nije napustio klub s punih 12 godina jer bi u tom slučaju Águias imao pravo na postotak od odštete pri sljedećim transferima.

– Benfica nam je obećala dati 25 lopti za Renata, ali nam ih nije isporučila. Svejedno, ponos koji osjećamo zbog toga što je Renato Sanches trenirao s nama vrijedi više od bilo kakvog novca – zaključio je Quadros.

Bolje je sreće bio Real Massamá, lokalni klub u kojemu je stasao Nani. Jedan od “krivaca” za pogodak s kojim je Portugal sretno svladao Hrvatsku donio je svom prvom klubu 1,3 milijuna eura, pet posto od cijene transfera iz Sportinga u Manchester United 2007. Kao i Sanches, potomak zelenortskih doseljenika, danas 29-godišnji Nani također je živio u teškim uvjetima – u divljem naselju Santa Filomena, na brdu sjeverozapadno od Lisabona.

“O cigano” obuzet gorčinom

U tom naselju 30 posto stanovnika u dobi između 15 i 30 godina ima kriminalni dosje. Nakon što su i otac i majka napustili njega i još devetero djece, ostavivši ga da živi s ujnom u krajnjoj bijedi, i Nani se izvukao zahvaljujući nogometnom talentu iskazanom s devet godina u Real Massami, iz kojeg ga je kao 16-godišnjaka unovačio Sporting.

– Život je bio težak, ali i pun veselja. Jedini nam je problem bila glad – prisjeća se Nani, koji se proslavio u Manchester Unitedu, osvojivši Ligu prvaka i četiri naslova prvaka Engleske.

Vrlo je slična životna priča strijelca pogotka protiv vatrenih, Ricarda Quaresme. Sin Roma i Angolanke, “O cigano” proveo je djetinjstvo u oskudici, osobito od šeste godine, kad je otac napustio obitelj. Stanujući s majkom i najstarijim bratom Alfredom, izborio se za mjesto u Sportingovoj školi. Kaže da je često plakao kad je pješice morao ići na trening ili kući u naselje Costa da Caparica (od Sportingova stadiona do tog mjestašca udaljenost je 19 km!), gledajući sretnije građane kako putuju automobilima. Gorčina koju je trpio nije ni danas izblijedjela, što se očituje na njegovoj šutljivoj naravi.

– Da ljudi znaju što sam proživio u djetinjstvu, možda bi shvaćali zašto sam takav – napominje ovaj 32-godišnjak.

Ništa bolje nije prolazio ni Cristiano Ronaldo, rođen u Funchalu, na atlantskom otoku Madeiri, u disfunkcionalnoj i brojnoj obitelji. Priznao je da je djetinjstvo proveo u siromaštvu, dijeleći sobu s bratom i dvjema sestrama. Njegov je otac preminuo od posljedica kroničnog alkoholizma 2005., no tada je već Cristiano bio hranitelj obitelji – ugledan i dobro plaćen as Manchester Uniteda na putu prema slavi.

Cijeli tekst pročitajte u sportskom tjedniku Max!

Komentara 15

AC
Andeo cuvar 78
21:23 04.07.2016.

Svaka im cast...nadam se da nisu zaboravili na ljude sa kojima su dijelili oskudicu

Avatar Abcda
Abcda
23:34 04.07.2016.

Kakav je ovo clanak?? Quasi novinari; Tko je bio Pele, Mradona ?? Nogomet je igra siromasnih. Zbog toga je nogomet religija.

DU
Deleted user
00:19 05.07.2016.

a ono su rvacki nogometasi imali rudnike zlata prije nego su poceli igrati nogomet, ahahaaaaaa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije