Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAWK EYE

Popustila i UEFA, tehnologija će biti i na Europskom prvenstvu u Francuskoj

Nogometna lopta
Sanjin Strukić/PIXSELL
19.04.2016.
u 19:25

Hawk Eye funkcionira na taj način da sedam brzih kamera, koje su postavljene iznad i oko svakog gola, detektiraju loptu i omogućuju njezino precizno pozicioniranje u milimetar, a računalni softver analizira informacije s kamera.

Nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, gol tehnologija bit će korištena i na skorašnjem Europskom prvenstvu u Francuskoj, a UEFA je izabrala sustav 'Hawk Eye'.

Hawk Eye funkcionira na taj način da sedam brzih kamera, koje su postavljene iznad i oko svakog gola, detektiraju loptu i omogućuju njezino precizno pozicioniranje u milimetar, a računalni softver analizira informacije s kamera, te čim ustanovi da je lopta prešla gol crtu šalje signal na poseban sat suca. Sve se odvija unutar sekunde, a sustav omogućava i da se snimke tih kamera reproduciraju pa ih se može koristiti i za TV prijenose.

Hawk Eye sustav se koristi u susretima engleskog i njemačkog nogometnog prvenstva, a sličan sustav već se koristi i u tenisu, te kriketu.

UEFA je u siječnju donijela odluku o uvođenju gol tehnologije na europskom prvenstvu u Francuskoj, a isti sustav će se primijeniti i na ovogodišnjem finalu Lige prvaka u Milanu, te finalu Europske lige u Baselu.

"Nakon uvođenja gol tehnologije suci iza golova moći će se koncentrirati na druge događaje u kaznenom prostoru, najvažnijem području na terenu," kazao je Uefin povjerenik za suđenje Pierluigi Collina.

Komentara 2

MA
..Marsijanac
23:39 19.04.2016.

To nije dovoljno. FIFA i UEFA moraju uvesti nadzorne kamere kao sto je to u hokeju i americkom footballu; a koje se trener moze osloniti ( recimo 3x tijekom tekme) u slucaju kontraverzne odluke suca.

SI
Sidro123
07:00 20.04.2016.

Znaci samo ce se linijske greske provjeravat, a sto je sa ostalim greskama koje sudije presude i poslije se utvrdi da nije bilo tako, zasto se ne uvede video referee??. Ma da to nije u intetesu velikih nogometnih sila jer kako bi inace pobjedili...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije